4 март, 870 г.: Българската църква е основана

На събор в Константинопол църквата ни е получила автономен статут
4 мар 2018 08:53,
46
4 март, 870 г.: Българската църква е основана
Снимка: архив Reuters

На 4 март 870 г., преди 1148 години, е обособена и прогласена като автономна Българската православна църква.

На Константинополския събор през 870 г., на нарочно заседание, проведено на 4 март, били взети исторически решения за нашия народ и неговото християнско бъдеще. Бил разгледан въпросът дали нашата църква да принадлежи към Римската, или към Константинополската катедра.

Така по времето на управлението на св. княз Борис-Михаил Покръстител, било решено, че Църквата в българските земи в бъдеще ще принадлежи към Константинополския патриархат и ще изпълнява своята мисия като неразделна част от Православната църква, но с вече автономен статут.

Вероятно пръв български архиепископ е бил Георги, с титлата "Доростолски", а седалището му е било в тогавашната българска столица Плиска. С този статут БПЦ просъществува до 927 г., когато е признат рангът й на патриаршия по времето на цар Симеон Велики.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
1
 
! Отговори
tonchev преди 6 години
spored knigata;la grande storia del papato;(isledvane arhivite na vaticana)balgarska ortodoxalana avtonomna zarkva e prisnata 917 g
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя *** Ценов да не е от университета в Долно ***?
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БПЦ-МАЙКА НА ВСИЧКИ СЛАВЯНСКИ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ!Но брадатият....в Истанбул ни чете предпоследни на празнични литургии от злоба фанариотска,а русите и сърбите не са по-долу от фанариотите.
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами поправимо е. Днес има интернет, можеш да прочетеш. За това със сигурност си чела за Тангра - една измислица на Златарски, съчинена от абсолютно негоден за това надпис.Г. Ценов, поне на мен, отвори очите за търсене на много отговори в нашата история, всред църковните разправии и съответните тенденции, наложени от една или друга партия, постигнала надмощие в съответния събор. От там излизат много от тенденциите чието проявление можем да свържем с определени събития от нашата история.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, кандидатствала съм с история в СУ, ама за *** Ценов не съм чела.
33
1
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 6 години
Историята ни е писана от враговете ни. Така ни ограбиха и днес грабят, дори и земите ни.Гърци, руснаци, немци и т.н.Как е възможно преди 150г. 22 годишен австроунгарец да напише историята ни? Сам. Без интернет и компютри.Как събра и обработи за 2-3 години такава огромна информация? 150 г стотици историци не могат да се разберат за няколко хипотези, например за произхода ни, а този гений... Много хора живеят от лъжа. Накратко, покръстване няма, а само смяна на символ-веруюто. От слабост и его.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** Ценов пише истината. Славяни не е имало, а великото преселение е мит. Холокост не е имало, евреите са гадове, Хитлер е бил пичага, парите са илюзия, демокрация не съществува, Дядо Коледа няма, Русия не е добра. Още детски илюзии да разбивам ли?
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е да спре да пишеш, щото историята не е клуб на правилни историци а документи и анализ. Самозван или не, е оценка, която не се отнася за труда му по принцип, в който има и извори. А да обясняваш началото на България с две записки на византийски хронолози е съвсем непрофесионално, а и нелогично.А сердикийския събор ти го подадох за да се сетиш, че вече е имало доволно християни, по нашите земи. И няма никакво доказателство някой да ги е изтребвал, за да се наложи да ги покръства наново.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти си луд. Какво общо има сердикийският събор с възникналото 4 века по-късно българско канство край Дунав? Той обсъжда проблеми на вярата като арианската ерес. Г. Ценов пък е самозван историк, който никой сериозен медиевист не ползва. Това е все едно да цитираш Рудолф Щайнер. Спирам да пиша - ти си лаик. Както е казал Козма Презвитер пред 1100 години :"Изпотих се докато споря с пр.о.сти хора..."
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
342г. Сердикийски събор. дн. София"Кроватова България и покръстването на българите" Г. Ценов
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Псведоистината26 Трябва да се забрани достъп до форумите на невежи сърборуски апаратчици.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Н. 2,да 19 Има писмени доказателства,от византийски автори, за това,че България получава независим диоцес през 870 година.Костанстинополският събор,на който БПЦ получава независимост, е описан във византийските аналии,моля ви се,не се излагайте!Във вековете той й е бил отнеман от Византия,прекъсва при османското иго,и възвръщан няколкократно,но нейната апостолска роля в Европа не е преставала.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Псевдоиситната26 ,25 Колкото и да ти е мъчно,Кубрат е бил хритиянин.Българите имат независима църква от 9 век и България е най-старата,православна,обединила и много "славянски"племена,държава в Европа,след Византия.За което има много дощазателство.Докато не можеш да докажеш,че не е било така,замълчи си в рускосръбската ,комунистическа ***.
25
9
 
