Пик на бракониерските набези, предлагат нови санкции

Над 100 кг риба се ловят незаконно на денонощие
11
Пик на бракониерските набези, предлагат нови санкции
Снимка: архив, Булфото

Бракониерските набези бележат своят пик, смятат депутатите от Обединени патриоти и заради това искат по-сурови наказанията за незаконен улов на риба.

"България е една от малкото държави в ЕС, които наказват бракониерския улов и риболов на риба с хрилни мрежи и взривни вещества единствено и само с административно наказание", посочват те.

Патриотите настояват с внесени поправки в Наказателния кодекс да се налага наказание не само на бракониерите, които са уловили незаконно риба, а и на хванатите в момент на "ловене".

Освен за риболов в рибостопански води с взривни, отровни или зашеметяващи вещества се предвижда наказания да се налагат и за използване на "всякакъв вид мрежи" в нарушение.

Предлага се минималната парична санкция за незаконен риболов да се увеличи от сегашните 100 на 200 лева, като се наказват и маловажните случаи.

Новият проект предвижда при повторно нарушение наказанието да е затвор до 2 години и глоба от 500 до 2 хил. лв.

Според авторите на промените с по-високите санкции за повторно извършване на деянието ще се постигне по-добра превенция.

Те посочват още, че бракониерите са 0.001% от общия брой на риболовците в страната.

В мотивите към измененията патриотите цитират и данни на ИАРА, според които на денонощие се ловят над 100 кг незаконно риба, което означава, че бракониерите трупат огромна печалба, а и са нелоялна конкуренция на пазара.

Освен това имало и отлив на туристи от малките населени места във вътрешността на страната, разположени до язовири, реки и езера, които са предимно любители риболовци. От 27 години обаче има процес на обезрибяване на водоемите, което гонело риболовците.

Така че заради бракониерите страдали и тези малки населени места, защото основният им поминък е селският туризъм, мотивират се още от ОП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: риболовбракониери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Къде сте Господа от ИАРА,когато се унищожава поредния язовир във врачанско?Някой е разпоредил източването на язовир Габаре(до с. Габаре)и до няколко дни там няма да остане и капка.Някой задава ли си въпроса какво ще се случи с рибата?Ясно е,пак държавни служители ще пълнят гушката.До кога така?????
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИАРА Плевен защитава всички бракониери на Моруни в областа.
9
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те Обединените патриоти,те ще ви оправят само.Ето,днес рибарите,утре кокошкарите.Гласувайте за тях,в тях е бъдещето на децата ви.Смешници,тръгнали да се разправят с гладните хора.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миналата година след подаване на сигнал в ИАРА, ми казаха: "нямаме пари за гориво"
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди няколко години заловиха двама инспектори от ИАРА - Шумен с цялото им оборудване за бракониерен риболов и познайте какво последва - НИЩО ! Единият Г.Георгиев май още работи в ИАРА и си бракониерства на спокойствие ! ИАРА - Шумен знаят и за най-големият бракониер в областта, къде живее, кога бракониерства и къде предава рибата си, но нали е ТЕХЕН човек, а освен това и не изповядва християнството е под закрилата на тази организация - ШИ'БАНА ДЪРЖАВА БЕЗ ЗАКОНИ УПРАВЛЯВАЩА СЕ ВИНАГИ ОТ БАНДИТИ
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основния проблем за популацията на сладководна риба е това, че големите ядовири се стопанисват от НЕК. През пролетта, когато рибата хвърля хайвер в плитчините от НЕК решават, че им трябва ток от ВЕЦ. Пускат турбините и нивото спада с метри. Така всичкия хайвер остава на сухо и рибки не се излюпват. А иначе правилно през този период риболова е забранен, но какво от това.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тея изобщо не ме интересуват ще ги търпим докато им свърши мандата и после отиват с глупавата си политика в историята
4
2
 
26
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
С глоби не става. Само затвор и конфискуване на цялото имущество. В българската история имаме хан Крум. ТОГАВА БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ДЪРЖАНА.
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИАРА ловят "бракониери", които ползват мрежички тип "телевизор" около 2 кв.м. за улов на дребна риба в повечето случай ползвана за въдичарска стръв. А професионалните бракониери, които опасват язовирите с километри мрежи ги подминават деликатно.
2
3
 
13
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
И тия умора нямат.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен ми е интересно какво каза Сидеров за Цветанов?!