Служителка от "Хризантема": Клиповете - за развлечение

Всички сме виновни, че търпим тази гадост, смята Христо Монов
Обновена: 26 яну 2018 12:18 | 26 яну 2018 11:52, Анисия Иванова
28
Служителка от "Хризантема": Клиповете - за развлечение
Снимка: bTV

Ръководителката на дом "Хризантема" в Габрово и социалният работник са правили клипове за развлечение с децата. Това твърди пред bTV служителката Татяна Донева, заснета как удря момиче от дома.

"Чувствам се повече унизена, отколкото виновна”, заяви Донева и допълни, че е била провокирана от ръководството.

"Тези клипове и всякакви други, които правеха по цял ден, ги използваха за развлечение”, заяви Донева.

Още по темата

В конкретния случай аз влизам да чистя в стаята, стаята е пълна с фекалии, омазано навсякъде – бюра, шкафчета, абсолютно всичко. Започвам да чистя, в това време ръководителката и социалният работник казват тихо на ухото на Веска: "Удари мама Таня”, понеже тя така ми казваше. Тя, естествено, като умствено изостанало дете, реагира първосигнално, веднага върши това, което ѝ се каже. Удари ме веднъж в гърба, изтърпях го, но втория път, когато ме уцели в главата, наистина нервите ми не издържаха, разказа тя.

"Сложих я на тоалетната и започнах да я бърша. Затова казах, че ме е гнус, просто инцидентно я ударих с парцала, и то не толкова силно. Това беше целият случай”, посочи още Донева.

Тя отбеляза, че момичето не е ударено толкова силно, колкото изглеждало на записа.

На въпрос дали когато са ставали свидетели на насилие, не са ѝ правили веднага забележка, Донева заяви: Не, напротив, те го използваха за развлечение.

Уволненият ръководител на Център за настаняване "Хризантема" Маринела Лазарова беше категорична, че не е присъствала на тези видеозаписи. "Вие допускате ли, че ако аз съм била там, тя ще прояви такова поведение на агресия”, попита тя.

Социалният работник Йорданка Милчева пък твърди, че е направила забележка на служителката, а записът е направен за доказателство.

Директорът на дирекция "Образование и социални дейности“ в община Габрово Даниела Василева пък категорично отрече Маринела Лазарова да я е уведомявала за насилието през 2016 г.

"Не ми е подаван сигнал за насилие спрямо децата. Ако имах такъв, моментално щях да реагирам”, настоя Василева.

Тя отбеляза, че е видяла видеоматериалите на 15 януари тази година. 10-12 души са разпитани по казуса до момента.

"Имам чувството, че на тези хора съвестта им е тефлонова, не залепва нищо за нея”, коментира бившият зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето Христо Монов.  По един или друг начин природата е била жестока към тези деца с увреждания и ние като общество продължаваме да бъдем жестоки към тях, допълни той.

Според него от 2009 г., когато е започнала деинституализацията на тези домове, това се е превърнало в една корупционна схема.

"На много места тези домове са единственото място, на което може да си намериш работа и ти си я пазиш", обясни Монов.

По думите му там хората се държат на минимални заплати и заради това са с липсваща квалификация да работят с такива деца.

На въпроса кой е виновен за ситуацията в дом "Хризантема”, Монов отговори: Всички ние, че търпим такава гадост.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.