Радев: Шипка е капитал от историческо достойнство, не бива да го пилеем!

Прекланяме се пред героите на българската свобода!
3 мар 2018 14:12, Елка Василева
525

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

 

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем.“ Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на церемонията на връх Шипка по случай отбелязването на Националния празник – 3 март.

В изказването си Румен Радев заяви, че под снега, в пръстта на връх Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости и 140 години по-късно трудно някой може да каже кои са български и кои руски, но от тези кости е съградено скелето на българската свобода, на руската и българската бойна слава. „Днес сме се събрали на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало“, подчерта президентът.
 
„През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина“, се обърна президентът към стотиците граждани, дошли на паметния връх. „Вие, скъпи сънародници, млади и стари, бяхте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност“, заяви още Румен Радев.
 
Президентът благодари на Негово Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, което духовните глави на България и Русия извършиха по-рано в Шипченския манастир „Рождество Христово“ в град Шипка.

„Благодаря за мъдрите думи, признателността, благодарността и християнския дух, който помни, но и прощава, който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално Освобождение“, подчерта още в изказването си на церемонията на връх Шипка българският държавен глава.
 
Президентът Румен Радев беше посрещнат с официална церемония на историческия връх, по време на която прие рапорта на началника на караула. Държавният глава присъства на панихида в памет на загиналите български и руски воини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още по темата: шипка3 мартРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
322
1
 
6
 
! Отговори
до 341 преди 6 години
През 1878 не е имало нито Украйна, нито украинци.Чети повече история.
321
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна.................няма такава държава вече, след Майдана....................Украйна тъне в мизерия и разруха, гарантирано от САЩ и ЕС.
320
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Бойко ръка да му целувате! Радев ви презира!
319
1
 
4
 
! Отговори
Бай ви Герги преди 6 години
Сюлейман паша е френския евреин Соломон . Англичаните го превозват с армията за да попречи на освобождението ни, а на 5март обявяват , че ще станат съюзници на Турция ако България остане голяма.
318
2
 
4
 
! Отговори
до 341 преди 6 години
Тогава не е имало украинци. Украйна е изкуствено съдзадена държава през 1991, подобно на наркоанглава Косово.Тези, които си мисилш че са украинци, всъщност са Руснаци.Тогава Русия е била цяла, а не разпокъсана както сега.
317
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори Англия и Франция са изиграли много по-отрицателна роля в БГ-история , отколкото САЩ.............старите европейски империи, дето сега ни се пишат на приятели!!!
316
7
 
4
 
! Отговори
Чист Българин преди 6 години
Никой не е канил руснаците да ни освобождаватИмператорът им ги е пратил да му завоюват нови земи- нашите земи!
315
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Радефф лъже катоУкраинска държава не е съществувала 1878г. за какви украинци говориш?
314
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Герган 343Полякините само за секс стават, но само *** се женят за полякиня!!!
313
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поляците са калпава нация.................знаем каква стока са.Хич не ми ги хвалете................тия псевдославяни!!!
312
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не Русия, а нашите приятели и съюзници САЩ и Англия ни освободиха.
311
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко да ви дава хляб, ръка да му целувате! Радев да си харчи заплатата от 11 хилки за рокли на Деса, за софри и хотели пак ние ще му плащаме
310
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
румен радев не става за политик, а впрочем борисов също не става но по различни причинирадев откровено иска да ни продаде на руснаците, а бойко не става за нищо повече от пътни проекти
309
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша има нулева заслуга за свободата на България!!!Повтарям...................нулева т.е.никаква заслуга!!!!
308
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКараянчева е била освиркана от свините на радев и бсп, които не са българи
307
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНЯ В ИНТЕРЕС НА МАХЛЕНСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ НАПЪНИ ЗА ПАРИ. ТОВА НЕ ГО РАЗБРА И ЗАТОВА НИКОГА НЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ НАИСТИНА УБЕДИТЕЛНО КАТО ОРБАН, ВСЕ НА КОСЪМ, ВСЕ НАПОЛОВИНА.днес Радев получи поздравления от цял свят. И никой не му се скара че е на Шипка.получи поздравления не само от Путин, но и от Тръмп и дори от кралицата на Британия.
306
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се г-н Президент на такива *** които не зачитат род и родина ли трябва да сте такъв!? Или "гербераст" и повече не обиждай!
305
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не прочетох никой от гербаджиите да отговаря, защо Караянчева беше така бурно освиркана от БЪЛГАРИТЕ и защо страхливият ви Вожд, любимецът на Тиквено-Прасешките медии цял ден се крие в Сараите си в Банкя.
304
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да изкупим от рашките контролния пакет за управление на Радевото президентсво!
303
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е политикът на печалния образ дон Боко щом не е на Шипка за 140 годишнината от освобождението?