След 22 г. служба за страната: МО гони възрастен военен от дома му

Станислав Бутенко и съпругата му са с инсулт и не могат да се движат
30 яну 2018 17:00,
105


След 22-годишна служба на българската армия възрастен човек и съпругата му са заплашени да бъдат изгонени от ведомственото жилище, за което от МО са получили уверение, че могат да ползват до смъртта си.

Синът на Станислав Бутенко, служил 22 години в армията, награждаван с медали и ордени, разказва, че родителите му живеят в жилището от 33 години.

В началото на 80-те години на миналия век Бутенко получава ведомствено жилище като военен в столичния кв. "Гевгелийски". Тогава му казват, че има право да живее в него, докато е жив, наследниците му няма да имат право да го унаследят.

На 16 септември 2017 г. обаче семейството получава писмо, че няма право да обитава жилището и трябва да го освободи. Пишат до МО с молба да се преразгледа това решение, но на 16 октомври отново получават писмо от ведомството с настояване да напуснат апартамента.

"33години ние живеем в това жилище без някой да ги безпокой и сега от 2017 г. октомври месец, когато те вече са инвалиди се сетиха от военното министерство, че те ползват апартамента неправомерно и искат да бъде освободен до 22 март", пише Пламен Бутенко във Facebook.

След писмото и съпругата на Станислав получила инсулт. Сега и двамата са на легло и са обездвижени, а дъщеря им се грижи за тях.

"Мойте родители няма къде да отидат, нямат алтернатива с техните пенсиии на обща стойност 600 и няколко лева", пише Пламен.

"Търсим вариант в рамките на закона семейството да остане в жилището", обяви Станислав Благов от Министерството на отбраната, който отговаря за имотите на ведомството. По думите му много от имотите се владеят без правно основание.

Благов посъветвал децата на Бутенко да обжалват в съда заповедта за освобождаване на жилището. Свързал се е и с кмета на община "Илинден", за да се търси и друг вариант за настаняване на бившия военен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
37
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Абе стига бе хора, човека е написал, не иска жилището за него, в договора е написано, че родителите могат да ползват жилището до края на дните си, и че неможе въпросното жилище да бъде унаследено.Човека не иска безплатен апартамент а просто да се спази договора, а не сега да се отмятат.До там ли стигнахме че не могат да изчакат 10г докато си идат тия хора я има 10 я не като гледам как са на легло.
29
17
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Живееш някъде без право, собственикът се отпива да те изгони, но не може... само на мен ли ми звучи странно? Май да...
28
2
 
23
 
! Отговори
э23 преди 6 години
Я да видим патриотът Каракачанов дали ще направи нещо патриотично и да остави пенсионерите да изживеят дните си там. Както е обещало преди години ведомството му.
27
17
 
12
 
! Отговори
Путев преди 6 години
С риск да прозвучи грубо - служил е в БНА. Повечето не си спонят заплатите при соц-а, затова ще ги припомня. Офицер (росен и пресен лейтенант) взимаше около 300-350 лева заплата. Инжинер с 10 години опит взимаше около 180 до 220 лв заплата.Военния имаше право на един тон екстри, инжинера на никакви.Та въпроса ми е що тоя не пише "мерси за безплатното жилище" и да се радва че до 2017 са живели на чужд гръб ами се оплаква?
26
22
 
16
 
! Отговори
Вън преди 6 години
И аз 22 години не съм работил, но жилище никой не ми е подарил, а съм си го (и продължавам) изплащал като поп!Когато на млади години са ходили по почивки и веселби, вместо да си купят жилището, добре им е било, нали?Пълно е с бездомни хора, които нямат нито роднини, нито деца, никой, за тях жилище няма! Вън тези двамата и децата да си ги гледат, ако трябва, ама така наготово да им се подари жилище,не!!!
25
14
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
> от МО са получили уверениеза тия неща си има договори където всичко е урегулирано. Каквото пише там това е и нищо повечеИ престанете да си мислите че държавата ви е длъжна за това или онова - така беше по време на социализма. Сега са други времене с други правила които са избрани от всички нас да бъдат така.
24
2
 
33
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Със смесени чувства съм.Дядо ми получи апартамента във Враца пожизнено (беше старшина) на втората година го купиха с кредит от ддк.Пет години и го изплатиха,та могли са и тия хора да помислят.Обаче пък, мамка им, а *** къщи що не ги пипат бе? Че там са незаконни и растат като гъби? Тоя може да е бил руснак, украинец или молдовец ама е служил за България, в нашата армия, най-малкото поне това заслужава.
23
22
 
12
 
! Отговори
до 23 преди 6 години
ами като ги съжаляваш тези търтей защо не ги вземеш при теб безплатно....Цял живот държавата ги храни и пак недоволни....Е всичко си има край!!!!
22
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
другите хора как са си купили жилища, те БКП престъпниците може и на цялата държава да са обещали безплатни жилища но тва не е издържано финансово и няма как да стане, затова и комунизма фалира
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не се потърси този вариант преди да се стресират тези болни и възрастни хора дали труда си за държавата ? След като един човек вече е ненужен се изхвърля и да идва следващия . На такъв морал ли да научим идващите след нас ?
20
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, какво сте се заяли с хората бе? Държавата им е обещала доживотно ползване!!! Сега се отмята. Какво са виновни хората? я върнете годините назад и кажете кога българинът е бил богат да си купи жилище? Още повече достигнал 40-45 години с дете, тепърва да тегли ипотека в гладни и несигурни времена. И както е станал инвалид, кой ще му плаща ипотеката и няма ли пак да загубят. Говорите без да мислите. На чужд гръб и 100 тояги са малко.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зависи договора с МНО за колко време е.
18
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой трябва да бъде съден за причиняване на инсулт на жената с искането да освободят апартамента, предвид на обстоятелствата. #КОЙ чиновник се изгаври с тези хора?!? Каракачанка, проверка ще направиш ли?!? Или имаш други приоритети?!?
17
20
 
17
 
! Отговори
едн българин преди 6 години
Ами като е служил получавал една фуражка пари. Да не му е било безплатно "служенето". Къде е дремал та не си е купил жилище?
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пише че е под наем и значи като вдигнат наема ще трябва да напуснат. Имотите в София поскъпнаха и ще ги изгонят заради парите. Преди 1989 г. цените бяха държавни и 40 г. не се променят.
15
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бутенко - не е руска фамилия. По-скоро прилича на украинска. За 22 години служба да ти дадът пожизнено жилище - не е зле.
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бесарабски са от Украйна но са им предложили друго жилище в провинцията и са отказали.
13
8
 
34
 
! Отговори
bibbo преди 6 години
Каракачанов, самосезирай се, ясно , че някой ваш човек си е заплюл жилището, но оставете хорицата да си доживеят. Не е морално, нормално и пр.
12
27
 
16
 
! Отговори
фрунзе преди 6 години
Българските военни се кълняха във вярност към СССР и Партията, та ми е трудно да повярвам, че др.Бутенко е служил на България...
11
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина хората са възрастни и няма как да не ги съжалиш, но никой не се ражда на 80-90г. Всеки е бил млад и това е периода когато трябва да си уредиш старините.

Спонсорирани публикации