Проблем №1 за българина: Малката заплата, пенсията, социалните...

Ядосва се и от тежката бюрокрация, от лошото здравеопазване
121
Проблем №1 за българина: Малката заплата, пенсията, социалните...
Снимка: Dnes.bg

Българите продължават да се тревожат от ниските си доходи и социалните въпроси. Това е един от основните изводи от национално представително проучване на "Барометър България".

68% от участниците в анкетата открояват като най-наболял проблемът свързан с малките заплати, пенсии, социални помощи.

Още по темата

След това интервюираните подреждат социалните въпроси - 61% и бюрокрацията и тромавата администрация – 58%.

Като четвърти основен проблем, заявен от 51% от анкетираните, е здравеопазването. Чак на пето място по важност анкетираните посочват корупцията – 44%, която бе основание за искане на вот на недоверие към правителството. 

30-35% от анкетираните посочват като проблемни за обществото ни също и монополите, високите битовите сметки, лошата инфраструктурата, обезлюдяването и емиграцията на младите.

От проучването става ясно, че вторият лифт на Банско се одобрява от по-голяма част от българите вероятно не заради самото съоръжение, а като символ на развитието на туризма и българските региони въобще.

58% от анкетираните искат втора кабинка в ски курорта, а едва 6 на сто са против. 36% признават, че нямат мнение.

"От години в българското общество се наблюдава увеличаващо се недоволство срещу "зелените" ограничения, които спират икономическото развитие. Българинът очевидно не е съгласен в едни държави от ЕС да се развива инфраструктурата, което генерира доходи и работни места, а у нас да се създават постоянни пречки", анализират от "Барометър България".

Другата актуална тема, засегната в изследването, е еврошефството ни.

Световният фокус върху България при едно такова значимо политическо събитие като европредседателството определено оказва въздействие върху националното самочувствие на българите. Затова и, според анализаторите, е толкова голям делът на тези, които определят това събитие като положително.

Фактът, че от България зависи решаването не само на регионални, европейски, но и на световни проблеми, индиректно се пренася с положителен знак върху оценката на българите за това събитие.

73% от българите казват, че имат положително отношение към европредседателството, 20 на сто не могат да преценят и една 7% се отнасят отрицателно към тази роля на страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При евроатлантизма и демокрацият умните и кадърните живеят добре, правят кариера, печелят от бизнес, много пари и изобилие от всичко, обикалят света, туризъм, почивка на остров в Гърция или Карибите, шопинг в Париж или Милано, молове, спа центрове. Само загубеняците и некадърниците в България живеят зле при демокрацията.
25
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам да сменим ГЕРБ с БСП и БСП повече няма да крадат, ако ги изберем отново този път ще бъде по-различно, вече няма да крадат и заплатите ще скочат.
24
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСега всичко е в изобилие ,за работливите и умните.За мързеливите и глупавите никога няма да има.
23
16
 
9
 
! Отговори
дебел депутат преди 6 години
всичко е една долна лъжа , в България се живее прекрасно :)
22
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е, че търпите един крадлив диктатор вече десет години на власт. Затова са ви малки заплатите и пенсиите.
21
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е, че ни управляват комунисти, затова заплатите са ниски. Четворката се изчистиха от комунистите и сега взимат вече 1/2 от европейските заплати, вече са втора категория европейци а ние взимаме 1/5 даже 1/6 от заплаите на Запад. Ако искаме и ние да станем втора категория европейци трянва и ние като четворката да се изчистим от комунистите и всичко ще се оправи.
20
1
 
21
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
Правилно са номерирани проблемите .Затова българката казва на мъжа си "Ако и заплатата ти беше като оная ти работа -нямаше да имаш равен"!
19
6
 
28
 
! Отговори
Българка преди 6 години
До Анонимен 11Ти сериозно ли!2 Кои българи са живеели богато преди 1944 г.? Тютюноработниците на 12-14 часов работен ден, селяните - от тъмно до тъмно на полето с ралото!? Много си далеч от истината, ама много! Поне Елин Пелин и Йовков да беше попрочел, не само в нета да висиш...
18
2
 
16
 
! Отговори
Барометъра преди 6 години
отново показа ниското ниво на образователната система в България. Българина отново погледна в джоба си и каза, че ниските доходи са най-големия ме проблем. Каза, че му трябва втора кабинка, защото имало "зелена мафия".Да беше поразсъждавал малко в дъблочина и щеше да види, че за да има високи заплати и пенсии трябва да има качествени дългосрочни инвестиции, щеше да види, че за туризма е по-важно да бъде устойчив и щадящ природата, отколкото хищен и безотговорен, а за това трябва да няма корупция
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой "българин"?!
16
5
 
12
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
А според мен проблем номер 1 на българите е има ли живот на Марс
15
6
 
29
 
! Отговори
булшит преди 6 години
Не е вярно! Проблем Номер едно за българина са правата на ге**вете и л*сбийките, еднополовите бракове, лъвчетата Масуд и Омар, прическата на Луна и лифта на Банско!
14
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анкетите са платени от враговете н а България.Всичко се хвърля за дескридитация на правителството.Пного ги дразнят международните признания на успехите му.
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема е че комунистите не са спрели да ни управляват, прикрити зад различни имена на партии.Сегашните от ГЕРБ си помислиха че са станали богове.Време е да сложив край на ГЕРБ, БСП, ОП, ДПС и други комунистически придатъци.
12
12
 
12
 
! Отговори
бар Тошо преди 6 години
На кой му е малка заплатата - да яде банани. Айде наздраве!
11
21
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 1944 Бългаия произвеждаше самолети, българите живееха богато, беше Швейцария на Балканите, след 1944 при комунистите спират социално-икономическото развитие и равнището на живот на българите през социалистическия период, при социализма започнаха убийствата, грабежите, изнасилванията на възрастни жени, организирана престъпност, рекетьори, мутри, олигарсите на политбюро на БКП, проститyция, наркомания.
10
6
 
45
 
! Отговори
факт преди 6 години
Над 150 хиляди държавни служители не плащат осигуровки и данъци който се поемат от народа,те ползват куп привилегии също се плащат от народа,така че не чакайте по високи пенсии,дупката в НОИ е огромна заради тях.Всичко това се знае от властта но нищо не се променя.
9
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е, че българските капиталисти са комунисти, а комунистът мисли само как да увеличава печалбите и да трупа пари. Трябва да ни дойдат истински капиталисти, истинксият капиталист е с човешко лице и не мисли за печалба а как да осигури по високи заплати и по-добри условия на работниците. Ако искаме да взимаме големи заплати трябва да се изчистим от комунистите и русофилите.
8
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,Аз мо е чудно, защо хората си траят, явно са доволни на 510 лв. При тези постоянно скачащи цени.
7
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблем номер едно на Българина е ГЕРБ, ниски доходи, бедност, мизерия, сега и Истанбулската ковенция, всичко това ни натресе ГЕРБ.