Служителка от "Хризантема": Клиповете - за развлечение

Всички сме виновни, че търпим тази гадост, смята Христо Монов
Обновена: 26 яну 2018 12:18 | 26 яну 2018 11:52, Анисия Иванова
28
Служителка от "Хризантема": Клиповете - за развлечение
Снимка: bTV

Ръководителката на дом "Хризантема" в Габрово и социалният работник са правили клипове за развлечение с децата. Това твърди пред bTV служителката Татяна Донева, заснета как удря момиче от дома.

"Чувствам се повече унизена, отколкото виновна”, заяви Донева и допълни, че е била провокирана от ръководството.

"Тези клипове и всякакви други, които правеха по цял ден, ги използваха за развлечение”, заяви Донева.

Още по темата

В конкретния случай аз влизам да чистя в стаята, стаята е пълна с фекалии, омазано навсякъде – бюра, шкафчета, абсолютно всичко. Започвам да чистя, в това време ръководителката и социалният работник казват тихо на ухото на Веска: "Удари мама Таня”, понеже тя така ми казваше. Тя, естествено, като умствено изостанало дете, реагира първосигнално, веднага върши това, което ѝ се каже. Удари ме веднъж в гърба, изтърпях го, но втория път, когато ме уцели в главата, наистина нервите ми не издържаха, разказа тя.

"Сложих я на тоалетната и започнах да я бърша. Затова казах, че ме е гнус, просто инцидентно я ударих с парцала, и то не толкова силно. Това беше целият случай”, посочи още Донева.

Тя отбеляза, че момичето не е ударено толкова силно, колкото изглеждало на записа.

На въпрос дали когато са ставали свидетели на насилие, не са ѝ правили веднага забележка, Донева заяви: Не, напротив, те го използваха за развлечение.

Уволненият ръководител на Център за настаняване "Хризантема" Маринела Лазарова беше категорична, че не е присъствала на тези видеозаписи. "Вие допускате ли, че ако аз съм била там, тя ще прояви такова поведение на агресия”, попита тя.

Социалният работник Йорданка Милчева пък твърди, че е направила забележка на служителката, а записът е направен за доказателство.

Директорът на дирекция "Образование и социални дейности“ в община Габрово Даниела Василева пък категорично отрече Маринела Лазарова да я е уведомявала за насилието през 2016 г.

"Не ми е подаван сигнал за насилие спрямо децата. Ако имах такъв, моментално щях да реагирам”, настоя Василева.

Тя отбеляза, че е видяла видеоматериалите на 15 януари тази година. 10-12 души са разпитани по казуса до момента.

"Имам чувството, че на тези хора съвестта им е тефлонова, не залепва нищо за нея”, коментира бившият зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето Христо Монов.  По един или друг начин природата е била жестока към тези деца с увреждания и ние като общество продължаваме да бъдем жестоки към тях, допълни той.

Според него от 2009 г., когато е започнала деинституализацията на тези домове, това се е превърнало в една корупционна схема.

"На много места тези домове са единственото място, на което може да си намериш работа и ти си я пазиш", обясни Монов.

По думите му там хората се държат на минимални заплати и заради това са с липсваща квалификация да работят с такива деца.

На въпроса кой е виновен за ситуацията в дом "Хризантема”, Монов отговори: Всички ние, че търпим такава гадост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой помагач ви улесни и ви намери оправдания за агресивното си поведение към децата?!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам тези които работят в Хризантема, да продължават да работят за без пари а само по призвание- защото току чух че жените които чистят са минимална заплата, а се грижат за по 10/15 деца-денонощно- чистят фекалии, залягат о фекални нападения, участват в клипове където са удряни бити, чистят фекалиите и викат- тиси прекрасна/еасен защо спря да хвърляш фекални маси, тоя път няма да се дам, ще те чистя и ще пея, не искам пари, аз обичам да ме бият, офекалват, снимат- И ВСИЧКО ПО ПРИЗВАНИЯ.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В истинска държава от Европейския Съюз едно уволнение не е края на историята! Следва арест и съд за подобен тип поведение!!! А да видим колко сме европейци или пародия на такива!
21
0
 
