Авиоотряд 28 литва за българите от Тимишоара

Там все още са блокирани 113 наши сънародници
Обновена: 28 фев 2020 15:31 | 27 фев 2018 15:10,
36
Авиоотряд 28 литва за българите от Тимишоара
Снимка: архив, Bulphoto

Премиерът изпрати Авиоотряд 28 до румънския град Тимишоара, за да прибере българите, които бяха блокирани на летището след като полет на нискотарифната компания Ryanair изостави пътниците.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов самолет Ербъс 319 на Авиоотряд 28 ще извърши днес следобед извънреден полет по летище Тимишоара, за да прибере в София група от 113 български граждани, съобщи правителствената информационна служба.

Още по темата

Самолетът на Ryanair е бил отклонен от маршрута Лондон-Пловдив към летището на румънския град снощи. След подаден сигнал българското посолство в Букурещ е влязло в контакт с летищните власти, както и с представители на авиокомпанията.

До момента 62-ма граждани с два автобуса пътуват към София и вече са на българска територия. 90 души обаче се намират все още на летището в Тимишоара, а други 23-ма души - майки с деца, са настанени в хотели в околностите.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски организират извънредния полет, след като се оказа, че превозвачът не може да осигури самолет и че от съдействие имат нужда много семейства с малки деца.

Тъй като самолетът може да превози 93 пътници, с приоритет на борда ще бъдат качени семействата с малки деца, възрастните хора и тези, които се нуждаят от лечение. За останалите ще се търси решение за транспортиране по суша.

До момента на два пъти на българските граждани са им осигурени ваучери за храна. Почетният консул на Република България в Тимишоара е поел ангажимент да посети сънародниците ни на летището и да окаже съдействие, тъй като на място нямаме дипломатическо или консулско представителство.

Решението за изпращане на правителствения самолет бе взето от премиера, след като той, министър Захариева и омбудсманът Мая Манолова бяха сигнализирани от редица граждани в социалните мрежи и по телефона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
3
 
! Отговори
Иии преди 6 години
Защо се ползва държавен самолет, за да прибира пътници на нискотарифната авиокомпания? Повечето от тях надали работят и внасят осигуровки в БГ бюджета!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера, защо толкова псуват Б.Б.? Ами ако не е той, кой ще изпрати хеликоптера да вземе ранения Боян Петров от Кресненското дефиле, кой ще изпрати "Спартана" за болното дете? Кой ще изпрати най-големия булдозер в България на пожара в Пирин? Кой ще изпрати с държавни почести полуживите от глад лъвчета в Холандия? Кой ще се разпореди да се направи проверка по случая ЧЕЗ? Само Той - генерал Бойко Методиев Борисов, д.пож. н., Говорещият с президенти и премиери!Премиерът - Слънце! Хайл!
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Летище Пловдив е било затворено, защото не е имало говриво за снегорините. Имат лимит 800 литра гориво за седмица. Мизерия.
26
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След малко льотчика ще изкаже "загриженост" по медийте.Чака Иво Христов да му напише точните думички.
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Рим също има стотина българи.Ще има ли дискриминация, да се извозят или всички или никой!
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МИ ТО И В ПАРИЖ ИМАЛО СТОТИНА БЪЛГАРИ ДА ЧАКАТ НА ЛЕТИЩЕТО.
23
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срещу Бойко колкото и да се плюе,м все е малко. Цялата му клика са престъпници. Нагли обирджии с мутренско - рекетьорски изяви във всяка една област.
22
1
 
26
 
! Отговори
Читател преди 6 години
Защо летище Пловдив е било затворено? Само в Пловдив ли е валяло сняг? В Тимишоара да не би да са валяли "жаби"?
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В това време много селски автобусни линии не се изпълняват,или се изпълняват частично!Бойко да вземе ,да се погрижи за хората,както той си знае!Може да прати и скъпи и луксозни автомобили!
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шматка не е лошо да не коментираш неща, които не разбираш, аз точно това работя. Това е номера предлагат ти отказваш, обстоятелствата са форсмажорни заради времето и компанията не дължи нищо.
19
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Бойко!Изпълнява капризите на 120човека с държавни средства!Тези 62ма които вече се прибраха ,ли са глупаците престрашили се да се приберат с автобуси по сръбските магистрали?Коя друга европейска държава праща правителствени самолети за да извозва капризни пътници?
18
8
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 4Какъв наземен транспорт те топли при положение че има официално предупреждение на властите да не се пътува.И аз не бих се качил на автобус.РаЙна е пак омазана
17
1
 
1
 
! Отговори
Сините пеперудки преди 6 години
До шматкаплювачи е ОК, Акачи е кофти че мирише и збира сини пеперудки тип ***.рки
16
4
 
1
 
! Отговори
БалканЧез+ЧингисХан преди 6 години
амфе Тамън това улица от ТянанМън ли е или прах за очи с разширено въздействие за разрешени действия на БалканЧез
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какви кашони е понесъл за Румъния авоиотрадът28 номер?
14
8
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Пак се намират плювачи.Нямате угодия.
13
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко е долен ***!
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ ЗАГЛАВИЕТО РАЗБРАХ, ЧЕ ЦЕЛИЯТ АВИООТРЯД ЗАМИНАВА ЗА ТИМИШОАРА, А ТО БИЛО САМО ЕДИН САМОЛЕТ.ДРУГИЯТ Е С БОКО В ЛОНДОН.
11
6
 
10
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
След толкова часове висене на летището се намери някакво решение, а самата авиокомпания нищо не направи по въпроса.
10
5
 
12
 
! Отговори
ЕВРОТУРИЗЪМ преди 6 години
Боко ще мине ли скоро през София?Че все от Европа управлява.