30 000 българи се разболяват от рак всяка година

Имало лекари и медикаменти, но организацията била лоша
22
30 000 българи се разболяват от рак всяка година
Снимка: Reuters, архив

Около 350 хиляди са пациентите с онкозаболявания в България. Над 30 хиляди са новооткритите случаи всяка година, каза професор Асен Дудов, национален консултант по медицинска онкология.

Още по темата

Водещи специалисти от различни онкологични направления се включиха в дискусия, посветена на Световния ден за борба с рака – 4 февруари.

Според проф. Асен Дудов в България има достатъчно лекари, които да лекуват болните от рак.

Имало и достатъчно пари за лекарства, като и апаратура, но в същото време и доста проблеми.

"Няма достатъчно организация. Има безумното начало в насочването на пациентите, което, за съжаление, ги забавя в тяхното идване до специалиста. Невинаги идват в трети и четвърти стадий. Просто някои от нашите ракови заболявания проявяват късно симптоми. А иначе при рака на млечната жлеза, рака на маточната шийка, за съжаление, липсата на скрининг", призна той, цитиран от БНР.

Българските пациенти имат достъп до съвременните методи на лечение на заболяването, но трябва да се работи за ранното диагностициране, смята Асен Дудов.

Според председателя на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова друга слабост в грижата за пациентите са палиативните грижи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Хайде, бе! Нали ако ги лекуват, фармацефтичните компании ще умрат от глад, а докторите ще са с празни джобове. Колкото по-дълго те подмятат натам насам, толкова повече печелят.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХИзброявай, не спирай, само да не пропуснеш Чернобил.Да не пропуснеш и замърсяването от миналата година дошло пак от руски АЕЦякъде в Урал.
16
0
 
2
 
! Отговори
читател преди 6 години
Нека не забравяме аварията в Чернобил,жертваха тогава цяло поколение.Сега резултата е виден.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си променимммисленето и начина на живот и поне половината от тези случаи няма да ги има. Другия път като идете в магазина се замислете какво точно да си купите и какво ще ви струва лакомията.
14
0
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
,,Една застраховка и бягайте в чужбина" Да бе, *** в САЩ, дето за махане на апендисит ти вземат няколко хиляди долара, въпреки че имаш медицинско осигуряване. Гледал ли си филма ,,Sicko"?
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според повечето коментари, лекарите са виновни, че хората се разболяват от рак. През комунизма здравеопазването да не е било по-добро. Замислете се. Виновна е либерастията, която дава право на всякакви мошеници да продават отровни храни по магазините.
12
1
 
5
 
! Отговори
RE 11 преди 6 години
Некадърността, маниакалността за величие, не могат да изчезнат с частно здравеопазване.Колкото и пари да дадеш на БГ търгаш в бяла престилка, те не купуват качество и професионализъм, не се купува туй, що го няма. 90% от БГ "лекарите" не притежават качества лични и професионални да бъдат такива.Да си кажем истината, повечето от тях не само, че са опасни за пациентите, но имат сериозни психически отклонения - социопати и психопати, заедно със всички обслужващи мръсните им интереси - институции.
11
1
 
7
 
! Отговори
Здравеопазване? преди 6 години
В чужбина лекари се хванаха за главата, трима БГ лекаря, три различни диагнози. Колегите им в чужбина бяха потресени и питаха каква става в БГ, как е възможно?Съветът ми е: закъсате ли никакви посредници, никакви частни кабинети и клиники, никакви молби и уважение към хора, в които садизмът и алчността са водещи. Една застраховка и бягайте в чужбина.Имат се богове - некадърници, да печелят от техните колеги!Това съсловие, трябва да изчезне в БГ, поради невероятната си некадърност и маниакалност
10
2
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До Ивайло РусимовТака е защото е държавно. Същото като БДЖ мизерия мизерия и всеки краде.Тези 2 отрасъла тотално трябва да се закрият ! Нуждата от такива ще роди частна инициатива. Няма други начини.
9
2
 
7
 
! Отговори
Х преди 6 години
Алхохол, месо, яйца, млечни, цигари, чешмяна вода, Е-та в храните. Да изброявам ли още?
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
онкоболицата в дървеница е най-голямата морга - отвратителни лекари, грозно и мръсно място - трябва да се закрие
7
0
 
11
 
! Отговори
Една от тях преди 6 години
Отношението към раково болните е ужасяващо. Ако някой се съмнява да отиде вонкологичния диспансер в София.
6
0
 
30
 
! Отговори
Попа преди 6 години
В България пациентите ги наричат клиенти.
5
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора замислете се само, това са стряскащи цифри!
4
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отровен въздух,лоша храна,стрес,депресии и мизерия и това е резултата.
3
18
 
8
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 6 години
Цигари, ракия, салата и ко да очакваме.
2
1
 
33
 
! Отговори
мед сестра преди 6 години
Така е защото в България здравето стана търговия!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е колкото един малък град,а като прибавим и останалите починали,става страшно!Ако бях политик,първо щях да се заема да построя едно малко,китно градче с ниски сгради или къщи,с добър персонал и лекари,да се отглеждат и възпитават деца в добри условия.