Лекарствата за редки болести – без обществена поръчка

Провеждането й, дори и в най-кратки срокове, забавя процеса
31 яну 2018 14:20,
3
Лекарствата за редки болести – без обществена поръчка
Снимка: visualhunt.com

Болниците ще купуват лекарства за пациенти с редки заболявания без да се провежда обществена поръчка. Това записаха депутатите с промяна на първо четене в Закона за обществените поръчки.

Промените касаят списък с медикаменти, които са разрешени за употреба в страните от ЕС, но не се разпространяват на българския пазар. Те се прилагат предимно за лечение на редки заболявания, чието лечение е без налична алтернатива в страната.

Според вносителите с промените ще се осигури навременно лечение на тези пациенти, тъй като в момента провеждането на обществена поръчка, дори и в най-кратки срокове, забавя процеса.

Започването на адекватна терапия при тези заболявания не търпи отлагане във времето, което прави наложително осигуряването на нужните лекарствени продукти в много кратки срокове, мотивират се още вносителите.

Лекарствените продукти за тези заболявания също така не подлежат на ценова регулация от държавата и обикновено имат един или малък брой доставчици, което изключва наличието на конкуренция между тях. Това от своя страна също обезсмисля провеждането на обществена поръчка.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Чудех се как Бойко кандиса за новите препарати. То било за лекарствата за редките болести. Те са редки, но не възникват изневеделица. Преди 4 години не бяха поръчали да се произведат серуми срещу Кримска хеморагична треска и някоко човек умряха в Пловдиската Университетска Болница. Смятам, някой редки болести, ще станат чести!
2
0
 
1
 
! Отговори
13 преди 5 години
BRAVOOO!!!NI- POSLE- ADEKVATNO I LESNO RECHENIE!!!
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, че веселба измислиха пак депутатите. Само си представете едно лекарство за редки болести, което стурва 200 000 евро на година на човек, без регулация в цената, колко комисиони може да докара на фирмата-производител и на фирмата-доставчик. Не си поплюват! Сега ако намерят и специалисти, които да го прилагат, и ако убедят касата да го плаща, цена няма да имат.