70% от софиянците доволни от живота си в столицата

Евростат: Само София и Варна имат значителен прираст
3 мар 2018 10:12, Елка Василева
110
70% от софиянците доволни от живота си в столицата
Снимка: архив, Булфото

Около 70 на сто от живеещите в столицата са били доволни от градските условия на живота си в София, отчита анализ на Евростат, посветен на удовлетвореността на европейците от качеството на живот в градската среда, която са обитавали през 2016 г.

Отчита се, че София е единственият град у нас, който отбелязва значителен прираст на населението през последните години и в столицата живее около 20 на сто от общото население на страната. За последните години столицата е нараснала с около 400 хиляди души, което е промяна от близо плюс 40 процента. През 1990 г. столицата е наброявала малко над 1 милион души, докато през 2016 г. живеещите в София-град вече са били около 1,4 млн. души.

По този показател столицата е класифицирана като град от Тип 1 - процъфтяващо ядро и увеличаващо се население.

Варна е единственият друг град у нас, който е класифициран с Тип 1 и положителна промяна в числеността на населението от плюс 10 на сто.

Отчита се също, че поради значителната концентрация на жителите в столицата - София е и най-скъпият град в страната, като средният доход е варирал около 13 хиляди лева, а средният разход - около 12 хиляди лева. В София домакинствата са разполагали с над 650 хиляди жилища, но над 140 хиляди /или 22 на сто/ са били незаети.

Средната цена на сделките с жилищни недвижими имоти в София през първото тримесечие на 2016 г. е била 835 евро/кв. м , докато за същото тримесечие средната цена за жилище в сграда ново строителство е била 950 евро/кв. м. Средната цена на апартамент в София за същото тримесечие е била 79 800 евро, докато цената на жилища в сгради ново строителство е била около 90 000 евро.

Най-висок дял от удовлетвореност от живота в градска среда е регистриран сред жителите на три града - Грац /85 на сто/, Цюрих /83 на сто/ и Виена /80 на сто/, отчита европейската статистика на базата на статистически данни от близо 80 града в ЕС. Тези три града попадат и сред Топ 10 на най-скъпи градове в света. /В същата класация София е на 184 позиция от общо 400 града в света/.

Сред градовете, в които гражданите на ЕС показват най-висока удовлетвореност от условията на живот, са още Копенхаген - 78 на сто, френският Рен - също 78 на сто, Брюксел - 77 на сто, Женева - 76 на сто и др.

Най-ниско ниво на удовлетвореност от условията на живот в градска среда е регистрирано в силно индустриализирания унгарски град Мишколц - 44 на сто, в гръцката столица Атина - 45 на сто и в Букурещ - 49 на сто, отчита Евростат. Тези три града са единствените в ЕС, в които повече от половината население е заявило, че не е доволно от условията си на живот.

Според друг показател от анализа - най-лесно се намира работа в следните европейски градове: Прага, Мюнхен и Братислава.

В другия край на скалата най-висок дял анкетирани заявяват, че е трудно да се намери работа в Палермо - 96 на сто, Наполи - 93 на сто, Торино, Атина и Малага - по 85 на сто и др.

Париж е бил градът, в който най-висок процент жители са ползвали обществения транспорт - около 70 на сто, като всеки ден във френската столица са пътували повече от 1 млн. души, а Талин е регистриран като първият град в ЕС, който предоставя на всички свои жители безплатен градски транспорт.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: СофияВарнаЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Toва да не са ония проценти на Иво Христов.
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хубаво да си останат там и да не тровят другите..
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжци
72
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 74Все едно си описал моят живот. Само дето се отоплявам с локално парно, а не на газ.Няма как да те разберат комплексари, за които животът във вмирисана софийска панелка е върхът на всичко.В София мизерията и мръсотията са навсякъде, софиянци говорят с някакъв ужасен диалект, но се присмиват на другите хора.Вашият диалект е не по-малко смешен и дразнещ от тия дето мекат.
71
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София е селски град, който се състои от села. Там живеят селяни със селски манталитет. Наричат останалите провинциалисти, а в Обеля, Люлин, Овча Купел и останалите села си хвърлят *** през прозореца. Размножават се с пъпкуване. Там е държавната администрация и са на хранилка. Заплатите са двойни. Получават от бюджета много повече, околкото внасят. Дори кметицата не е софиянка. Целият елит са селяци от най-затънтените села в България. Нормално е да са доволни. Те се задоволяват с малко.
70
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз живея в хубав български град. Имам всичко, което го има в София, но в София няма това, което го има при нас.Вярно е ,че не живеем в панелка, а се мъчим в хубава санирана къща с газ, съседите живеят в също такива къщи, улицата ни е тиха и чиста, въздухът ни е чист, хубави училища и детски градини, в които има места за всички деца.И работата ми е наблизо, не ми трябва по един час сутрин и вечер да пътувам до там и обратно.
69
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна измислица- софиянци няма , от тези поколения - истинските я са останали 5-6% , а може и вече да ги няма,така е и в другите големи градове на България , кореняците се броят на пръсти , и сега , ако е истинско проучване , а не стъкмистика , пришълците 70% били доволни , ами как няма да са доволни при положение ,че в прованса всичко умира ,бавно , но сигурно - елате да видите в Сливен на 3-ти в какви локви и пързалки се валяхме и то в сравнително централните части на града - БГ вече е гето
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ай сега до онзи ден се оплакваха от мръсният въздух и лошият и скъп обществен транспорт.
67
2
 