1
 
! Отговори
спрете се вече! преди 6 години
До Анонимен 8От няколко дена все попадам на твои постове- еднотипни, отвратителни, все съдиш някого, все НАКАЗВАШ, все Господ призоваваш да ги СЪДИ и НАКАЗВА, все наказания ДО ЖИВОТ. Нямаш нито дума написана конкретно по темите. Защо не се справиш първо с проблемите си- твоите си лични проблеми? Защото е ясно, че проблемът е в теб и призивите ти към наказания над другите, няма да ти помогнат. Или се лекувай.
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе всичките се извъдихте големи моралисти. Някой от вас работил ли е в отделение с изродени деца - пълни ***? Или пък с деца със забавено умствено развитие? Това е изпитание, което би ви стъжнило живота. Много е лесно така отстрани да се раздават присъди и квалификации.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мътна и кървава!А онез двете изрусените кифли май повече ги интересува кога и къде да си го сложат и повече ги интересуват прическите им.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"55% от българите не искат предсрочни избори"*** сиЙ дУбрИе тъй, нали селян*дури!!
17
0
 
3
 
! Отговори
До Бурзум преди 6 години
Нищо жестоко е на *** сина, ако ме разбираш какво ти казвам. А аз не съм нито гербераст, нито комунаст, нито турски *** като теб! Анадъму?
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България два пъти е превземана от селянд*урите през новата си история.Веднъж 1944 от комунистите и после 2009 от Боко-тиквата.
15
3
 
10
 
! Отговори
Бай Осман преди 6 години
До 14Ей това е българската логика за всичко им е виновна властта, а не самия народ. *** сутрин не може да си върже обувките от шкембето и тогава държавата им е виновна със сигурност! Лелката праска с парцала детето ГЕРБ виновен... балканска логика!
14
9
 
8
 
! Отговори
НЕбългарин преди 6 години
Бетер българска работа!
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато Тиквата си признае че е крадец и престъпник тогава и тези мърли щего направят.Цветановщина, Боковщина, ДелянДобревщина или с една дума "ГЬОНСУРАТЛЪКА"владеят тази територия.П.П. Виновни са ВСИЧКИ *** които са гласували в последните 10 години за Тиквата и шайката му!!Заслужавате РАЗСТРЕЛ!
12
1
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Видя ли клип от "Хризантема",казвам три пъти - Анатема !!
11
3
 
22
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Основният проблем на България, е че нямаме гражданско общество. Т. Е. Всички критици и съдници тук, утре като видите някоя несправедливост, ще я подмините със успокоение то за самите себе си, че това не е ваша работа! Да не е но може да сигнализира те на хората, на които им е работа! Принципно не е ваша работа и да сте съдници, но хулите наред, правейки се на много праведни! И не забравяйте като четете коментара да го осмислите, преди да клиентите минус!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бълга*раците са толкова изтрещели че вече са загубили връзка с реалността.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да уволняват всички служители.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само *** в тая пародия на държава, и от двете страни на барикадата е само ***.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ненормалници извратени само болни мозъци могат да си правят гавра с тези деца.Те Не са виновни че са се родили така.Нека сада ,ако има правосъдие в нашата страна да ги накаже доживот. А Господ отгоре гледа и ще ги накаже ......., а той като наказва наказ с най милото , ако въопште имат най мило.
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато се назначават само кадри на Герб ,нещата в България така ще вървят На всяко работно място трябва да се назначават строго подходящи хора без да се гледа политическа принадлежност.Ако трябва конкурси.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама вие какво очаквате?Тя да си признае вината ли?Като я е гнус и не и се работи там,като бие деца,да я махат!