Шарлопов вдигнал кръвно, легнал... Казал си: Сънят лекува, но...

Поклонението ще е в четвъртък в столичната църква "Св. София"
Обновена: 6 фев 2018 09:46 | 6 фев 2018 09:30,
200
Шарлопов вдигнал кръвно, легнал... Казал си: Сънят лекува, но...
Снимка: архив, Булфото

"Тайните на успеха са труд, постоянство и амбиция. Ако тези 3 неща ги има в мисленето на човек, той ще се справи. Капиталът идва като следствие"

Това е един от ценните съвети, които остави на 5-те си деца Стефан Шарлопов.

В нощта срещу понеделник бизнесменът напусна този свят на 55 години. Починал е внезапно в съня си. В петък споделил с приятели, че не се чувства добре.

В неделя си измерил кръвното - 170 на 100, и изпил обичайното хапче. Не потърсил лекар. Решил, че сънят ще го излекува. И не се е събудил.

Още по темата

Роден е на 14 октомври 1962 г. в Бургас. Завършва руска гимназия, а през 1986 г. българска филология във Великотърновския университет. След това започва работа като журналист във "Вечерни новини", "Кооперативен вестник" и "9 септември".

Едва 26-годишен Шарлопов издава първата си книга с художествена документалистика. Плащат му 2500 лв. хонорар, защото това било максимално възможната сума. Разочарован, месец преди промените през 1989 г. решава да напусне журналистическата професия и започва частен бизнес.

Първата му сделка е неуспешна, както самият Шарлопов признава. Искал да се занимава с предпечат и реклама, дори теглил 5000 лв. от банка. Негов познат му възложил да направи новогодишен календар. Отишъл с напълно готовия продукт при клиента, но той вече бил забравил за поръчката.

"Ама нали имахме джентълменска уговорка", попитал изуменият Шарлопов. "Да, но забравихме да подпишем договор", отвърнал му клиентът.

"Това беше първият урок, който получих в бизнеса. След тази случка преживях още много мизерии в живота си. Бях без опит и капитал в бизнеса, загубил и кредита, и хонорара от книгата", споделя бизнесменът пред "24 часа".

Започва сам - първоначално с търговия на всевъзможни стоки. Купува 50 тона дефицитна тогава вестникарска хартия и я продава с голяма печалба. Прави финансово-търговски спекулации, като внася всичко - тениски, алкохол, шоколад. Покрай вноса на кексове стига до идеята, че е по-добре да ги произвежда, и така се появява първото му предприятие в хранителната индустрия - "Роял кейк".

Бизнесът се разраства, но след години Шарлопов го продава. Купува завода за минерална вода в Девин за около 600 хил. долара. Преди да го продаде, инвестира милиони и го превръща в най-модерното предприятие на Балканите в бутилиращия бизнес.

Никога не се разделя обаче с хотелиерството, което е негова страст и лудост. Обиколил е света, но остава влюбен в Българското Черноморие и в планините ни.

Приятелите му казват, че никога не е бил сноб. Не обичал да парадира с богатството си. Дори когато си купил хеликоптер, го направил, за да си върши работата и да стига по-бързо от Созопол до София. Комплексът на морето "Созополис" бе последният му голям проект.

Макар още на 30 г. да е милионер, не си купува поредния мерцедес само защото на пазара се е появил нов модел.

"Нямам нужда да подплатявам снобизма си. Никой в компанията няма право да кара автомобили над ниво "Тойота Авенсис". Това са колите на Управителния съвет", обяснява през 2002 г. Шарлопов.

Беше голям дарител. Поклонението ще бъде четвъртък от 12 часа в столичната църква "Св. София".

Поклон пред паметта му!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има го тоз момент, когато Партията те е направила на времето Човек, а сега ти си занесъл парите на актуални господари. Все приятели на Герб! Преди такива ги отвличаха, тевзеха властта и се защитиха.Глутници, братя! Иначе са добри момчета и на екран изглеждат добре.Трупат рейтинг.
74
7
 
50
 
! Отговори
123 преди 6 години
Бил пич незнам какво си, алабала. Просто един от по умните перачи на пари. НО беше решил, че тези пари са негови и може да си прави каквото си иска с тях. Беше решил така, защото Баце го пазеше. Ама Баце си е просто една мутра и толкова си може. И за да не го прецакат и хората около него са същите. Вижте Цецо *** например. Има още разни дето са минали от бсп-то към Баце и те са следващите. Червените събраха последни кинти да трепят, че без власт още малко и са умрели от глад.
73
33
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не го познам лично,но от интервютата които съм гледал по телеизията с него съм с добри впечатления.За мизерниците,които без да знаят самите те защо злорадстват на чужда смърт,мога да кажа само едно: Низшите духом,са мизервици до живот!
72
6
 
