След 22 г. служба за страната: МО гони възрастен военен от дома му

Станислав Бутенко и съпругата му са с инсулт и не могат да се движат
30 яну 2018 17:00,
105


След 22-годишна служба на българската армия възрастен човек и съпругата му са заплашени да бъдат изгонени от ведомственото жилище, за което от МО са получили уверение, че могат да ползват до смъртта си.

Синът на Станислав Бутенко, служил 22 години в армията, награждаван с медали и ордени, разказва, че родителите му живеят в жилището от 33 години.

В началото на 80-те години на миналия век Бутенко получава ведомствено жилище като военен в столичния кв. "Гевгелийски". Тогава му казват, че има право да живее в него, докато е жив, наследниците му няма да имат право да го унаследят.

На 16 септември 2017 г. обаче семейството получава писмо, че няма право да обитава жилището и трябва да го освободи. Пишат до МО с молба да се преразгледа това решение, но на 16 октомври отново получават писмо от ведомството с настояване да напуснат апартамента.

"33години ние живеем в това жилище без някой да ги безпокой и сега от 2017 г. октомври месец, когато те вече са инвалиди се сетиха от военното министерство, че те ползват апартамента неправомерно и искат да бъде освободен до 22 март", пише Пламен Бутенко във Facebook.

След писмото и съпругата на Станислав получила инсулт. Сега и двамата са на легло и са обездвижени, а дъщеря им се грижи за тях.

"Мойте родители няма къде да отидат, нямат алтернатива с техните пенсиии на обща стойност 600 и няколко лева", пише Пламен.

"Търсим вариант в рамките на закона семейството да остане в жилището", обяви Станислав Благов от Министерството на отбраната, който отговаря за имотите на ведомството. По думите му много от имотите се владеят без правно основание.

Благов посъветвал децата на Бутенко да обжалват в съда заповедта за освобождаване на жилището. Свързал се е и с кмета на община "Илинден", за да се търси и друг вариант за настаняване на бившия военен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
За 33 год. да бяха събрали пари и да го купят. Ама е хубаво да живееш на аванта. Казали му ,рекли му. Знаели са, че е ведомствено. Явно са събирали парички купят апартаменти на сина и дъщерята . Сега да ги приберат те,, или да им плащат квартира. Колко хора живеят на свободен наем за по 200 -300 лв. Цяла България трябва да ги жали. Българчето все гледа да надлъже другия.
89
0
 
6
 
! Отговори
без цензура! преди 6 години
Прасетата са си прасета, без значение какъв цвят са! По всяко едно време можеш да очакваш да се изсере на положен от всеки стопанин, труд. Невежи ***- бюрократи!
88
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До 91-а човещината къде остана?Човека е на легло и не му остава много.Жена му е в същото положение.За бога бъдете Човек,защото хората са много,ЧОВЕЦИТЕ сме малко.
87
11
 
10
 
! Отговори
Изпатил! преди 6 години
Стига с тия ***. Живял е, Не е плащал наем. Да ви го подарят ли!? Стига сте живели на наш гръб! За толкова години да бяхте събрали пари и да си купите собствено. Защо не ни дадат и на нас по едно жилище да живеем 3 поколения безплатно!!!
86
5
 
9
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Не изтезавайте бедните хора ,бе!За толкова години служба,човека си е дал своето.Оставете хората да си изживеят последните дни спокойно .Ама ,че безсрамие ще уморят хората на сила.Попитайте един военен дали си спи вечерно време в къщи,дали разполага с времето си изобщо,дали има почивка по празниците и после да поспорим.
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 88Ако дадем права на Радев, ще я докара до ниво Жан Виденов-а зима до края на мандата си.Погледни си начина на писане и си помисли, може ли човек подкрепян от видимо неграмотни като теб да бъде критерий за управлението на една държава?Лошото е, че няма да разбереш какво съм ти написал, а ще мислиш, че единствената ми цел е била да се заяждам и да обиждам пРезидента.
84
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо. Не давсте. На хората дасе. Доискажат. Предатели долни .мумии .няма повече. Този ***. Народ да ви търпи. Имаме наи. Кадър ния президент .сед 1991г. И. Тои. Се казва РУМЕН. РАДЕВ .ДАИТЕМУ. ПРАВА И ТАЖИ ДЪРЖАВ да разцъфне .защо изсицате ГОРИТЕ. МУТРИ. ПЕЕВСКИ .ИМАЛИ В. СВЕТА .ФИРМА ЛИ. ДРУГО НЕЩО. КОЕЪО ПРЕЧИСТВА МРЪСНИЯ. ВЪЗДУХ. БЕЗДАРНИЦИ. ХОРАТА В БВЛА. РУМЪНИЯ СА ЗАБРАНИЛИ ВСЯКАКВА СЕЧ .ТРЯБВА. ДА РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ НЯМАТЕ ПРАВО ДА ГОНИТЕ НИВШИ. ЕОЕННИ ОТ АПАТАМЕ НИТЕ СТРОЕНИ. ОТ. КЕЧ .НЯМА .
83
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хеи .мошенници .мръсни. Долни. .уш. Бесп и гербажии .предали се на чужди служби за пари .кои построи НДК .С КАКВИ. ПАРИ .С. КАКВИ ПАРИ СЕ ПОСТРОИ 1 АТОМНА. ЧЕ ЕДНА. КУМОНИСКА. МИГЛЕНА УЖ КУНЕВА А ДЪЩЕРЯ НА ПРЪМОВ ПОДПИСА И СТАНА МИЛИАРДЕРКА НА ГЪРБА НА. НАРОДА .ИМА ЗАПОВЕД. НА. МНО .ЧЕ. ВОЕННИ ИМАТ. ПРАВО. ДА ЖИВЕЯТ В ВОЕННИ ЖИЛИЩА И СЛЕД ПЕНСИЯ . ДАЖЕ И МОЖЕХА. ДАСИ ГИ КОПУВАТ .НЯМАТЕ ПРАВО. *** ПРЕДАТЕЛИ НА. НАРОДАСИ .ТОВА Е ИСТИНА. ПРОВЕРЕТЕ В КАРЛОВО С КАЗАНЛЪК В СЛИВЕН КАДЕТО. БЕШЕ 2 АР
82
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали знаете, но днешната икономика е механизирана и автоматизирана и съответно може да произведе достатъчно за всеки човек, който е в нужда. Не всеки е необходимо да произвежда. Но явно вие имате други ценности.
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо господине, видно от снимките ви във фейсбук, обикаляте екзотичните острови, а нямате пари да се погрижите за родителите си?
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не злобея и не съм против хора,които живеят в подобни жилища,то тогава така си беше,осигуряваха жилища на работници,военни,командировани и разни други.Например на запад също се осигуряват жилища за бездомни,бедни.И това се осигурява не само защото им е кеф или от съжаление,а защото всички тези пари за храна,наеми,облекло,ток и т.н. се въртят в икономиката и захранват фирмите производителки.
79
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горките хора!!!Но, ... интересното е кой ли са решили да вкарат в това жилище?Явно някой "заслужил" и определено "наш" човек!!!
78
22
 
