Руският патриарх Кирил: Духовната връзка между народите ни - нерушима!

Това е един празник за българския и руския народ, заяви главата на РПЦ
Обновена: 3 мар 2018 13:12 | 3 мар 2018 12:52, Елка Василева
103
Руският патриарх Кирил: Духовната връзка между народите ни - нерушима!
Руският патриарх Кирил. Снимка: БТА

Моля се проявилата се с особена сила преди 140 години духовна връзка между нашите народи да остане нерушима и да намери израз в братско единомислие и готовност да положим усилия за укрепване на единството на Светото православие, да запазим християнските ценности и православните традиции на нашите отци. Това е един празник за българския и руския народ, заяви руският патриарх Кирил в словото си на връх Шипка по повод 140-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство, цитиран от „Фокус“.

„Днес, в деня на Освобождение на България от османско робство ние произнесохме молитви за упокой на руските воини и българските опълченци, геройски загинали при отбраната на Шипка, която е един от най-ярките епизоди в освободителната война. 140 години ни отделят от Шипченската епопея, но светлите образи на воините освободители не изчезват от народната памет и всяко следващо поколение на православни християни с живо внимание и неподправен интерес отново открива за себе си историята на освободителната война. Причината за това е уникалният жертвен характер на тази борба за свобода на поробените братя“, заяви руският патриарх.

„Словото Божие гласи, че няма по-голяма любов от тази, в която се полага душата за свободата на другите“, добави той.

По думите му хиляди руснаци са отдали живота си за спасението на хора, с които имат обща православна вяра.

„Вдъхновявайки се от силата на вярата, те бяха силни във войната и изгониха чужденците, като показаха безпрецедентна храброст и със собствената си кръв платиха избавлението от дългия гнет над една християнска страна“, каза руският патриарх.

„В чест на безстрашните защитници на Шипченския проход, на този връх, който бе назован по името на св. Николай Чудотворец, бе издигнат този величествен монумент, където са положени останките на загиналите тук руски воини и български опълченци. Намирайки се на това свещено място не може да не се усети особеното благоволение и да се преклоним пред тях със съзнанието за непреходното историческо значение на подвига на защитниците на Шипка. Да бъде вечна и свята тяхната памет“, каза още руският патриарх Кирил.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: патриарх кирил3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
След като познава така добре българската история и цени духовната връзка на нашия народ с руския, защо патриарх Кирил се възпротивява на евхаристийското братско общуване на християните от Р.Македония с тези от Р.България ? МПЦ обяви преди повече от половин век независимостта си от СПЦ. Защо Русия толерира Сърбия в имперските й нагони ? Нима толкова не вижда, че насила хубост не става ? Или всичко е както досега само лицемерие ?
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !87 Когато бяхме под руския ботуш,нямахме право да пътуваме по света и принедително пребивавахме в България.Избиваха ни в лагерите на смъртта,само за един виц срещу Тато,лекуваха ни с аспирин и чист въздух,лъжеха ни ,че западът загнива и пропада,докато червената буржоазия от цървуланите от БКП,които избиха имотните българи и им взеха имуществото,си пътуваха ,където поисках и си живееха в разкош.
78
5
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
до долнияКогато бяхме с руснаците бяхме стигнали почти 9 000 000 население, от което90% етнически българи !Днес изчезваме НЕ благодарение на руснаците, а благодарение на Запада, който наложи икономически, социален, здравен ГЕНОЦИД над българите.Именно Западът ц.иганизира и ислямизира България !Скоро на територията наречена България няма да остане човек, в чиито вени тече българска кръв.Това е резултатът от 28 години евроатлантическа ориентация на България.Изчезваме !
77
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червените *** май им свърши работното време... Днес са взели двойна надница нали им е празник. *** освободители, откак ни освобидаха късат територии със все българското население и ги подаряват на сърби, гърци...След така нареченето освобождение българският народ е най-големият на Балканите.... след няколко века рушняшко присъствие е на път да изчезне.
76
1
 
5
 
! Отговори
до 75 преди 6 години
Преди да дойде Патриарх Кирил "ни пуснаха' една "предупредителна и образователна "статия, че мнението за него е противоречиво- обича лукса.!!??Ами само затова ТОЙ не може да бъде БОЖИ служител: с този поглед и обичащ лукс как може да бъде смирен, да се отказва от храна, за да даде на ближния.Да не гледа изпитателно.Тези черти са за "други хора, с други задачи и от други служби": не са Божи служители.
75
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 години
"Моля се проявилата се с особена сила преди 140 години духовна връзка между нашите народи да остане нерушима и да намери израз в братско единомислие и готовност да положим усилия за укрепване на единството на Светото православие, да запазим християнските ценности и православните традиции на нашите отци." Да, след 75 години социализъм в СССР и 45 години в НРБ тъкмо това опазихме. Амин!
74
0
 
7
 
! Отговори
Погледи преди 6 години
и излъчване: от погледа на Патриарх Неофит се излъчва духовност, смиреност и благост.Смиреност и благост- не са за всекиго.И обикновено Божиите служители не гледат в "упор", изпитателно( има си "служби " затова).
73
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наравно с руснаците във войната са участвали и поляци, румънци, украинци, финландци и др. те не са ли също наши "освободители" ?
72
5
 
9
 
! Отговори
ВАСИЛ ЛЕВСКИ преди 6 години
Не можеш да изтриеш думите на Апостола на СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ...Историята век и половина не ги е изтрила и през хилядолетията ще отекват ----- ТОЗ КОЙТО НИ ОСВОБОДИ ТОЙ ЩЕ НИ И ПОРОБИ !
71
5
 
9
 
! Отговори
Е.Л.К.А ТЕТКА преди 6 години
Тоз който ни освободи,той ще ни и пороби --- ВАСИЛ ЛЕВСКИ
70
5
 
15
 
! Отговори
Баба Гуси преди 6 години
Я,това на снимката Баба Гуси ли е или обикновен агент на КГБ ?
69
4
 
16
 
! Отговори
до русолизците преди 6 години
Някой ще ми каже ли защо 1870г Русия е била против НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРСКА ЦЪРКВА?И гпаф Игнатиев съдейства да пратят нашите свещеници на заточение в Анадола но се застъпва турски паша и ги връщат живи и здрави в българските земи.
68
5
 
13
 
! Отговори
истината преди 6 години
България се е освободила през 1878-*** поради неуспех на опита на Русия да анексира територията ни изпозвайки основно чужда кръв - тази на българи, украинци, румънци, финландци....
67
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии."Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51
66
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с Ролекса за 50 000 Е ли е бил или не е ясно.
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руският патриарх има историческият шанс,да подкрепи БПЦ,като майка на МПЦ,или да стане неприятел и на двете.БПЦ е независима и може да даде своята благословия на МПЦ, и без подкрепата на руският патриарх Кирил.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дедо на 95 г 64 Пазитери на православието са православните миряни,а православният център е в днешен Истанбул,където е Вселенският патриарх.
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "РУСКО ПРАВОСЛА "Православието и славянството ",служат само на руските интереси днес.Руският патриарх,Путин и Лавров,обещаха на Сърбия безрезервна подкрепа на сръбската държава и СПЦ,която свята Македонската ПЦ за сръбска?!Сега е моментът,БПЦ да покаже,че е независима и може да подкрепи своите братя от българската Охридската архиерископия,днешните "македонци",дори и без подкрепата на РПЦ.
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във войната са участвали и Румънци, Финландци, Украинци, Поляци и др.Те не са ли също наши освободители ???
61
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклон, братя-освободители!