55
 
! Отговори
По жицата преди 6 години
Смирение и Вяра в Бог! Скромност и търпение! Щом искате слава, пари, шум, власт, прахови фини частици и напрежение - заповядайте! До 55! А бай ром седнал на един обрасъл с трънаци баир над малко язовирче в затънтената провинция. Конете му пасат свободни наблизо! Каруцата с покъщината под бряста на сянка! Леля ромка е направила огнище и готви манджата.Рояк дечурлига тичат насам натам. Бай ром дърпа от лулата, върти мустак като къделя и гледа с поглед на собственик на Вселената! Факт!
71
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още едно бизнесменче даде фира...БКП-то куфарчета раздава,ама безсмъртие не дава....парите са добър слуга,но ЛОШ господар....
70
3
 
42
 
! Отговори
хи хи да се знае преди 6 години
До 123 От всички схеми се излиза по един и същ начин -с краката напред!!!
69
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесмен! Мерси! По добре достолепен ром!
68
5
 
31
 
! Отговори
Зара преди 6 години
Съболезнования за близките!За съжалиние не му стигнаха земните дни за прочути филантропски дела.Поне една бургаска улица да беше оправил,че градът да я кръсти на него и да се помни навеки!
67
3
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди седмица един заможен белгиец в самолета след като беше посетил България ме попита защо много българи ходят с бръснати или много късо подстригани коси. Не пожелах да отговоря, понеже мутризацията и мутреенето стана национлна черта. Децата в училищата се имат за мутри и лоши батки! До къде ни докараха гадините! Но Господ ги подпука. Бат бойко трепери, знае какво е вършил и че Господ ще удари където най-боли.
66
2
 
71
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
Купил една ябълка,излъскал я, продал я. Купил две, излъскал ги, продал ги. После четири, после един чичко от високо място му дал някой лев и му подшушнал къде има дефицитна стока, обадил се и на оня със стоката да я продаде точно на нашето момче и така е завъртяла въртележката.Само че нашето момче не щяло да слезе от нея и му сипали нещо в кафето.
65
1
 
85
 
! Отговори
Дааа преди 6 години
Това за неочакваното му забогатяване го разказвайте на старата ми шапка.С какви пари е купил 50 тона дефицитна хартия, след като уж бил фалирал?Май е бил от кредитните милионери на Луканов, които получиха по милион долара в куфарчета, за да изперат парите на БКП-то.Другият вариант е, че е поизпрал парите на мафията.
64
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами въпрос на избор, на можене и най вече на ценности! Има хора, макар и малко, които нито искат да са най отпред, нито завиждат на ,,успелите''!
63
2
 
81
 
! Отговори
БЛЕСТИ преди 6 години
Преди време гледах интервюто му със Сашо Диков-направи ми впечатление дебелащината му, господарското му отношение към жена му, една селска байганьовска самодоволност,че всичко може да постигне. За този проект "Созополис" бяха показали снимки как бетонира Черноморието, строи неправомерно и пр. Преди време един го гръмнаха, и той беше голям благодетел, този умря в съня си...Чакаме следващата вест за поредния благодетел на гърба на нормалните българи.
62
6
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си на 55 а да изглеждаш на 85 не говори много добре за човека. Вижте първообраза и лицето на което се базира филма "the wolf street" преживял е какво ли не ама вижте го как изглежда. И понеже някъде че тоя го сравняват с Тръмп,ми че тоя нашия на външен вид може да му е баща въпреки че е с 20 години по-млад.А да не говорим за жената на тоя Шарлопов какво парвеню е
61
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро очаквам хазартната мутра - казина в Сандански да речем, да го обявите за месия! ***. За ваше съжаление, до няколко дни ще се появят истинските собственици на капитала. Ще говорят предимно на руски, ще имат застрахоеателни дръжества, авиокомпания, стоманодобивни заводи и какво ли още не в разпарчетосана България! Много добре са го премахнали инфарктно. Мишо бирата 2
60
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що!? Задължително ли е да се възхищаваме на успелите! Ами ако не ни впечатлява кой какъв милионер е? Една човешка постъпка би ме впечатлила повече, отколкото кой колко бил упорит!
59
7
 
46
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Не се съмнявам, че покойния г-н Шарлопов е бил способен, трудолюбив и умен мъж. Не знаех нишо за него, Бог да го прости. Но, има едно "но". Пътят му на милионер започва със спекула, препродажби. Колкото да натрупа "начален капитал". След това човек може да купи всичко с тези мръсни пари - и заводи, и хотели и производства. Нека да не забравяме, че България е една от най-корумпираните страни по света. Накрая ти "идва сметката', поучителна публикация от г0н Жeлев. Благодаря, милионер с честност?
58
43
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-обичам да гледам неудачници , как се жалват на гърба на успял човек. /дс, бсп, руснаци,израелци,сдс .../ те свършиха баналноститее .Това само показва неговите успехи. Горе има кой да го съди. Вие се правете на умни тук, докато някой друг става милионер , после и него ще плюете :)
57
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България да се нарича предпреебачество
56
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако продължава така, скоро ще останете само с Боко Тиквата! И той дига кръвно, но само когато не е Прецедател!