Радев: Шипка е капитал от историческо достойнство, не бива да го пилеем!

Прекланяме се пред героите на българската свобода!
3 мар 2018 14:12, Елка Василева
525

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

 

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем.“ Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на церемонията на връх Шипка по случай отбелязването на Националния празник – 3 март.

В изказването си Румен Радев заяви, че под снега, в пръстта на връх Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости и 140 години по-късно трудно някой може да каже кои са български и кои руски, но от тези кости е съградено скелето на българската свобода, на руската и българската бойна слава. „Днес сме се събрали на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало“, подчерта президентът.
 
„През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина“, се обърна президентът към стотиците граждани, дошли на паметния връх. „Вие, скъпи сънародници, млади и стари, бяхте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност“, заяви още Румен Радев.
 
Президентът благодари на Негово Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, което духовните глави на България и Русия извършиха по-рано в Шипченския манастир „Рождество Христово“ в град Шипка.

„Благодаря за мъдрите думи, признателността, благодарността и християнския дух, който помни, но и прощава, който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално Освобождение“, подчерта още в изказването си на церемонията на връх Шипка българският държавен глава.
 
Президентът Румен Радев беше посрещнат с официална церемония на историческия връх, по време на която прие рапорта на началника на караула. Държавният глава присъства на панихида в памет на загиналите български и руски воини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още по темата: шипка3 мартРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
342
1
 
11
 
! Отговори
Тачи преди 6 години
ДАНС проспа подигравката с националния ни празник , като с Гинка . И после ръководителя им не е обвързан с властта . Те не знаят нищо за групите *** дето уж чистят къщи в Европа но и разнасят наркотицИ , цигари и прочие . За оръжие няма да говорим то е ясно . Пловдив - летище - летище - Пловдив - КОНТРАБАНДА .
341
15
 
11
 
! Отговори
пехотинец преди 6 години
На този ден трябва да се чества безмерния подвиг себеотрицание и смелост на Българските Опълченци и трябва категорично да се заклеймяват окупаторските руски орди пратени в България с долни имперски цели! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
340
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен367Наравно с руснаците във войната са участвали и поляци, румънци, украинци, финландци и др. те не са ли също наши "освободители" ?Да бе, в битките за Плевен е участвал и един японец, следователно Япония е освободила българите. Хайде русофоби платени , подемайте идеята.
339
13
 
5
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Чудя се защо вие жалки *** ,чуждопоклонници ,и руски .......лизци винаги празнувате празници символизиращи чужда окупация на България.03.03 или09.09.Учете история,ако няма откъде помолете вашият идол Путин, да върне откраднатите архиви от руските окупатори.Тези изверги ви лъжат и манипулират ,както си искат,а вие глупавите сляпо вярвате.Русия никога не ни е освобождавала ,а завладявала.Посочете ми един народ освободен от най - "миролюбивите"ви руски братя.
338
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СПОРАЗУМЕНИЕТО ОТ РАЙХЩАТ - ЮЛИ 1876г. Четете и после пак се кланяйте на тая проклета Русия.Предадени, после "освободени". Глупци сте всички вие, поклонници на чужда държава.
337
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наравно с руснаците във войната са участвали и поляци, румънци, украинци, финландци и др. те не са ли също наши "освободители" ?
336
3
 
11
 
! Отговори
ГДБОП преди 6 години
Искам да си празнувам празника . И не искам някой , който от 6 сутринта в Google ми честити този свят ден с международния ден на жените да ми определя битието . не обвинявам никой освен ДАНС - сводници , наркодилъри и оръжейни търговци да си мълчат , че са пропуснали тази подигравка , като Гинка . Много взе да ви се случва . Искам, да ви питам , как все пропускате факти свързани с национална сигурност и то на националния празник - предатели . Как не ви е срам .
335
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 360Вас , ако Ви питат ще кажете, че украинска държава е имало преди българска. :)
334
7
 
4
 
! Отговори
Да празнуваш преди 6 години
Руската окупация като Освобождение е признак на дебилност Колко процента бяхте според Ивчо Дебилчо ?:)
333
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускинчето тук, дето говореше какво правел доказаният мафиот Марешки на Шипка - лично Радев се обърна към него, стисна му ръката и му кимна ниско!!! Ако не вярвате, гледайте запис!!!
332
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наравно с руснаците във войната са участвали и поляци, румънци, украинци, финландци и др. те не са ли също наши "освободители" ?
331
4
 
9
 
! Отговори
Защо преди 6 години
Интересно ми е защо винаги когато темата за нашето освобождение от османско робство се повдигне веднага русофобите като мухи на .... долитат и започват плюването срещу Русия? Както и да го увъртате факта че Руската империя ни е освободила си остава и без нея България нямаше да я има сега. Е да ама те не ни обичали, имали имперски интереси и прочие. Ами като сте толкова критични към имперските интереси на Русия слепи ли сте та не виждате имперските интереси на сащ сега или за това пари не дават?
330
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всички рублофоби и кресльовци - поинтересувайте се за Райхщатското споразумение от юли 1876 и после сваляйте гащите пред Русия.Мача е договорен преди да е игран, а балъците сте вие
329
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пази , Боже!Руснак да те освобождава и грък да има да ти дава !Теб явно никой не може да те освободи от про сто тията освен свети Петър.
328
4
 
4
 
! Отговори
Гуем праз преди 6 години
Една империя е от воювала от друга империя земите ниСменили сме турското владичество с руска окупацияДа - окупация! Така се нарича според руските документи от онова време
327
1
 
0
 
! Отговори
Ромале преди 6 години
А мен повече го интересува на оръдията на шипката, че сигурно бая тежи. Ний туй държава шъ го зимаме без война и ша пази савета на Радеф и нищо нма да пилее, а сичко на скрап за повторна употреба.
326
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай ви Герги 352Още едно доказателство за пагубната роля на френските масони в БГ-история!
325
8
 
4
 
! Отговори
Пази , Боже! преди 6 години
Руснак да те освобождава и грък да има да ти дава !Амин!
324
1
 
8
 
! Отговори
Добре ли е? преди 6 години
Наистина Бойко изчезва напоследък. Не се представи за Истанбулската конвенция, после за ЧЕЗ не бе чул завалията а сега и за празника на България го няма. Аз започвам да се притеснявам за него. Толкова добре ни ръководи вече 10 години, и изведнъж бум, няма го. Ако някой има повече информация, моля споделете. Мисля да се обадя и до МВР за издирване, кой знае?
323
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SpaceXУкраинска държава не е имало до Ленин тоест какво реват за Крим като не е техен ?