(А)политическа сила №1 у нас с 35%, ГЕРБ с 26 на сто, 22% за БСП

АФИС: Всеки трети българин иска смяна на някои министри
233
(А)политическа сила №1 у нас с 35%, ГЕРБ с 26 на сто, 22% за БСП
Графика: АФИС

Демобилизация на всички електорални групи и увеличаване на дела негласуващи и аполитични българи, показват данни от проучване на Агенция АФИС в периода 8-12 февруари сред 1010 българи.

Сумарно това са повече от 35%, което отново ги превръща в най-голямата "(а)политическа сила". Само преди 8 месеца този дял е бил 25 на сто.

Към момента водещият партньор в управляващата коалиция ГЕРБ събира подкрепата на 26% от пълнолетното население. Този дял до преди 8-9 месеца (непосредствено след старта на кабинета) е бил около 30 на сто.

Към момента готовите да изберат социалистите са 22,4%, колкото приблизително са били и през лятото на миналата година. Основната отлика между двете най-големи политически сили е в това, че ГЕРБ очевидно губи избиратели, а БСП не прибавя съществено такива, коментират социолозите. На това обстоятелство според тях се дължи скъсената дистанция между двете водещи политически формации.

Данните сочат още минимален, но постоянен спад при "Воля" (към този момент подкрепа от 2,5%), което поставя нейното присъствие в един следваща парламент под въпрос.

Според анализаторите спадът е видим и отчетлив при Обединените патриоти, за които към момента едва 3,8 на сто от българите декларират подкрепа. Преди няколко месеца този дял е бил малко над 6%.

Ако доверието във вицепремиера Красимир Каракачанов е било 38% в средата на миналата година, то към настоящия момент то е малко под 30 на сто. Сходна е ситуацията при вицепремиера Валери Симеонов – спад от 19 на 16 процента.

ДПС са стабилизирали електоралната си подкрепа, като към момента тя е в порядъка на малко над 7%.

Според социолозите едва ли ще бъдем свидетели на тежки вътрешнополитически драми преди края на българското домакинство на ЕС, т.е. до средата на годината.

Те обаче посочват, че действията на коалиционния партньор през последните седмици (Истанбулска конвенция, казусът Ска Келер и др.) недвусмислено водят до два ефекта - мобилизиране на подкрепа сред евроскептиците и "позацапване" на имиджа ни пред европейските партньори.

По данни на АФИС все повече български граждани снемат подкрепата си от настоящия кабинет (от 40 на сто през май 2017 до 27 на сто през февруари 2018), като същевременно расте делът на онези, които желаят незабавна оставка и нови избори (от 13% през май миналата година, до 23% сега).

Ако тази тенденция се запази до средата на годината, тя ще стигне нивата от периода преди и около президентските избори от 2016 г., когато искащите нов вот са надхвърлили дела на привържениците на тогавашния кабинет. В момента всеки трети българин предпочита смяна на някои министри в рамките на кабинета, а други 23 на сто са за ново правителство в рамките на сегашния парламент, обобщават анализаторите.

Според тях доверието във властта отново започва да се разклаща и идеята за нови избори набира скорост.

Към момента конфликтът между премиера Борисов и президента Радев се изостря. Одобрението обаче е в полза на държавния глава, който е един от най-рейтинговите политици през последните години, посочват социолозите. 

Данните са от национално представително проучване на Агенция АФИС, осъществено в периода 8-12 февруари 2018 г. Интервюирани са пряко "лице в лице" в домовете им 1010 пълнолетни български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корнелия Нинова-бъдещ премиер на България!Свикнаха ли герберите???
170
6
 
9
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Агенция АФИС Юри Асланов сътрудник на тайните зловещи служби ДС ,от комунистите няма спасение сега са техните деца че вече и както отива и внуци
169
4
 
16
 
! Отговори
Нико мотико преди 6 години
За коментари 168 е 164 Това е истината,какви ми кумунисти,какви ми седесари,под 50 процента чрез негласуване.Протест срещу цялата крадлива ***.65930
168
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе още ли делим Герб, БСП, ДПС и останалите партийки! Това всичко е БКП 'другари! И преди и сега БКП е ***! Това е!@
167
3
 
24
 
! Отговори
Любопитен преди 6 години
БСП и ДПС не са интересни-там нещата са ясни.Патриотите са дребни,ВОЛЯ-случайност.Люспите от СДС не заслужават коментар.Големият въпрос е:Кой е истинският господар на ГЕРБ,кой стои зад тоя проект в сянката?Щото е абсурдно да се вярва,че бивши комунисти от втория и трети ешалон на БКП,водени от една мутра имат интелектуалния потенциал да създадат и поддържат това,което са в момента.Впрочем,вече разбрахме,че една Цв.Бориславова е по-високо в невидимата йерархия от бившия си "възлюбен"!
166
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Реално Всичко е под контрол, дават се целогодишни заплати, 13 заплата, бонуси, разни увеличения, задоволяват се парични искания , раздават се пари от бюджета твърде рано увеличава се администрация , прави изберателно се саниране, само за да има твърд електорат .
165
9
 
