70% от софиянците доволни от живота си в столицата

Евростат: Само София и Варна имат значителен прираст
3 мар 2018 10:12, Елка Василева
110
70% от софиянците доволни от живота си в столицата
Снимка: архив, Булфото

Около 70 на сто от живеещите в столицата са били доволни от градските условия на живота си в София, отчита анализ на Евростат, посветен на удовлетвореността на европейците от качеството на живот в градската среда, която са обитавали през 2016 г.

Отчита се, че София е единственият град у нас, който отбелязва значителен прираст на населението през последните години и в столицата живее около 20 на сто от общото население на страната. За последните години столицата е нараснала с около 400 хиляди души, което е промяна от близо плюс 40 процента. През 1990 г. столицата е наброявала малко над 1 милион души, докато през 2016 г. живеещите в София-град вече са били около 1,4 млн. души.

По този показател столицата е класифицирана като град от Тип 1 - процъфтяващо ядро и увеличаващо се население.

Варна е единственият друг град у нас, който е класифициран с Тип 1 и положителна промяна в числеността на населението от плюс 10 на сто.

Отчита се също, че поради значителната концентрация на жителите в столицата - София е и най-скъпият град в страната, като средният доход е варирал около 13 хиляди лева, а средният разход - около 12 хиляди лева. В София домакинствата са разполагали с над 650 хиляди жилища, но над 140 хиляди /или 22 на сто/ са били незаети.

Средната цена на сделките с жилищни недвижими имоти в София през първото тримесечие на 2016 г. е била 835 евро/кв. м , докато за същото тримесечие средната цена за жилище в сграда ново строителство е била 950 евро/кв. м. Средната цена на апартамент в София за същото тримесечие е била 79 800 евро, докато цената на жилища в сгради ново строителство е била около 90 000 евро.

Най-висок дял от удовлетвореност от живота в градска среда е регистриран сред жителите на три града - Грац /85 на сто/, Цюрих /83 на сто/ и Виена /80 на сто/, отчита европейската статистика на базата на статистически данни от близо 80 града в ЕС. Тези три града попадат и сред Топ 10 на най-скъпи градове в света. /В същата класация София е на 184 позиция от общо 400 града в света/.

Сред градовете, в които гражданите на ЕС показват най-висока удовлетвореност от условията на живот, са още Копенхаген - 78 на сто, френският Рен - също 78 на сто, Брюксел - 77 на сто, Женева - 76 на сто и др.

Най-ниско ниво на удовлетвореност от условията на живот в градска среда е регистрирано в силно индустриализирания унгарски град Мишколц - 44 на сто, в гръцката столица Атина - 45 на сто и в Букурещ - 49 на сто, отчита Евростат. Тези три града са единствените в ЕС, в които повече от половината население е заявило, че не е доволно от условията си на живот.

Според друг показател от анализа - най-лесно се намира работа в следните европейски градове: Прага, Мюнхен и Братислава.

В другия край на скалата най-висок дял анкетирани заявяват, че е трудно да се намери работа в Палермо - 96 на сто, Наполи - 93 на сто, Торино, Атина и Малага - по 85 на сто и др.

Париж е бил градът, в който най-висок процент жители са ползвали обществения транспорт - около 70 на сто, като всеки ден във френската столица са пътували повече от 1 млн. души, а Талин е регистриран като първият град в ЕС, който предоставя на всички свои жители безплатен градски транспорт.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: СофияВарнаЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Населението на София е нараснало с 20 процента, а не с 40.От 1 милион и 100 хиляди до 1 милион и 300 хиляди.И вече има за 2016г отрицателен демографски прираст-умрелите са с 2500 повече от новородените.Мит е, че половин България се е преселила в София. Повечето хора мигрират в чужбина. Аз познавам над 200 човека в чужбина и не повече от 10 мигрирали в София.
54
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не съм доволен,защото е пълно със cелинджъpи!
53
3
 
5
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Тези 70% обаче имат собствено жилище , нямат кредити и имат някаква горе долу добра работа . То без кредити във всеки град е ок ...
52
2
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
И аз съм oт 70% доволните! Дойда си за 10-15 дни в годината да хапна и пийна и после беж да ме няма обратнo че много простотия и селяния се довлекла, и това почва бързо да дразни.
51
1
 
