Майка с две деца, без доходи, без мъж... От добро ли ги е оставила гладни?

Малцина се измъкват от мизерията, в която всички са потопени
Обновена: 21 фев 2018 10:54 | 21 фев 2018 10:45,
110

Какво очаквате от една изоставена жена без доходи, без мъж и с две малки деца, попита риторично в "България сутрин" журналистът Нора Стоичкова по повод майката на две близначета, които бяха приети в критично състояние в болница в Пловдив.

По думите ѝ икономическите причини, поради които бедстват българите, водят до "оскотяване", до деградация на личността.

"Давате ли си сметка какво е една жена да няма доходи, да няма подкрепа отникъде и да има две малки деца? От добро ли ги е оставила гладни, от добро ли е започнала да пие?", запита Стоичкова.

Още по темата

3-годишните близнаци вчера бяха приети в университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Момченцето е било с мозъчен кръвоизлив, момиченцето с множество синини. И двете деца са недохранени. Освен това по децата бяха забелязани множество наранявания и синини. Разследващите органи ще проверят дали близначетата са били жертва на домашно насилие.

Майка им бе в нетрезво състояние, когато е пристигнала в болницата, заради което бе арестувана за 24 часа, а тази сутрин освободена.

Темата пред Bulgaria ON AIR коментира и психологът и бивш зам.-директор на Държавната агенция за закрила на детето Христо Монов.

Той подчерта, че този случай не е единичен и визира статистика, която е отчетена по времето, когато той е бил в длъжност: "Изследване на UNICEF показа, че между 240 и 270 хил. деца у нас живеят в семейства, които реално не са такива, тъй като единият или и двамата родители отсъстват дълготрайно. Те са принудени да изкарват прехраната си някъде другаде", обясни психологът.

Като предложение, което е дадено и тогава, Монов посочи създаването на държавен регистър на всички деца в такова положение в страната, към които да се поднесе подобаващо внимание, тъй като по смисъла на закона те са "деца в риск".

Поради тези условия, в които е поставено българското семейство, Нора Стоичкова подчерта, че малко са случаите, в които нищетата да е направила от някой гений.

"Когато всички са потопени в мизерия, малцина са тези, които се измъкват оттам", отсече тя!

Христо Монов пък заяви, че щом сме стигнали до положението българската майка да попадне в такава ситуация, това означава, че бъдещето на обществото ни не върви на добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
54
 
! Отговори
милена преди 6 години
Не толкова бедността е виновна, колкото личността. От къде е имала пари за алкохол? от къде е имала пари да храни кучето си?Като я гледам на снимката не е недохранена.Значи за нея и кучето има , но за децата няма.Ако беше бедността виновна, щеше да ги даде временно на институциите, докато си стъпи на краката и започне работа. Как не и се къса сърцето като вижда 3-годишните и деца да тежат 9 кг?! Но има и нещо друго-тя не ги е извеждала, стояли са затворени докато тя разхождала кучето си!!!
64
4
 
30
 
! Отговори
Умен гущер преди 6 години
Да гледа деца няма пари, но да гледа и разхожда куче, има. 40 годишна побъркана алкохоличка. На такива Господ не трябва да дава деца.
63
11
 
22
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Тиквата каза че всичко е точно....по 3.14....
62
2
 
11
 
! Отговори
До 70 преди 6 години
Приемният родител не гледа собствените си деца.
61
5
 
19
 
! Отговори
До 63 преди 6 години
Искаш ли да ми кажеш колко изкарваше ядрен физик по-времето на бай Тошо. Аз ще ти кажа 10 пъти по-малко от общ работник. Тази политика си е била винаги такава в България.
60
2
 
26
 
! Отговори
Стига глупости преди 6 години
В телевизионните репортажи се видя вратата на запечатания апартамент. Ако така изглеждат бедността и мизерията представите ни са доста объркани. Но така е, който търси оправдания - намира.
59
3
 
