Внос втора ръка коли – първо на преглед. В КАТ – ако минат преглед!

Идеята е да се намалят неизправните вносни автомобили
26 фев 2018 18:47,
46
Внос втора ръка коли – първо на преглед. В КАТ – ако минат преглед!
Снимка: архив Bulphoto

Старите "нови" автомобили ще преминават първо на технически преглед, а след това ще се регистрират от органите на реда. Това е част от промените, които в момента се обсъждат в работната група от Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи, която разделя на три части сегашния обемист Закон за движение по пътищата.

Целта е вносните автомобили, навъртели вече хиляди километри, да бъдат проверявани за изправност, за да може да се регистрират като изправни превозни средства, коментира пред "Монитор" Дамян Войновски, главен секретар на ИА "Автомобилна администрация" (ИААА).

Така внесените от чужбина бракувани и негодни за употреба превозни средства ще бъдат спирани не по пътищата, а преди регистрацията им в КАТ.

"Искаме да обърнем процеса, за да засилим контрола преди регистрацията", допълни Войновски.

Още по темата

Промяната ще намали административната тежест за превозвачите, които често регистрират превозно средство в МВР и след това минават на технически преглед.

Това се изисква при допълнителни проверки на автомобила, като ADR или за превоз на деца и ученици, където има по-особени изисквания.

"Те веднъж минават на преглед в МВР, а след това трябва да минават на технически преглед през ГТП, за да им издадем удостоверение. Ако първо минават през техническия пункт това ще бъде още едно облекчение за превозвачите", смята главният секретар на автомобилната администрация. Същото важи и за таксиметровите превозвачи, които минават на технически преглед на оборудването.

В момента ИААА подготвя промени в наредбата за таксиметровия превоз на пътниците, в която ще бъдат въведени облекчения за таксиметровите водачи. Част от регистрите на агенцията ще станат публични, за да не се налага да носят документи в общините, когато правят справки за превозните си средства.

От агенцията ще пресекат възможността водачите да преминават през технически преглед без платен данък в общината. Това ще се осъществи чрез свързване на автомобилната администрация директно със сървърите на НАП. В момента протичат тестове на системата и до месец автомобилите без информация за платени налози няма да бъдат допускани до техническа проверка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
браво
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Д-Е-Б-И-ли
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на караваните да проверяват спирачките на валците по 3 пъти в годината ! *** !
16
1
 
17
 
! Отговори
bzzzzz преди 6 години
Нова корупционна схема.
15
1
 
2
 
! Отговори
baiko ne e e преди 6 години
kakto 4ez taka vnosa 4e mine nali sa vse kalinki kato lileto minetkata sega pla6tam 15000 evro za vinetka i pak stoim da probi9t pAAT9 no 4esi vzemat parite za 4ez 60148
14
0
 
12
 
! Отговори
PD преди 6 години
От единия крачол в другия. А до сега, същите които преглеждат, и ще, колите, не можеха да не им дадат НЕ преминала преглед?И сега е наказуемо, да употребяваш автомобил без ГТП.
13
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вносителите да поемат отговорност. Прегледа преди покупко-продажбата.Няма ли преглед, няма парички!
12
1
 
27
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Аре не се надувайте бе автобизнеси, както всяка далавера от 90_сетте насам, така и тази ще прежалиме!! На мене и на другите, кво ни дреме за разходите на автовозите ви??!99333
11
1
 
15
 
! Отговори
ДО 9 преди 6 години
Прав си - но я ми кажи защо електромерите , водомерите , дограмата , инструментите и т,н. в България имат този знак ?В случая ЧЕЗ е сертифицирана от ТЮФ ?А сега де ?Защо ISO стандарта е придружен от TЮФ ?Разбираш ли какво те питам , или си мааш като жена без мъж ?
10
2
 
30
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Авто мафията е слаба, и неможе да диктува!! Виж енергийната група е на шест, и чакат постъпления вече.
9
2
 
13
 
! Отговори
lol преди 6 години
До ВЪПРОС към ДАНСTUV е само за германия. всяка държава има (или няма) техен. стига пиши глупости че ТУВ е евростандарт...
8
4
 
40
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 6 години
И КОЙ ще проверява колите - Гинка или Теменужка ?В Германия и ЕС има стандарт наречен ТЮФ ?Моя съвет към Пишман Експертите и Депутатите е следния - Ако сте глупави потърсете помощ от Педагог или Психиатър .
7
14
 
19
 
! Отговори
българина преди 6 години
много по просто е, в Румъния не можеш да внесеш по стара от 5 г, точка! всичко друго може да се манипулира и излъже, всяка на 5 г е по чиста 10 годишна с катализатор
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да , определено се търси далаверата ,но все пак под сурдинка се каза истината - ВНЕСЕНИТЕ коли трябва да се проверяват дали са годни за употреба и тогава да се дава китап на авбоджамбазите да си пласират стоката , но понеже в началото на демокрацията това си беше далавера и до сега се караше по стария тертип , заради непрестанния внос цените паднаха и сега се търси нов повод да се вдигнат
5
3
 
40
 
! Отговори
жалка държава преди 6 години
То по улиците какви криви, намачкани, без светлини,без гуми, без прагове,калници и кви ли не чудесии коли се движат, а те пак мислят нещо ново, всичко е да се граби, то да имаш кола в бг стана лукс, сини зони,зелени зони, паяци, камери с глоби по 500лв, тестове за трева хващащи 3 дни по рано, всякви гърбенки за шоферите, а минималната 500 я има я не, тея дето измислят законите ядат в ресторанти за по 200-500лв на ден, карат си пили,нашмъркани евала депутат да си в днешно време, собсвено АД..
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това неминуемо ще повиши както цената на колата така и ще напълни джобчетата пак в ...КАТ.
3
0
 
57
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Отново ялова идея.При регистрация на нововнесен автомобил нали се прави първичен преглед в КАТ.Или там гледат само на рамата.
2
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да минават технически преглед, не преди регистрация, ами преди финализиране на покупко-продажба. Съответната автокъща трябва да плаща за този преглед и да си отнася последиците, ако има такива, мама-сита им крадлива.
1
0
 
42
 
! Отговори
Л-ШДА преди 6 години
Айдееее, увеличете "работата" на милите служители от КАТ!