Светият синод: Българската свобода не е дошла даром!

Тя е извоювана с решимостта и твърдостта на един древен народ!
3 мар 2018 11:12, Елка Василева
66
Светият синод: Българската свобода не е дошла даром!
Снимка: архив, Булфото

С подобаваща тържественост отбелязваме славната и паметна за всяко българско сърце годишнина от Освобождението на страната ни от иноверното османско иго. Прекланяме се пред жертвения чутовен подвиг на Русия и православното войнство, отдало живота си за нас в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., и въздигаме молитви и благодарения към небесата заради изгрялата на този ден, преди четиринадесет десетилетия наша свобода. Това се казва в посланието за 3 март към българския народ от патриарх Неофит и от митрополитите от Светия синод на Българската православна църква.

В него се посочва, че скланяме глави пред подвига и пред паметта на загиналите десетки хиляди знайни и незнайни воини, които оставиха костите си по бойните полета на войната, за да бъдем днес ние свободни, за да може православна България да гради сама и независима своето настояще и своите бъднини.

Още по темата

В този паметен ден не забравяме и за нашите, български опълченци, които - рамо до рамо с освободителите - отдадоха и своя дял във великото дело на освобождението на Отечеството. С дълбока признателност си спомняме и за всички наши славни предци - апостоли на българската свобода, които не се примиряваха с робското положение на народа ни, и още с героичното Априлско въстание от пролетта на 1876 г. показаха на света, че дългите столетия на иноверното иго не са сломили непреклонния български дух, заявяват българският патриарх и митрополитите.

Те подчертават, че пред всички тях и пред героичното наше опълчение и днес ние свеждаме глави, защото с жертвата си и с пролятата си кръв те доказаха, че българската свобода не е дошла за нас даром, но е била извоювана с решимостта и твърдостта на един древен и достоен, отхвърлящ всяка чужда зависимост и всяка историческа неправда народ.

Православна България винаги ще помни и благоговейно ще почита стореното от всички свидни жертви на братските православни народи и на нашия народ, и от поколение в поколение ще предава разказа за величието на Христовия дух и героизма на православното войнство, проявен в битките при Свищов и Никопол, Велико Търново и Ловеч, Казанлък и Стара Загора, при Елена и особено при Шипченската и Плевенската епопеи, се припомня в патриаршеското и синодално послание за 3 март.

В него се казва, че завинаги в родовата ни историческа памет ще пребъдват и светлите образи на руските и българските духовници - архиереи и други, на Царя Освободител Александър II, на генералите от непобедимата руска армия и на дейците на дипломатическия фронт, с чиито обединени усилия, на днешния ден, преди сто и четиридесет години бе поставен краят на петвековното робство и беше положено началото на новия и свободен живот на съвременна България.

По случай 140 години от Освобождението отечески приветстваме и поздравяваме с тържеството на свободата всички верни чеда на Православната ни църква - в Родината и далеч от нейните предели, и молим Всеподателя за Неговото небесно благословение над скъпата ни майка България - с това пожелание и благословение завършва посланието на българския патриарх и на митрополитите за 3 март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята не можеш да я промениш. Както и руско-турската война. Редица въстания са ставали, но помош и подкрепа от никаде. Само русите доидоха и се биха.
29
1
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
Тъпет, за историята не се говори в минало несбъднато време, като теб! А мога да ти припомня само за съдбата на "освободения" от Ингилизия горе/долу по същото време - Кипър! Получава независимост от "освободителите" си чак... през 1960 г., а десетина години по-късно до ден днешен е разпокъсан на две... отново не без тяхна благословия!
28
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37 Напротив,без Русия ,Англия и АвстроУнгария нямаше да позволят българите да страдат под турското иго.Те щяха да подкрепят възстаналите българи,ако не беше Русия.Те са подкрепяли Османската империя,за да я използват срещу агресивна Русия,която се е стремила към световно господство.Това важи и до днес,който е във военен съюз с агресивна Русия,е срещу своодния свят и ще понесе своите последици.
27
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно е истината , без руснаците , без тяхната помощ нямаше да я има България. Някои са имали задни мисли , но руските, полските, финландските войници са дали живота за свободата на България. Да почиват в мир и слава.
26
3
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Аууу на Шипка се вяха руски знамена.Боце пак ще трябва да клинчи нещо
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този празник се ознаменува на връх Шипка, както Великден се осветява в черква! Сега, някои могат да се намират и в бардак, и да твърдят че честват празника, но това ще е очевиден фалш.
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31 Не е голяма разликата в годините 1878 и 1885,когато Сърбия подстрекавана от Русия,напада България.Ако е имало братска любов между сръбския и българския народа,то тя не би могла да се изпари само за 7 години,руски ***.Сърбия и Русия никога не са мислили доброто на България.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен32 Ха,ха,ха ,само сърби,руснаци и българските им слуги ,които работят срещу България псуват така.Псува простакът,който няма аргументи.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен1 Няма данни Сърбия да е участвала в тази война,напротив,Сърбия напада вероломно България пред 1885,с подкрепата на АвстроУнгария и Русия,за да я унищожи,като държава.Но губи позорно войната ,от младата българска армия,от която Русия изтегля своите генерали в последния момент,за да помогне за премахването на България,като държава.Великите сили спасяват Сърбия,да не изплати на България репазации,защото "била бедна държава"-
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28Защото е дръжен да бъде в центъра на София,където е официална България,която да посреща официалните си гости,по случай празника,***.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8 Няма данни да е участвава Сърбия.Ако имаш предвид стекли те се българи от Южна Сърбия,която е всъщнотст-част от България и където болшинството са българи,може.Сърбия,подкрепяна тайноот Русия напада вероломно,през 1885 г. в гръб,България,за да я унищожи акто държава.Русия изтегля руските генерали от българската аврия,за да я улесни в това.Сърбия губи позорно тази война от младата българска армия,ковандвана от българските капитани.Слава!
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова Вожда не е отишъл! Защото се е насмел да не го освиркат! Егото му няма да го понесе. Бягал е пред вятъра! Само достойните издържат на вятъра на Шипка!!
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен26 Това са комунистите от БСП,оцапаната с кръвта на невинни българи"столетница",които служат вярно на Русия,срещу България.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахаааааа... На Шипка освиркаха Цвета Караянчева!
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОЙКО БОРИСОВ ДНЕС НЕ ПРАЗНУВА. ЯВНО НАЦИОНАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВАТ.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото си купува ерп... Нема време
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ББ не участва никъде във тържествата?????
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освобождението не ни е даром, а извоювано с много мъка, страдание, унижения и свидни жертви причинени от пороботелите ни - преди и след Освобождението !
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поздрав за върховното стихотворение!
11
0
 
8
 
! Отговори
Jddn преди 6 години
3. Знаете ли, че Шипка не е патриотичен мит.Знаете ли, че Иван Вазов не преувеличава, когато казва в известното си стихотворение, че на Шипка не само си спечелихме свободата, но спасихме от унищожение руската армия и "царя дори".