13
 
! Отговори
L преди 6 години
И 100% да гласуват, пак ще е същото. Допуснатите до избори партии и политици са под контрола на бившата ДС. По нашите ширини властта се сдава само с бой. Защо комунистите избиха хиляди българи .... за да управляват и днес... от Виена.
164
42
 
8
 
! Отговори
Трм преди 6 години
Ако не беше ген. Борисов щяхте да видите високоскоростни автомагистрали и чисто нови санирани панелени блокове
163
32
 
15
 
! Отговори
Корнелии преди 6 години
Докато заблудения българин продължава да гласува за тази противна и деградирала партия БСП,няма да се оправим! Тази партия , тази си история,с това поведение на депутатите си,в някоя бяла държава,вече щеше да е извън парламента или близо до границата!
162
23
 
11
 
! Отговори
Курнелията не дава преди 6 години
Не се накраде Курнелията и това е!Пък тези дето пишат тука за един студен чебурек, смятате ли че ако Курнелията грабне властта ще Ви увеличи ставката? Аз не вярвам.Комуниста знае да взема, а не да дава. Пак ще си останите жалки писачи и ще се оплаквате по сиденките.Така или иначе, по-добре е да си намерите някоя достойна работа и да започнете да печелите пари.
161
18
 
9
 
! Отговори
Байфидан преди 6 години
До Аз. Хе-хе, тази смешна мантра е тетем и слушаме вече 10 години и ГЕРБ все печели. И на следващите парламентарни избори (след 3 години) пак ще е така. Защото другите пък изобщо не стават.
160
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
159
5
 
22
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Изборът между две "гнили ябълки" не е избор!Ако искаш да го усетиш по-добре, представи си няколко чаши с помия и сам си избери коя да изпиеш. По добре е да кажеш "стига вече", аз тази помия не я искам повече. Наистина ли вярваш, че от управляващата клика ще се пръкнат родолюбиви и безкористни политици, които ще управляват? Наистина ли вярваш, че с гласа си нещо решаваш? Не мислиш ли, че негласуването също е глас (вот)? Какви политици "избираме" последните 28 години?
158
10
 
17
 
! Отговори
1 преди 6 години
До СТИГА ВЕЧЕГледай си работата!Ако не гласуваме масово,как ще променим вота?Как?НЯМА КАК!Те ще си напазарят гласове и мантрата,че ще има по-малко от 50% гласове,няма да стане
157
10
 
30
 
! Отговори
Аз преди 6 години
За гербавите може и да има реални около 5 %. Друугото е лъжа.Оставка час по скоро.
156
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 163 Да обвързваш БСП с БКП е голяма грешка и ще изиграе лоша шега на ГЕРБ това заиграване. Когато се формираше БСП се формира и съвсем отделна партия на комунистите. Та самите комунисти и до ден днешен ако ги питаш , ще ти кажат , че БСП няма нищо общо с тях и даже води по-дясна политика и от десните партии.
155
8
 
25
 
! Отговори
Гостът преди 6 години
Събуди се българино! Виж какви хора те управляват! Нужен ли ни е този корумпиран парламент?! Защо има субсидии за партиите?! Като нямаш пари няма и партия. Събирай от членски внос !Защо плащаме този скъп ток? Трябват ли ни ЕРЕПЕТА? Трябват ли ни тецове ? Отговора е НЕ ! Гласувайте умно ! На маймуни ни направиха! Не разбирате ли как безкруполно ни лъжат и прокарват чужди интереси за наша сметка !Да се оттървем от всички *** които смучат кървавия ни труд !
154
9
 
14
 
! Отговори
СТИГА ВЕЧЕ преди 6 години
Винаги съм казвал, че нещата РЕАЛНО ще започнат да се променят когато до урните отидат по-малко от 50% от имащите право на глас и изборите са НЕЛЕГИТИМНИ.Освен това ясно ще проличи КОЙ избира управляващите в т. нар. демокрация. Това е страх НОМЕР 1 за "политическата класа", затова все се агитира ГЛАСУВАЙТЕ, ГЛАСУВАЙТЕ. И всички вкупом към урните без да мислят, че по този начин ЛЕГИТИМИРАТ тези, които ги РЕПРЕСИРАТ, СМАЗВАТ, ГРАБЯТ!И да не забравите мантрата: "Трябва да се гласува"
153
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До философАми то в ГЕРБ има най-много комунисти и начело също стоят комунисти в тази партия.В БСП не са толкова много,макар че са официално социалисти.
152
5
 
21
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Не се учудвам... прости и зависими хора колкото щеш....ГЕРБ(к) е новото БКП ...добър живот само с бележка от партииния секретар...