0
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
59 До sofetoА ти бе неграмотнико, разбирашли си въобще написаното от теб?
66
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОБРЕ ЧЕ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО В СОФИЯ Е ДОШЛА БЪЛГАРСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ ДА Я НАПРАВИ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД. ЧЕ ТЯ СИ Е БИЛА ЕДНО СЕЛО С МИРИЗЛИВИ ШОПИ, ЧИИТО ПОТОМЦИ ДНЕС СЕ НАРИЧАТ КОРЕНЯЦИ.
65
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези, където отиват в София не да учат, необразовани, а да "живеят"(както ми се похвали една позната, която скачка на всичкото отгоре намерила софиянец да я наплюва и сега даже роди от него дете, а отишла в София да е сервитьорка - разбира се, това от друг го разбрах, тя не го казва, само че живее в София и там се е омъжила, според мен това не е живеене, а съществуване), по мое мнение - да паразитират, и тези ли ги наричате софиянци?
64
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое точно и е хубавото на София? Въздухът ли, задръстените улици ли или големия процент ромеи?
63
2
 
9
 
! Отговори
До НЕА-60 преди 6 години
Точно обратното дете.Всеки студент в София се чуди как да се задържи тук.Дали с работа,дали с брак. Както казва един ,,отговарящ за батута " в парка" ,,Ко да прая в Нова Загора с тъз диплома"
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 58В предишният коментар го написах-в София има 450000 обитаеми жилища.Средно по трима в жилище прави 1 милион и 350 хиляди.Всичко друго е спекулация.Последното преброяване беше по местоживеене, а не по адресна регистрация. И пак излязоха толкова.А в Симитли не съм ходил никога.
61
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето, какво чух онзи ден в трамвая от две силно миьеакщи нософиянки.Едната пита другата :- Жужи, ми ти знайш ли што тоз памиьетник му казват Попа.- Ми ни знам, Гиьери, *** сам чула чи винаги тъй съ му казвали.- Ми странну, штот истинското му ими йе Екзарх Йосиф.БЕЗ КОМЕНТАР.
60
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стойте си в мръсната, шумна, пренаселена и задръстена София!На село въздуха чист, пространство има колкото искаш, сега малко да се постопли, и изкарвам навън масата, телевизора, дивана, и всяка вечер си пия ракията, гледам си мачовете или нещо друго навън, на въздух, на спокойствие, сред красива природа...През свободното време ходя за риба, за коприва, за орехи и пр.Стойте си в София, и си пропилявайте живота затворени в някакъв бетонен коптор, не ми пречите
59
6
 
9
 
! Отговори
До Неа преди 6 години
Къде ги видя тези 2 милиона в София? Населението на София е 1,3 милиона. Искаш да кажеш, че население колкото на Пловдив и Варна живеят нерегистрирани в София ли? Пра условие, че според Световната банка има 25 процента необитаеми жилища в София-около 150 хиляди.Значи според теб в 450 хиляди жилища живеят 2 милиона-по над 4 човека средно в жилище.Може ама само във Факултето.
58
4
 
6
 
! Отговори
До 58 преди 6 години
Ти в Симитли ли се намираш? Защото тия двеста и десет души които познаваш са ти ,,селски"От коя камбанария мериш бе юнак,ела в София мини пеша от Южния парк до Централна гара да чуеш и видиш много повече.Мигрирали-немигрирали ,никой не може да им хване бройкатаДомови книги отдавна нямаИма стотици наематели които не подлежат на преброяване/по понятни причини/.Виж в Симитли е лесно защото се познавате с тези 210 души.
57
5
 
4
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Студентите ли наричате мигранти ? Като завършат много малко остават в София . Или се връщат по родните места или бягат навън . София е притегателен център за тези които искат да си правят някаква реклама на бизнес . От 2 млн.човека все някой ще лапне кукичката ,както се казва. От друга старата за хората с широк мащаб не е проблем да живеят в Швейцария и да работят в Германия ... Мисля, че няма смисъл да коментирам стандарта на държавите и да сравнявам с София - провинция
56
6
 
1
 
! Отговори
До sofeto преди 6 години
По начина по който се ,,изявявяш" в сайта се разбира че ти по далече от тюфлека до клавиатурата не си ходил. И вземи учи ,че идва матураи като порастнеш и СТАНЕШ НЕЩО тогава ще си доволен.А доволните и успелите това не го коментират по форумите.НИКОГА!!!Запомни го и след време ще го проумееш.