Радев: Шипка е капитал от историческо достойнство, не бива да го пилеем!

Прекланяме се пред героите на българската свобода!
3 мар 2018 14:12, Елка Василева
525

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

 

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем.“ Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на церемонията на връх Шипка по случай отбелязването на Националния празник – 3 март.

В изказването си Румен Радев заяви, че под снега, в пръстта на връх Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости и 140 години по-късно трудно някой може да каже кои са български и кои руски, но от тези кости е съградено скелето на българската свобода, на руската и българската бойна слава. „Днес сме се събрали на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало“, подчерта президентът.
 
„През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина“, се обърна президентът към стотиците граждани, дошли на паметния връх. „Вие, скъпи сънародници, млади и стари, бяхте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност“, заяви още Румен Радев.
 
Президентът благодари на Негово Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, което духовните глави на България и Русия извършиха по-рано в Шипченския манастир „Рождество Христово“ в град Шипка.

„Благодаря за мъдрите думи, признателността, благодарността и християнския дух, който помни, но и прощава, който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално Освобождение“, подчерта още в изказването си на церемонията на връх Шипка българският държавен глава.
 
Президентът Румен Радев беше посрещнат с официална церемония на историческия връх, по време на която прие рапорта на началника на караула. Държавният глава присъства на панихида в памет на загиналите български и руски воини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още по темата: Шипка3 мартРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
362
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SpaceXИ Македония е независима страна! В състава на Опълчението е имало македонци! Да отдаодем "почит" и на Македония, майцепродавецо....
361
0
 
12
 
! Отговори
Православен преди 6 години
България ще пребъде!
360
14
 
4
 
! Отговори
Истината е неприятна преди 6 години
Поклонниците на шипка са отишли там на гезме, греяно вино и пържоли се консумират на корем.
359
13
 
2
 
! Отговори
Turk преди 6 години
разбира се, че не сте Болгар, вие сте българи. кръстоска между гърци, траки, турци и славянски хора. Аз не съм фен на Османската империя, тъй като аз съм Караманид турчин. Но не мога да мразя моята турска корен поради османската империя. ако някой от вас иска да види хората на Болгар, може да се погледне на хората от руския щат Балкар, Башкорт или Татар.
358
4
 
15
 
! Отговори
Донбаска пролет преди 6 години
Като стана въпрос за Украйна, препоръчвам ви да гледате филма Донбаска пролет. Почти напълно е цензуриран в момента. Направен от истински млади храбри българи на техни разноски. Ще видите живата неподправена действителност от това което става там и това което преврата в Киев донесе на тези хора герои. Последствията от демократизирането на Украйна с помоща на 5 милиарда американски инвестиции и мерсинери които са още там. Убити по официални данни повече от 10,000 деца.
357
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, Радев руската марионетка кого заблуждава, че е независим, eбаси цирка
356
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 383 АнонименГ........пако,говорим за 1878 година!Имало ли е независими държави Украйна,Полша,Финландия,Молдова..............тогава,че да ги каним официално като освободители?Кога същите и коя година се създават и получават независимост и стават независими държави мало.....нико?И между другото същата тази Русия,която я плюят в момента им дава независимост и ги признава първа като държави!Исторически факт,но.......ФАКТ!
355
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По време на османското време всеки българин имал собствен бизнес. Ето защо повечето българи дори имат турско фамилно име днес. например: Терзиев, Арабаджиев, байтаров, касапов ,. Ако Аспарух беше в състояние да види какви хора подканяха за роби, той щеше да се самоубие. И ако можеш да отидеш в градската болница в гр. Русе, просто виж кой е бил главният доктор на тази болница преди 120 години и каква е униформата му снимка е взета (това е османска военна униформа).
354
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чий държи Радо на шипка
353
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КГБ ченгето Киро с часовник за 30 хилки евро кой го покани? Радев ли? Ааа, ясно
352
0
 
4
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
До #366. Това което казваш е вярно,но те са били много малка част и те не са имали достатъчно сили,за да се преборят с турската армия.
351
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чуйте ме сега много добре - русия винаги е била поробител и окупатор!!! И ако вие сега живеете зле, това е заради руснаците изнасилваци и селяци с винтовка!!! Колкото по- скоро ги изритаме руснаците от България, толкова по-скоро ще дишаме свобода!!!
350
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България няма "евроатлантически приятели"..........................знаем ги що за стока са те...............лицемери..............като оня ревлю с Трабанта Соломон Паси, дето каза:"Майната му на православието".
349
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой изобщо чувства ли се свободен в тази робска държава?
348
2
 
15
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
До #370. Ние празнуваме този празник,защото смятаме,че руските офицери и войници са давали живота си за свободата на братята си българи,а това че ти и техния император сте виждали и други цели това си е ваша работа,но ако те не бяха дошли ти и до днес щеше да носиш турския фес и да правиш метани на по-висшестоящите от тебе...
347
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи,с всичките му ползи и негативи Русия с руският цар,вседържец на руснаци, поляци,украйнци,румънци,финландци........при пълна международна изолация от Англия,Франция,Австро-Унгария заслужават в този ден почит и преклонение!Коя друга държава е воювала за България и български народ?Да им положи основите,темелите на новата българска държава,да я отбележи отново на световната географска карта след като 500 години е била заличена като такава и да я има до наши дни?Кой бе и коя?
346
4
 
12
 
! Отговори
Интересно преди 6 години
А къде бяха днес представителите на евроатлантическите ни "приятели" на празника? Защо не ги видях на Шипка или на друго място, а само руския патриарх? Толкова ли ни "уважават"? Както и Суджука - и той се покри от народната любов!
345
14
 
4
 
! Отговори
Бг народ преди 6 години
Радев, смешен си, що не си караш старините в Бали, щи платим масрафа
344
3
 
12
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
До Анонименти си долени гаден русия ти спаси предците от робство а ти ги проклинаш ти си човек безчест и съвест
343
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНаравно с руснаците във войната са участвали и поляци, румънци, украинци, финландци и др. те не са ли също наши "освободители" ?Прав си, те са били част от Руската империя и са били под нейни закони. Когато България е била във войни само етнически българи ли е имало в нашата армия?