Юнкер натъжи кандидатите за ЕС: Още не сте готови, има нестабилност!

Борисов зове: Свързаността на Балканите е отвратителна, трябва да се подобри
34

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че след обиколката си на Балканите се връща в Брюксел убеден, че мястото на Западните Балкани е в ЕС.

На работен обяд днес в София премиерът Бойко Борисов, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и лидерите на Западните Балкани обсъждат перспективата пред региона и възможностите за инфраструктурна и дигитална свързаност.

Още по темата
"Като че ли нашите приятели се натъжиха, когато казах, че до ноември 2019 година никой няма да бъде присъединен към ЕС. Това ще стане, евентуално ако всички условия са изпълнени, през 2025 година", продължи председателят на ЕК. "Не че искам да ги обидя, но мога да кажа, че на този етап нито една от тези държави не отговаря на всички условия, въпреки че има голям напредък във всички тях", каза още Юнкер.

"Трябва да се борим срещу организираната престъпност, корупцията, която унищожава обществото. В ЕС следим отблизо тази нестабилност, ние не искаме такава", призова шефът на ЕК.

"Присъединяването към ЕС не е мечта, а нещо, което може да се реализира. Трябва да се съсредоточим не върху крайните дати, не можем да правим отстъпки върху критериите за приемане в ЕС", каза още той.

По думите му досега резултатите от българското председателство са много добри и българите могат да се гордеят по начина, по който лидерите им водят това председателство.

"Благодаря, Бойко", започна речта си Юнкер. "Очарован съм да бъда в София, в скъпата ми България. България е държава, която много обичам. Радвам се, че съм в този приветлив град София, така както е известна България и премиерът ви с тази гостоприемност", продължи председателят на ЕК, цитиран от "24 часа".  

Юнкер посочи, че ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за "нашите западни партньори". "Ще направим всичко възможно да работим в тази насока и виждам същото желание у тях за реформи, които са необходими за присъединяване към ЕС", коментира Юнкер. Той напомни, че скоро в София ще има среща на върха между ЕС и Западните Балкани. По думите му основната тема на нея ще е дискусия на миграционните проблеми и икономическата ситуация на региона, а не присъединяването на държави от региона към ЕС.

По време на срещата ще трябва да обсъдим и финансирането на подобряването на свързаността в този регион, призова председателят на Европейската комисия.

"Благодаря на колегите и на Юнкер! Те на практика се убедиха колко отвратителна е свързаността на Балканите в момента", започна речта си българският премиер Бойко Борисов.

"На тези срещи ние представляваме и интересите на Румъния и Гърция. Разбира се, разчитаме много на помощта на ЕК и на хибридното финансиране. До срещата през май искаме да имаме лот по лот - дигитална инфраструктура готови.  Важни са магистралите - магистралата на мира през Косово-Белград, коридор номер 4,8,10. Важно е да продължи работата между спецслужбите ни, прокуратурите ни. Всеки един от нас има с какво да се похвали със своя принос", каза Борисов.

"Тук е мястото да потвърдим, че това, което правим под егидата на ЕС, не е насочено нито срещу Русия, нито срещу Турция. Разбира се, с колегите работим и в газовата сфера", коментира още българският премиер.

В срещата участват лидери от всички страни от Западните Балкани – президентите на Босна и Херцеговина Драган Чович, на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич, както и премиерите на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев. Срещата поставя финал на балканската обиколка на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, която започна в края на миналата седмица.

В делегацията на Европейската комисия са включени заместник-председателят и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политика на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяването Йоханес Хан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
демек юнкер каза,че докато е на власт бойко няма да ни приемат,също така ,докато има мафия и корупция в управлението,а нашия след това задълба в неговата си тема-пътища и магистрали,е, кой каквото го интересува
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отрязаха ги категорично!:)))И какво стана сега със темата на Борисов за Балканите?Пълен крах на балканската Меркел;)Сега Сърбия е руска вече.Косово мюсюлманска.Въобще станахме като Сирия на балканите.Къде му е успеха на председателството?!Начело на ЕК наследник на Елцин по чашка.В републиките управляват мутри крадци.Е то по зле от СССР станахме.Ръст в икономиката се разпределя между 5-6% от българите.Какъв ЕС какви успехи! Населението намалява.Раждаемост няма.Няма условия за гледане на деца.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сега им показват само моркова. За тоягата е още рано...
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нашия защо обикаля като изоглавен и ги баламосва,че ще им помогне по-бързо да влязат в ЕС,а Юнкер с едно изречение ги свали на земята и ония и нашия-също.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да ме пеят дитирамби на Банкянския Бабун, Жан-Клод "Джънкър" си го каза: НЕ до ноември 2019-та, АМА през 2025-та. (Не знам той дали ще дочака).
19
1
 