28
 
! Отговори
Загрижен преди 6 години
Не разбирам защо, всичкото ***, си мисли, че всички са им длъжни?Защо аз трябва да ги издържам цял живот, даже апартамент да им подаря, а моите родители са в същото положение, но сам си нося кръста? КомунизмЪма си отиде и комунистите фалираха държавата 90г. - да сесвържат с Гоце, и т.н. *** за репарации - нали за тях си гласуват!
77
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубава черта на българите,е че сме съжалителни и съчувстваме на изпадналите в беда.Само че повечето от нас не са получили нищо даром,а са заплатили цена за това,което притежават или за онова,на което се радват.Условията за ползване на жилището са били ясни отдавана,въпреки че е в незавидно положение човекът е трябвало да помисли за своето бъдеще!Лошо впечатление ми направи и дъщеря му,която повтаряше,че бил дал живота си за България?! Интересно,само нейният баща ли е дал нещо?
76
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам съсед който имаше ведомствено жилище "подарък" от МНО-с/у договор за 15г служба. Когато той наруши договора, го принудиха да плати разликата по-пазарна оценка и сега е собственик с дълг към банка. Аз съм за всеки да си плаща каквото има, а не както беше-привилегии, подаръци и пр.
75
3
 
29
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен70 Ами, ако е толкова тежко положението на военните, напуснете, елате в частния бизнес, там, щото сте много кадърни, пробивни, а и учени, ще пробиете без проблем. Само че няма пенсиониране на 45, и всички други привилегии . Теглиш каиша на общи основания, плащаш всичко като поп, и не ти доплащаш квартирата, а по принцип в банката за кредит залагаш цялата си собственост, даже и на детето креватчето, и после-всичко на твой риск. Моите уважения....
74
8
 
27
 
! Отговори
Boto преди 6 години
Добре бе и мойте са инвалиди а аз нямам жилище от държавата.... Тези хора 33 години не са ли получавали заплата? Последната война дето сме участвали май е по далече така, че и герой от войната не е.А документи нещо или една жена ми каза че докато са живи ще са там....Жалко за хората но аз 33 години с мойте данъци съм им плащал да живеят там както и повечето от нас.Пък и у Фейсбук веднага да напишеме та и със снимки на хората....Грозна работа... утре при Гала и ще им го подарат...
73
1
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Лола До колкото знам, военното министерство поема наема на младите офицери, ако не им даде жилище, какъв е проблема? А ако искат да имат собствено-да събират, както всички останали в държавата средства, или да се обърнат към банката за заем.Но, разбирам те.Ти или си млад офицер, или съпруга и ли приятелка на такъв. А ако ти бе на мястото на семейството, на което МО някога е дало това обещание, как би реагирала?
72
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"моЙте родители" "без никой да ги безпокоЙ"Типичей фейсбук потребител!
71
16
 
25
 
! Отговори
Лола преди 6 години
Къде са спали до сега? Безплатен обяд няма. Има млади офицери, които имат наистина нужда от жилища, но от военните пенсии досега все се е разминавало. Сега като от МО се опитват да направят нещо в тази посока вой до небето. За тези възрастни хора има хоспипи изпращат ги там децата им плащат. Така е нормалните държави. А тук вой, рев министъра е виновен. Да се обеси-според пищетите братя и мрънкащите деца. В Америка голяма част от бездомниците са герои от мисиите им.