Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Засега няма нужда да сменяме документите си
12 юни 2024 19:37, Инна Ангелова
46
Започва издаването на лични карти с биометрични данни
Снимка: БГНЕС

Започва издаването на лични карти от ново поколение - с биометрични данни. От МВР правят уточнението, че смяната на личния документ не е задължителна и всеки гражданин може да се възползва от услугата при изтичането на срока на валидност. От 17 юни новият образец на личните карти влиза в сила.

С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Новата лична карта с биометрични данни отваря възможността на българските граждани, които пътуват в страните от ЕС, да преминават през електронните пунктове на ГКПП, улеснява и ускорява контрола на граничните власти от останалите държави. На по-късен етап, с вписването на удостоверение за електронна идентичност, гражданите ще могат да се идентифицират и във виртуална среда при ползване на електронни услуги и информационни системи.

От МВР съобщават, че смяната на лична карта с нова не е задължителна. Срокът на издаване на услугата също се запазва - обикновена до 30 дни, бърза до 3 дни и експресна – в рамките на 8 работни часа, като заявленията за издаване на новия документ могат да се подават във всички звена „Български лични документи“ в страната. Възползвалите се от експресната услуга ще получават документа си само в София лично или от упълномощено лице.

За лица между 14-16 години издаването на лична карта е безплатна като тя е с валидност от четири години.

Отпада издаването на безсрочна лична карта на лица, навършили 58 години. На лица от 18 до 70 години ще се издава лична карта със срок на валидност от 10 години. Лицата, навършили 70 години могат да изберат срок на валидност 10 или 30 години, като документът отново е безплатен.

Въвеждането на новия образец на българска лична карта стана възможно благодарение на последователните усилия на експертна група от МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако някой някога се опита да ми вземе пръстов отпечатък, ще го заколям! Ще заколям и българското правителство и МВР!!!
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха, ок, снимката добре, ама кво става ако си махнеш оперативно кожата на пръстите, откъдето са ти взели отпечатъка?
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цитат 19. /Аз съм австралиец, имам какви ли не документи, паспорт,книжка,карта, медикеър и т.н. Никой никога не ми е снемал отпечатък.Аз не съм престъпник, или д0битък че да ми снемат биометрични данни.Аз пътувам като бял човек, австралиец,зад чийто документи седят човешки права, в държава на челните места по индекси на човешко развитие и всякви индекси./ Добре казано, в коя държава от ЕС е така или Бг е първата като с електронните рецепти.Кюар код като чините ще има ли.Е с рашки и чини или САЩ.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 28 С теб и възрастна жена няма да преспи, дори да предложиш ти да й плащаш :)))
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 31 - Искаш да кажеш, че като студент си ходил на бригади? Това по времето на соца ли е било или имаш предвид днешните студентски бригади в чужбина?
33
1
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 1 месец
До до 20 - Казваш, че взимаш 2 200 от клиент на ден. Това преди или след удръжките е?
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 17 Чакай сега, ти папуас ли си или си отнякое друго племе?
31
1
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 1 месец
До DO 14 - Този, който ти плаща месечната такса за интернета и телефона, знае ли какви щуротии пишеш тук?
30
1
 
6
 
! Отговори
бари преди 1 месец
Да пуснат базовия доход, че ще измрем от глад. Далаверите намалят и не може вечно да се правят пари, даже и депутатите го знаят.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия думи си ги измисляте все едно сме монополи. 523 лв. пенсия и те това е. Нема 3, нема 4.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"2008ма по спомен в Мюнхен взимах нетно около 11000 евро на месец." - Да спиш с възрастни мъже за пари, не е за хвалене ...
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сатанинска работа! Бе бива!
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе кви съчки си събирал, пръ4ки си намирал у гръцко буеее. Нали после като се върнеш хората те видяха че си провиснал като попски ръкав, и никой не ти се връзва на обявите за интимни услуги. Арее бегай при другите лу3ари от гръцко че ти липсва хромозома
25
9
 
1
 
! Отговори
do 20 преди 1 месец
Ъъъ, надявам се, че осъзнаваш, че цифрите, за които говориш, ги взима студент в кол център в СОфия, ама на 2 седмици. Или греша?! 2008ма по спомен в Мюнхен взимах нетно около 11000 евро на месец.
24
8
 
1
 
! Отговори
до 20 преди 1 месец
100 евро на ден на полето?! ааааааааааааааааааааааааааааааааааахахахахахахаааааааааааааааахахахахах. Архитект в ИТ сектора, фрийланс. 2200 евро на ДЕН от клиент. Работя за 2ма клиенти. Мерси, хубав ден.
23
1
 
5
 
! Отговори
61 преди 1 месец
Че то за под 5000 евро месечно след данъци струва ли си да се работи в чужбина?
22
3
 
1
 
! Отговори
от 20 преди 1 месец
до 14 Излизал ли си някога в Европа да работиш ве, нааааасран пубер? Ти от собствения си квартал не си излизал бе!
21
0
 
8
 
! Отговори
Фитката преди 1 месец
На 70 годишните да им снимат зъбите.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до Маааалоумник, когато бях в Гърция само в селското стопанстео изкравах по 100 евро на ден на полето. Вдигаш една баля от трева на ремаркето..40 сента, Сваляш я..40 сента 2008-*** година. Гръцките военни взимаха по 2200 евро на месец за два дена работи два дена почива. Удари ги яката криза 2010-та година смооотаняк и стигнаха до 1500 евро и на нас не ни беше рентабилно да се върнем в България 201--та. разбра ли ве отпадъъъъК? Ти работил ли си някога извън България ве, смеееешник?
19
2
 
6
 
! Отговори
преди 1 месец
Аз съм австралиец, имам какви ли не документи, паспорт, книжка, карта, медикеър и т.н. Никой никога не ми е снемал отпечатък. Аз не съм престъпник, или д0битък че да ми снемат биометрични данни. Аз пътувам като бял човек, австралиец, зад чийто документи седят човешки права, в държава на челните места по индекси на човешко развитие и всякви индекси. Все пак по развита цивилизация сме. Снемат отпечатъци на т0земци, те по рождение да д0битък или престъпник. Нисша каста сте. Поздрав отСидни Аавстрал