Църквата срещу Конвенцията: Бог определя пола, не човекът!

Синодът призова парламента да не приема документа
22 яну 2018 15:30,
345
Църквата срещу Конвенцията: Бог определя пола, не човекът!
Снимка: архив "Булфото"

Светият синод на Българската православна църква призова парламента да не приема Истанбулската конвенция.

Митрополитите, начело с патриарх Неофит, излязоха с обръщение до обществото и институциите, в което предупреждават, че документът въвежда опасна gender идеология и преследва цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие.

"Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си", се казва в позицията на Светия синод.

Според духовниците Конвенцията отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до психофизическото унищожение на човека - до "втората смърт", духовната смърт.

Още по темата

Църквата ни припомня, че Христос проповядва любов към ближния затова и няма Христов човек, който да не одобрява борбата срещу насилието, още повече срещу насилието над жени!

"Истанбулската конвенция надхвърля правната регламентация на този въпрос, тъй като води до промяна в светогледа ни. Заложените в Конвенцията идеи за общуване между половете, за отношение към религия, традиции, обичаи, образование и др., противостоят на изконните разбирания на българския народ за вяра, народност, нравственост, чест, достойнство, възпитание, семейство", се казва в становището.

Светият синод анализира и думата gender в Конвенцията.

"В този текст понятието "джендър" (gender, genre) е категорично разграничено от понятието "пол" (sex) като ново, различно понятие, непознато на българския правен ред и несъществуващо в лексиката на българския език. Затова и нов превод няма да промени смисъла и духа на Конвенцията, в която чрез употребата на понятието "джендър" и производните му се преследват цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие", пишат митрополитите.

Те са категорични, че с това понятие се цели да се превърне в държавна политика една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж или жена.

"Според тази идеология билогичният пол на човека като мъж или жена няма значение за неговата идентичност, а представя "диктатурата на природата" над свободното самоопределяне на човека, диктатура, от която човек трябва да се освободи. Тази идеология, която при ратификация на Конвенцията се превръща в правов ред, задължителен за българските граждани, отрича основна библейска истина: "И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори."(Битие 1:27) , пишат още от Светия Синод.

Църквата критикува и регламентите от Конвенцията, с които нестереотипните роли на пола се въвеждат в официалните учебни програми и на всички образователни равнища. Според Синода те са насочени срещу установения от Бога брачен съюз между мъжа и жената.

"Последствията от отричане на библейските истини са трагични и ние сме свидетели на тях в много общества, в които "джендър" идеологията отдавна е държавна политика.

Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система!

Призоваваме българският народ да отстоява вярата си, която го е съхранила във всички исторически изпитания!

Свещен отечески дълг на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия е да припомни на Божия народ думите на Св. Библия: "Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто – зло, тъмнината считат за светлина, и светлината – за тъмнина, горчивото считат за сладко, и сладкото – за горчиво!" (Ис. 5:20).", завършва становището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
20
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Атеист съм.Но уважавам решението на другите да си вярват в лъжите на разните му тарикати. Но нали съм българин и живея в християнска държава ми е гадно, че църковните служители само мънкат и пак мънкат по въпроса с психарите п----аси! Не мънкайте, а излезте открито и отречете тая гадост. Да разберат, че българската църква се стреми да опази децата ни от изперква-не!
36
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бог заклеимява хомосексуалноста защо съм се родил такъв аз съм и кръстен а църквата ме отхвърля
35
25
 
2
 
! Отговори
Философ преди 6 години
Ако бог не е искал да замърсяваме земята с петролни продукти защо ни е дал толкова много нефт?
34
2
 
20
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Горкия Боку! На такива пачи яйца не беше се насаждал. "Началника" горе едно му дума, "началника" в Брюксел-обратното. Той вече се е обещал на Брюксел, ама в Парламента гласа му ще е глас в пустиня. Е, ако не заиграят задкулисните игрички и заплахи, де.
33
29
 
4
 
! Отговори
ОСман преди 6 години
Я дайте един линк, къде точно, в коя точка но конвенцията пише нещо за третия пол??. Вие разбирате ли че никъде нищо не пише за трети пол или за гейове или лезбийки в конвенцията.Няма такова нещо.
32
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дебелия Суджук паша каза в Страсбург, че ще приеме конвенцията, каквото и да става.Дреме му какво казва църквата или какво мнение има, важното е да се угоди на господарите. Не разбирам тези които го защитават, при положение, че България е ограбена, обезличена заради слугинажа му, страха от Турция и да не го убие някой за гадостите които е извършил или извършва.Бай Тошо бил сатрап, а тоя е ***,предател и подлец,ненавиждан от милиони българи.И Меркел го целува, прегръща, държи под контрол
31
4
 
2
 
! Отговори
До Философ преди 6 години
Недей задава такива въпроси, че току виж някой се разколебал и застанал на страната на конвенцията ;)
30
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип съм против религиозните глупости, но този път няма как да не се съглася със Църквата ! Тук не става върпос дори за религия, а за античовешка идеология, която ни се натрапва от морално деградирали доказани педофили и оттрепки. Тазни античовечност трябва да се спре. Ние сме създадени от природата, и само тя може да определи пола ни, а не промивката на мозъци, на която ни излагат. Има само два пола, и всичко друго са измислици.
29
1
 
22
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
Ейййй, попчетата взеха най-после отношение по въпроса! Ц-ц-ц-ц-ц?Аз смятам, че църквата трябва ДА Е НАЧЕЛО В АНАТЕМОСВАНЕТО на извра*теняците.Най-главния поп трябва да разбута тая пасмина от тарикати, използващи простотията на хората и да ги накара всеки ден да проклинат пейдиасията и лайсбийството!А не само да лапат, чешат по корема и пърд*ят доволно.Тогава бих се отнесъл с уважение към тази институция.П.П.Атеист съм. Но който си вярва да си вярва.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БацеТова е част от еволюцията и иска да каже не да ги следваш дословно, но да си постоиш живота на тежи ценности .
27
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно мнение и становище на Светия Синод на Българската Православна Църква-БП! Смяната на биологичния пол,който си получил от зачеването си и раждането от майката( жена),травестията,хомосексуализмът,скотоложството и други-това са гнусни содомски грехове! Такива содомски гнусотии не трябва да бъдат приети в българското общество! Нито Бог,нито земята повече ще търпят такива извращения!
26
39
 
5
 
! Отговори
Философ преди 6 години
Ако бог не е искал човека да променя половете зашо му е дал разум и интелект?
25
22
 
8
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Е той бог е издал 10 заповеди и предстяавители на църквата често нарушават доста от тях, така че да ви слушаме вас сега какво може и какво не ли?
24
0
 
38
 
! Отговори
поп Андрей преди 6 години
Трижде анатема на тея, които приемат това блудство! Божият гняв ще се излее до трето коляно! Амин!
23
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При неокомунистическият либерализъм бог е партийният секретар.
22
32
 
5
 
! Отговори
WTF? преди 6 години
До АнонименТо пък църквата все едно има нещо общо с Бог хахаха. Там най големите гей оргии се организират ама пред медиите на морални се правят брября.
21
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако съджука приемат тая гмеш да ги анатемосат всичките такива място в църквата нямат
20
21
 
4
 
! Отговори
вятъра е важен преди 6 години
След примера на Путин, БПЦ може би ще заеме "по-разбираща" позиция.
19
4
 
31
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Уж скачахте по пълните площади,накрая Сoрос сметката извади.Условията - все по- неизпълними,ще мъчат *** още 100 години.
18
3
 
34
 
! Отговори
1 преди 6 години
Прави са. Аз съм с тях.