4
 
! Отговори
До Псведоистината преди 6 години
Да, да, четохме ги тия велики писания - българите са основали Древен Иран и са в основата на древноегипетската цивилизация, владеели са всички земи от Китай до Париж и се споменават в Библията, френските крале векове наред са се клели върху богомилска Библия, написана на български, български паметници откриваме в Бактрия, Индия, Месопотамия и къде ли не, даже Иисус е говорел на български, защото въздигал мъртвите жени от гроба с думите "Моме, стани!". Не ви ли измориха тия нелепи неща???
24
5
 
4
 
! Отговори
До Псевдоиситната преди 6 години
Кетрадес, владетел на Мутанес, който бил прекарал младините си в Константинопол и там станал пръв приятел с бъдещия император Ираклий. След смъртта на Ираклий Кетрадес подкрепял синовете му в опита им да защитят наследството на баща си. Разбира се, казва, Златарски, че този Кетрадес е Кубрат, та кой друг да е, а мнозина самозвани историци след него преписват тази глупост. Посочете ми едно археологически доказателство, че преди 865 г. българите изповядват масово хрстииянството!
23
3
 
5
 
! Отговори
До Псевдоистината преди 6 години
Какви Българи-християни от V в., бе човек? Моля те, не се излагай! В Тракия и по Дунава са живеели християни, но през VI в. идват славянките орди и прегазват всичко. Камък върху камък не остава, Византия се изтегля на Юг от Балкана до Филипопол и Сердика. Кубрат е бил толкова християнин, колкото аз атомен инженер. Тази историйка си я измисля В. Златарски, който обича приказки от сорта "Били сме най- преди големите да станат по-"! Та Златарски намира един съмнителен византийски извор, където
22
3
 
4
 
! Отговори
Истината3 преди 6 години
Ние сме най-старият народ в Европа, най-старите християни сме, и сме създали първите държави в Европа. Гърците взимат божествата си от нашите деди. Създатели сме на цивилизация, която е имала своите представители дори в Централна Азия!!! Днес сме пълна трагедия.
21
2
 
7
 
! Отговори
Истината2 преди 6 години
Не е вярно, че дедите ни са монголски диваци, дошли от Азия. Дедите ни са си тук, от Балканите. Те са създатели на най-старата държава в Европа - Одриската държава. Всичките наши големи църковни средища се намират върху останките на тракийски светилища. Свети Георги - тракийски конник. Св. Илия - гръмовержецът Зевс(гърците го взимат от траките). Рождество - денят на зимното слънцестоене. Народните носии, млякото, ракията, лозарството, празниците - всичко сме наследили от траките.
20
4
 
6
 
! Отговори
Истината преди 6 години
През 870 Охридската архиепископия минава под диоцеза на Константинополската патриаршия. Иначе тя съществува(макар и не като архиепископия) от много по-рано. Чак от 4-ти век. Истината е, че мнозинството от хората по тези земи са си били християни много преди Борис и прочие. Просто през 9-ти в. в Европа се обособяват двете доминиращи сили - Рим и Константинопол. И България е трябвало да вземе страна. Но не сме покръстени през 864година, а много по-рано. Поне 5 века по-рано.
19
0
 
9
 
! Отговори
България е велика преди 6 години
България фактически е създала Русия, защото и е дала и азбуката и вярата.