12
 
! Отговори
ЖОРЖ преди 6 години
Мислещите отдавна се убедиха , че ЕС кух ОРГАН И ИЗТЪРКАНА ФРАЗА. Пияния Юнкер си отива , но му трябва подкрепа за предстоящия пост , към който гледа . мУТРЪО Балкански му е съпартиец и затова се *** с нЕГО. Иначе старата лисица знае ,,КАДЪРНОСТТА,, мУ, БЕЗ СЪМНЕНИЕ, ШУТОВЕТЕ РАЗТОВАРВАТ.
18
1
 
10
 
! Отговори
ууу преди 6 години
До Анонимен На твоите ггосподари им трябваг слууги, а не хора със собствено мнение и авторитет. Погледни си ексурзианта от правителството, който последните дни трепери от страх покрай ЧЕЗ - слушко-послушко.
17
1
 
20
 
! Отговори
ОХЛЮВ преди 6 години
ХА ХА ХА - ША УМРЪ *** СМЯХ - ТЕМАТА ЗА ЗАДНИ БАЛКАНИ - ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН -ОБЕДИНИТЕЛЯ БОКУ ГО ЗАВРЯХА ТАМ КЪДЕ НЕ ОГРЯВА СЛЪНЦЕ
16
1
 
22
 
! Отговори
ВИНАГИ ИСТИНАТА26 преди 6 години
БОЙКО , СПРИ СЕ ЮНКЕР ТИ ГО КАЗА- ВИЖ СВОЯТА *** - НАЙ - БЕДНАТА , НАЙ - КОРУМПИРАНАТА , НАЙ - СМЪРТНАТА НАЦИЯ , А ЛИДЕРЪТ И , КОЙТО НЕ ЗНАЕ НИТО ЕДИН ЧУЖД ЕЗИК , ТРЪГНАЛ ДА ОПРАВЯ ЕВРОПА . ТОВА СЕ КАЗВА ГЪОН СУРАТ
15
0
 
14
 
! Отговори
Истукан преди 6 години
Ако искате да знаете, Борисов е за влизането на Турция в ЕС. Ръкопляскайте му герберчета. Той е велик човек. Ако питате защо европейците вземат европейски заплати, а българите български, то отговорът е, защото такива като Борисов са на страната на Турция, а не на ЕС. Всеки един глас за БСП, ДПС и ГЕРБ вече е престъпление. Трябва да има глоба за тези дето ги поддържат. Ще владеят България докато се обезсилят, както стана с царя. Царете са силни докато са на власт.
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писна ми от Европейски комисии,писна ми от Европейски псевдосъюз,писна ми от западното лицемерие,писна ми от брюкселските алчни тунеядци. Брюксел=СССР=диктатура.
13
3
 
21
 
! Отговори
ангел преди 6 години
Юнкер вече си отива , търсят му заместник , така че ще видим !!!
12
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бочко , това , до тук беше с темата ЗАДНИ БАЛКАНИ ! самохвалко надут !
11
19
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 6 години
-
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Как да стане като единия не го държат краката, а другия не може да каже повече от десет изречения без чужда помощ.
9
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарите Боко и Юнкер смеят ли да дадат няколко часова пресконференция на живо както прави г-н Путин?
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Овча радост под магнолията! Камилата ги наплю, а те казват че дъжд вали!
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юнкер ги натъжава, Борисов ги окутажава и лобира за тях. Противоречия и режисирани предварително постановки....
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САРМАТ
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kolko ti e saplataa i komisionite junker ginka posnavasch li ja ?????