Патриарх Кирил за 3 март у нас: Русия праща резервният Путин

Проф. Иван Желев: Визитата е знак за добрите отношения с Русия
2 мар 2018 10:30,
150


България се подготвя за Националния празник 3-ти март. Тази година събитието е специално, защото отбелязваме кръгла годишнина - 140 години от Освобождението от османска власт, а специален гост на тържествата тази година ще бъде руският патриарх Кирил.

Ден преди да кацне у нас, руският владика говори пред български медии и подкрепи с разбиране и симпатия позицията на Българската православна църква по отношение на Истанбулската конвенция. Какви послания може да очакваме от тридневната визита на руския патриарх?

Още по темата

Според богослова и бивш директор на дирекция "Вероизповедение" към Министерски съвет проф. Иван Желев визатата е знак на добрите отношения между България и Русия, а посещението въобще не бива да се подценява и омаловажава.

"Патриарх Кирил е вторият по влияние и рейтинг в Русия след Путин и определено не е никак незначителна личност. Той същевременно е глава на най-голямата църква в света. След като стана патриарх, задвижи някои процеси за осъвременяване на мисиите на църквата", уточни богословът в студиото на "България сутрин".

По думите му патриарх Кирил е идвал многократно в България, а визитите му са започнали още през 60-те години на миналия век - докато е бил още млад духовник.

"Той беше много контактен човек с добро отношение към всички. Това посещение може да се приеме като резервен вариант затова, че руският президент няма да дойде за тържествата на 3-ти март. Определено може да се смята, че той представлява цяла Русия", отбеляза Желев пред Bulgaria ON AIR.

Бившият директор на дирекция "Вероизповедание" към МС е на мнение, че във визитата няма да има нищо неочаквано и тя ще мине без изненади, но най-вече връзките между българската и руската църква ще се укрепят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
10
 
11
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Истинският Национален празник за българите е 6 ти септември - деня на Съединението.Тогава заемите на българите се обединяват като държава - България.3 ти март е само една дата от Историята, която бележи края на поредната руско-турска война еднакво важна или маловажна за руснаци, турци, българи, румънци...!
66
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такъв неблагодарен народ като българският, никога не е заслужавал свобода! Трябваше да ни оставят да ходим с *** сега и да се молим по пет пъти на ден! Вечно чакаме или някой да ни спасява, или все някой ни е виновен! На всичкото отгоре п...растката ни политика, отрече робството и го превърна в пресъствие! Трябваше това присъствие да ви го оставят и до днес, и да клечите с броениците сега! Неблагодарници! Сега сме до земята поклонени пак! Пред други този път! Робски народ! Жалка картина!
65
0
 
3
 
! Отговори
Никола преди 6 години
Не знам дали е важно, но имате грешка в заглавието. Пълен и кратък член....проверката не е сложна.
64
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Утре има много по-голям празник от 140 годишнината от замяната на турското робство с руско робство. Навършват се 100 години от капитулацията на Русия пред България и подписването на Брест-Литовския договор.
63
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кървавата Мумия се е маскирала на поп - вън от България !
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако правиш копи пейст от някой руски сайт още не означава че си руснак!
61
1
 
5
 
! Отговори
всите българи заедно преди 6 години
В Русия Българите ни наричат Татари. Има две български републики: Прародината Башкирия и Татарстан. От там кои ще идват?
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ви ги мисли тези "умни" заглавия бе ? :-)
59
4
 
5
 
! Отговори
жужето преди 6 години
го е страх да дайде да опита братксата любов
58
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Утре е голям празник за българското русофилство. Отново ще станем свидетели на славословене ахкане и залелекване пред чутовния подвиг на руските поробители и световноизвестни кокаинови барони като Путин, резервният Путин, готвача Пригожин и вся осталая кремълска ***.
57
3
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
като знам само колко газ ще се изпикае под тая статия беше добре да се събира и да се използва за нещо все пак
56
4
 
6
 
! Отговори
ще го наблюдаваме преди 6 години
Само да не стане като Вселенския! Щото после дойде Путин и си спомняме какви ги надрънка на 24 Май 2017.Добре че сега на Путин не му беше възможно, но и тоя може да изостри взаимоотношенията с някое необмислено изказване.
55
5
 
7
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ преди 6 години
НАШАТА ОСВОБОДИТЕЛКА ОТ ......ДОБРОТО ТУРСКО ПРИСЪСТВИЕ--ДОБРЕ ЧЕ ГИ ИЗРИТАХА ОТ БЪЛГАРИЯ,ЗА ДА ОЦЕЛЕМ НИЕ ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ НЕ ДЖАНДЪР *** ОТ ГЕРБ--ЕЛАТЕ НА ШИПКА ГЕРБЕРАСТИ И ЩЕ ВИДИМ ТАМ...АМА ВИ Е ШУБЕ--РАЗВЕЙТЕ ФЛАГА НА ГЕРБ...ЧАКАМЕ ВИ...
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ни е честит празника 3 Март,да живее во веки веков и да са живи и здрави всички православни християни по света,Бог да им помага!
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАми не си правилно ориентиран,света е няколкополюсен,някои рускоговорящи работят за различни лобита,за чужди държави или компании,а не за Русия.
52
4
 
3
 
! Отговори
Василев преди 6 години
До ВасилевАз знам, хвани руснака удари турчина с него!!!Агент Лейди Дара Хамън!ЦРУ!!!
51
1
 
8
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Някой знае ли каква е била политиката на руската църква към българската екзархия по време на турското присъствие и приятелство!!!???Агент Джеръми Пфайфър!ЦРУ!!!
50
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резервният Путин идва да постегне разпадащата се русофилска банда управляваща България. Отново носи благата вест за пристигащи влакове от Москва претъпканти с долари и рубли предназначени за русофилството у нас. Единственото задължение на българските предатели ще бъде да наемат хамали за разтоварване на ценната руска стока. Другото направление по което ще работи резервният Путин е организиране на кокаинов канал през България с помащта на БПЦ, заради последните провали с кокаиновата търговия.
49
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в сайта все по-често се появяват руснаци пишещи на руски и заплашващи Българияаз не съм срещнал американци да пишат тук на английски да заплашват България, но *** с потурите си обича поробителите ... *** с потурите се моли България да последва съдбата на Украйна от чиста простотия, но простотията е най-страшната присъда
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ Украйна и Румъния са православни,а останалите когато имат празник да се поздравяват,когато е техен ред.