9
 
! Отговори
Драгалевски Ман Гел преди 6 години
А най-доволен е Великият Драгалевски Крадец и оцелелите му ай дуци.
50
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У Софето всички са доволни и си пият кафето, на всеки ъгъл дюнерджийници, МОЛ - ве и ОК, мирно и тихо, доволни са от живота, какво им липсва.
49
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези 70% са селяните, наводнили София в последните 10 години, които я сравняват със собственото си село. Естествено, че е по-добра от селото им, оставаше да не е.Обаче ние, софияннци, които помним каква беше София не мислим точно като тях, новите ни съграждани-селяни от елитните квартали Манастирски ливади, Кръстова вада, Малинова долина и Витоша.
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нормално да има прираст при положение че от 20 години масово хората идват от цяла българия заради работните места и повечето възможности но това е за сметка на изоставените села и топящите се градове както и на 2,5 милиона напуснали завинаги българия с изкючение на половин милион по млади дето са в европа и тук таме идват един път у годината докато имат живи роднини и това е посл еше дойдат индииици пакистанци украинци и живота ще продължи по един или друг начин
47
1
 
7
 
! Отговори
До Софийска баница преди 6 години
Е хубаво значи за 40 години населението е нарастанло 10 пъти от естествен прираст и всички са били само кореняци, нали?
46
12
 
14
 
! Отговори
жителство преди 6 години
Време е да се върне жителството! И селяните, нахлули на талази да бъдат въдваорени по родните им места!
45
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прирастът само на столицата, за сметка на бързото обезлюдяване на населените места от цялата страна, е изключително негативен атестат за работата на управлението през последните 20 години. В богатите и демократични държави няма само един-единствен център на живот и такава миграция не се налага, т.к. има блага и те са по-равномерно разпределени в държавата.При нас не е така, точно защото сме бедна, мизерна държава, с потиснато население.
44
0
 
4
 
! Отговори
нова техника снима преди 6 години
Вижте специфично тежко увреждане на въздуха около Храма..Има предупреждение ПАЗЕТЕ С Е от пререкания с престъпниците от МВР И КАТ..Следят ги с нано скенери в телата и ги ползват за трайна ликвидация на народа чрез издаване на тежко терористични лични документи..
43
1
 
21
 
! Отговори
ЯЗЪК ЗА BG преди 6 години
НА фона на обезлюдяването на огромни региони на BUlgaria лошо впечатление прави прираста на населението в СОфия.Дължи се на ограбването на десетки милиарди живи левове от бедния народ и насочването им към София..ТАМ се издържат стотици хиляди ненужни чиновници в доказано престъпни министерства и ведомства..ИЗдържат ги с ограбвани пари от народа..
42
1
 
5
 
! Отговори
Софийска баница преди 6 години
До До Софийска баницаТи хем говориш за преди 100 години, хем ми цитираш данни отпреди 140 години. Преди 100 години, годината е била 1918 г, а не 1879 г. А през въпросната 1918 г. населението на София е било малко над 150 хил. жители. Въпреки това, така и не мога да разбера, какво значение има, колко е било населението на София преди 100 г. Бройката ли ти пречи, що ли?
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз мисля че в едно тоталитарно общество с най голямото ниво на корупция в ЕС няма как работещите хора да са доволни .
40
5
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
Това е манипулация, доволните в София са поне 30 % и това са богаташите (робовладелците).
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не вярвам на такива изследвания.
38
6
 
19
 
! Отговори
Bill преди 6 години
Трябва да си умствено изостанал ако си доволен от 700 - 800 евро заплата, която далеч не всички получават в София.
37
2
 
8
 
! Отговори
До Софийска баница преди 6 години
Вземи прочети малко факти в интернет и тогава ми говори за 150 хил. Само ще ти цитирамтова: През 1879 г. София става столица на България с 11 694 жители, 2 училища и 10 хана
36
4
 
14
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
предпочитам живота в малките градчета...