Лекарствата за редки болести – без обществена поръчка

Провеждането й, дори и в най-кратки срокове, забавя процеса
31 яну 2018 14:20,
3
Лекарствата за редки болести – без обществена поръчка
Снимка: visualhunt.com

Болниците ще купуват лекарства за пациенти с редки заболявания без да се провежда обществена поръчка. Това записаха депутатите с промяна на първо четене в Закона за обществените поръчки.

Промените касаят списък с медикаменти, които са разрешени за употреба в страните от ЕС, но не се разпространяват на българския пазар. Те се прилагат предимно за лечение на редки заболявания, чието лечение е без налична алтернатива в страната.

Според вносителите с промените ще се осигури навременно лечение на тези пациенти, тъй като в момента провеждането на обществена поръчка, дори и в най-кратки срокове, забавя процеса.

Започването на адекватна терапия при тези заболявания не търпи отлагане във времето, което прави наложително осигуряването на нужните лекарствени продукти в много кратки срокове, мотивират се още вносителите.

Лекарствените продукти за тези заболявания също така не подлежат на ценова регулация от държавата и обикновено имат един или малък брой доставчици, което изключва наличието на конкуренция между тях. Това от своя страна също обезсмисля провеждането на обществена поръчка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Чудех се как Бойко кандиса за новите препарати. То било за лекарствата за редките болести. Те са редки, но не възникват изневеделица. Преди 4 години не бяха поръчали да се произведат серуми срещу Кримска хеморагична треска и някоко човек умряха в Пловдиската Университетска Болница. Смятам, някой редки болести, ще станат чести!
2
0
 
1
 
! Отговори
13 преди 6 години
BRAVOOO!!!NI- POSLE- ADEKVATNO I LESNO RECHENIE!!!
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, че веселба измислиха пак депутатите. Само си представете едно лекарство за редки болести, което стурва 200 000 евро на година на човек, без регулация в цената, колко комисиони може да докара на фирмата-производител и на фирмата-доставчик. Не си поплюват! Сега ако намерят и специалисти, които да го прилагат, и ако убедят касата да го плаща, цена няма да имат.