55
 
! Отговори
Айде бе, преди 6 години
пари за пиене и да гледа куче има, а за да нахрани децата и да ги изведе на разходка - няма. Кучето сигурно е по-охранено от тях. Разхождала го всеки ден, а децата не извела за 3 г. нито веднъж. Това е садизъм. Не се искат пари за да изведеш децата на детската площадка. Ще иска стари дрешки и обувки от съседи и познати, все ще и дадат. Сигурна съм, че никой няма да и откаже помощ ако поиска. Нямала документи за помощи, ми отива при социалните и пита какви документи и от къде да извади.
58
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за приемни родители - 714 лв за дете , за бедни родители няма пари.
57
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прощавайте, ама някои хора не заслужават да имат деца. Не заслужават
56
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Лиляна Павлова вечеряла в ресторант в Брюксел с още трима и като дошла сметката от 4 хиляди евро вдигнала скандал.
55
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте сега, не е нито първата, нито последната бедна и самотна майка на света, въпросът е дали я е грижа за децата или не. Имам приятелка, която беше в положение подобно на нейното, ами тази жена редовно си лягаше гладна (разбрахме го по-късно, иначе щяхме да и помогнем), но никога не позволи децата и да са гладни или на студено! Така, че това не е порвдание, а за сините пък няма и да говорим.
54
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За спирт има пати , за децата НЕ ? Куче гледала .... И нищо не оправдава насилието над деца ... НИЩО !
53
1
 
19
 
! Отговори
"Хуманното" преди 6 години
отношение и "защита на правата" върнаха в обществото хора, които са просто много болни психически. Тези хора са сред нас и току се чуе за някое зверско убийство или друго, както сега с децата. Никоя държавна институция не се интересува и не се грижи психически болните хора да бъдат безопасни за обществото. Чиновниците просто си водят статистики, а от реалността не се интересуват. Средствата, които се отпускат стигат само за заплатите им.
52
3
 
17
 
! Отговори
До Az 40 преди 6 години
И ако беше ядрен физик с докторска степен, колко щеше да получава сега в България?Не 10000лева, а по-малко от една чистачка на минимална заплата с 20 години трудов стаж.Такава е държавната политика - на подтискане на способността на младите да творят, да създават интелектуални продукти. Дори във висшето образование са съкращават учебни програми. За да се обучават само прости изпълнитеули, не технологични творци.
51
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АБЕ ТАЯ "ЗАЩИТНИЧКА" ДА НЕ Е НА НЯКАКВА ДРОГА? И АЗ СЪМ МАЙКА НА 2 ДЕЦА И НИКОЙ НЕ МИ ПОМАГА НО СЕ БОРЯ САМА И НИТО СЕ НАЛИВАМ , НИТО ПРОСТИТУИРАМ , АЙДЕ СТИГА С ТЕЯ ГЛУПОСТИ,,,,,САМА БИЛА БЕЗ МЪЖ , ЧЕ ДА НЕ Е САМО ТЯ ТАКА! ВСИЧКО СИ Е ДО ЧОВЕК - ТАЯ Е ВСИЧКО ДРУГО НО НЕ И МАЙКА !!!!!!
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая си прави реклама на гърба на хората.
49
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте как направиха прехода китайците или Виетнам! Сравнете го с нашия преход. Оставихме се утайките на ни ограбват. Това обаче не е най лошото. Пари се правят. Те ни унищожиха като хора.
48
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая лека вместо да ходи из медиите и беше помогнала като е толкова загрижена и велика.
47
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм съгласен, не може да намираш пари за пиене, което не е евтино, а да не нахраниш децата си. Имам двама сина близнаци - на 24г., през зимата на 96-97 година всичко изчезна от хранителните магазини, но жена ми със старо брашно от село месеше хляб, вареше макарони, обезсоляваше туршия, и др. такива и децата никога не са били гладни.Може ние да не сме яли и пили, но за тях е имало храна.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По бай Тошово време биеха гейовете много лош е бил, а сега си имат прайдове и като цяло се живеее по-добре и спокойно.