4 март, 870 г.: Българската църква е основана

На събор в Константинопол църквата ни е получила автономен статут
4 мар 2018 08:53,
46
4 март, 870 г.: Българската църква е основана
Снимка: архив Reuters

На 4 март 870 г., преди 1148 години, е обособена и прогласена като автономна Българската православна църква.

На Константинополския събор през 870 г., на нарочно заседание, проведено на 4 март, били взети исторически решения за нашия народ и неговото християнско бъдеще. Бил разгледан въпросът дали нашата църква да принадлежи към Римската, или към Константинополската катедра.

Така по времето на управлението на св. княз Борис-Михаил Покръстител, било решено, че Църквата в българските земи в бъдеще ще принадлежи към Константинополския патриархат и ще изпълнява своята мисия като неразделна част от Православната църква, но с вече автономен статут.

Вероятно пръв български архиепископ е бил Георги, с титлата "Доростолски", а седалището му е било в тогавашната българска столица Плиска. С този статут БПЦ просъществува до 927 г., когато е признат рангът й на патриаршия по времето на цар Симеон Велики.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
6
 
! Отговори
Н. 3 преди 6 години
Т. е. нито при княз Борис, нито при цар Симеон България няма независима от Константинопол църква. По времето на Симеон църковният глава на България се нарича "църковник на всички български църкви". Това не е титла, това е нищо. Защо не архиепископ? Или пък патриарх? Защото българите и ромеите са в постоянна война и няма кой да направи каноничен избор на български първосвещеник. Историята с факти и аргументи е едно нещо, историческата пропаганда, която започва в училищата - съвсем друго.
17
4
 
5
 
! Отговори
Н. 2 преди 6 години
или, както днес го наричаме, православието. Няма никакви документални доказателства, че Българската архиепископия в кр. на IX и X в. е била автономна. Напротив, има редица аргументи за обратната хипотеза, но те се подминават или премълчават заради някакво криворазбрано родолюбие. Как пристигат учениците на Методий в България? Изпраща ги на работа там... император Василий. През 927 г. при мира с цар Петър Византия признава нашата църква за самостоятелна патриаршия.
16
5
 
6
 
! Отговори
Н. 1 преди 6 години
Хайде, пишман-историците се включиха... Българската църква е основана с Покръстването през 864 г. или 865 г. В България пристигат първо византийски, а по-късно - папски свещеници, започват да покръстват, проповядват и служат в църквите. През 870 г. княз Борис не постига автономия. И как да го направи? Няма собствени свещеници, книги, литургичен език. Тогава в Европа има само две църкви. Откъде да му хрумне да направи трета и то национална? През 870 г. България се връща към източното християнство
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Църква, която нито Византийско врадичество, нито турско... пардон османстко "присъствие" успяха да заличат. Виж, ченгета с каскети успяха за няма и 50 години.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Почитай стария7 Путин и Захарова добре знаят,кой им е дал азбуката и православието-на разбираем език,но никога не пропускат случай,да унижат България.Българските комунисти са ***.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българската православна църква е най-старата в Европа,след Византийската.
12
1
 
5
 
! Отговори
PD преди 6 години
В заглавието е основана, а първото изречение е провъзгласена за автономна? Това модерна журналистическа шизофрения и е?А въобще идеята някой да я легитимира, при условие, че над църквата стои само Бог, е меко казано не логично.
11
1
 
18
 
! Отговори
Pifi преди 6 години
Християнин бил и българският кан Атила, който бил покръстен от св. Лупа. Вождът на българите - утигури Грод (Горд) също бил християнин. Той бил покръстен и награден богато от самия византийски император Юстиниян (527-565 г.)(18).Всъщност така нареченото покръстване на българите при княз Борис I се явява петото поред. Това е много важно да се отбележи, защото този факт обяснява много неизследвани досега моменти от българската история.
10
1
 
13
 
! Отговори
Pifi преди 6 години
Връхна точка в развитието си Старата Велика България достига при владетеля кан Кубрат (605-665 г.), който бил покръстен и получил образованието си в Константинопол.Българите приели християнството много по-рано, отколкото се предполага. Една част от трако-българите в Мизия, Тракия и Македония били покръстени още преди гърците - директно от апостолите. Друга част в Кавказ се покръства заедно с арменците в III в. Това се споменава в книгата История на страната Алуанк" наарменския хронист Мов-сес Християнин бил и българският кан Атила, който бил покръстен от св. Лупа. Вождът на българите - утиг
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, Русия по това време, а и векове наред е била бяло петно на картата.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напишете го това в учебниците,че да знаят историята!
7
7
 
9
 
! Отговори
да преди 6 години
а колко преди смешната Америка сме имали държава и църква не е истина 😂
6
7
 
19
 
! Отговори
Почитай стария преди 6 години
Руския патриарх да вземе най-накрая да разкаже на Путин и Захарова, кой им е дал буквите и православието на славянски език. Да ни спестят комплексарските си изказвания оттук нататък, че Русия е имала значение за нещо и за някого преди 17-ти век.
5
1
 
21
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
До BurzumНякои хора в бг сме кръстени и спазваме 10-те божи заповеди! Нарича се морал! И не пречи на простотията :)
4
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук мърсувал Благой Горанов!
3
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брадатите доносници явно празнуват нещо.
2
2
 
9
 
! Отговори
17 преди 6 години
А Господ ,кога е създал неговата?
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йеееее !