Плевнелиев с упрек: Политиците ни да не се кланят на Русия!

Президентът манипулира историята на Шипка, смята предшественикът му
1043
Плевнелиев с упрек: Политиците ни да не се кланят на Русия!
Снимка: архив, БТА

Президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев упрекна наследника си Румен Радев, че "манипулира историята", възвеличавайки в речта си на Шипка единствено подвига на руските войници.

Според Плевнелиев държавният глава е пропуснал да отбележи войниците от всички останали десетки други нации и държави, включително наши партньори днес в ЕС като Финландия, Румъния, Литва, Латвия, Естония и други като Сърбия, Черна гора, Молдова, Украйна и др., борили се, а много дали и живота си за свободата на България.

Още по темата

"Това е обида към нашите партньори и голям гаф на българския държавен глава", коментира той в своя позиция пред "24 часа".

"Не съм съгласен честването на Трети март, ден на освобождението на България и възстановяване на българската държавност, да мине под знака на посещението на руския патриарх Кирил, като че ли забравихме, че Руската православна църква почти винаги е стояла на антибългарски позиции, например - налагането на схизмата на Българската екзархия през 1872 г.  Не съм съгласен българският вицепрезидент да се покланя дълбоко на руския патриарх и да го посреща на летището, принизявайки и обиждайки българската държавност и не спазвайки държавния протокол", продължава Плевнелиев.

Той посочва още, че не е съгласен по време на честванията да се веят само българското и руското знаме, както и "руският патриарх да разделя българския народ, като приема за истински българи само тези, които гръмко му ръкопляскаха на Шипка, много от тях организирани под флага на българското русофилство, загърбвайки милионите българи, които не забравят "ни меда, ни жилото" на руската имперска политика".

Според Плевнелиев руската православна църква днес е изцяло подчинена на руската държава и е неразделна част от амбициите на президента Путин за преразпределяне на сфери на влияние.

По думите му ние никога не направихме коректен и обективен прочит на истината за действията на Русия, нейните управници и представители по отношение на съдбата на България.

"Изразяваме благодарност на Русия за освобождението от турско робство, отнасяме се с респект и уважение към постиженията на руския народ и култура, споделяме общите ценности на православното християнство, но вървим по своя собствен път и съдба за европейското и демократично развитие на България, който не се споделя и подкрепя от руската държавност днес. Затова е добре българските политици да благодарят, но да не се кланят на Русия, да отстояват идеите на Левски, а не на граф Игнатиев за българската държавност", смята Росен Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1043
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
766
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
849 Кой е обрязан , нещо па фантазирате
765
25
 
20
 
! Отговори
От Германия преди 6 години
Както винаги точен коментар!А на Радев му диктуват какво да прави и казва...
764
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генерал -лейтенант Гундяев наби канчето на генерал -майор Радев.Както казва Живков на Г. Марков-Хрушчов здравата ме "ДРА".Какво да се прави-йерархия. А йотовица като плонжира в краката на ченгето-поп!?
763
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствения достоен изход за радев ватенката е да налапа дулото и да дръпне спусъка
762
48
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, Росене! Достоен български Президент! За разлика от сегашния потник, съшит с червени кремълски конци
761
43
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще плачете вие за достойния истински български президент Плевнелиев, с горчиви сълзи ще плачете, че го няма да ни защити от руската мъгла
760
11
 
36
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Когато чуеш някой да говори за филство или фобство-става въпрос за *** и *** човек! А този Плевналиев имаше ролята да подблизва дупета! Толкова му харесва ,че още иска да го прави! И антуражат естествено приглася! Толкова ли са *** българите!!
759
28
 
16
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Как не ви е срам от Левски , да се имате за русофили и патриоти да се наричате.Четете какво е казвал Раковски(кумира на Левски) и дерзайте русофилски предатели.
758
18
 
10
 
! Отговори
Трак до лошо и м преди 6 години
Този човек толкова ви превъзхожда , че и Путин с новите си ракети не може го стигна.Но какво да очаква човек от хора , които мечтаят за С класа.Дори не разбрахте , че пак ви продадоха и унижиха.
757
25
 
17
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Руснаците са очаквали да им бъдем кукла на конци , но Стамболов вади ножицата и направо ги разплаква.
756
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И не грешат защото няма набези по техните граници
755
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
истината е обаче че ако бяхме по близо до руската империя , няма никакъв шанс да ни дадат самостоятелност просто щяхме да сме си руска империя.За щастие руснаците са преценили че тази територия е малко мътна,
754
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румъния е била към руската империя, след това става към османската империя след освобождаването и става самостоятелна държава, това е причината българия да не е към руската империя няма трудно опазване на тази земя, и за това ни дават самостоятелност , Полша обаче няма това щастие в този период въпреки че по време на екатерина велика са се радвали на подкрепа за самостоятелна държава но с времето са изгубили това право , така румъния ,българия и мъничка сърбия се вмъкват между империите.
753
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък това с Румъния е смешно защото това е османска империя ,естествено и там първо настъпва руската империя затова после получава и право на войска там.Т.е. България и Румъния няма разлика.
752
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е много зле с историята ,Руската империя граничи с Османската империя.На практика е имало три империи източна Европа,Липващата е унгарската империя.
751
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен768 Не само Полша сваля съветски паметници,днес бе поруган съветския паметник в центъра на Виена,Австрия.Време е,България да махне от мястото до университета "***",или паметника на Съветския окупатор.
750
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До иван789 Виждам,как някой ти е отнел правото на избор,толкова години българите избират проевроатлантически правителства,ако сте много против ЕС,щеше да се види на избори.Дадоха ви европейски пастпорти,да пътувате и работите на запад.Продадохте от тях и на тъпите си ментори от Русия,даже.Харчиш пари на европейските данъкоплатци,а руските ти шефове напират и те да намажат от тях.
749
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
822 Ти обаче си червен фашист и расист.Такива останахте,само руснаците,сърбите и българските социалисти-***.
748
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горчива истина, е османската империя като се срути, защо не върна Константинопол на Гърция, както и останалата територия? М? А "умнико"?
747
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няколко руски особи си заслужиха "персона нон грата"в България.Това трябва да са Путин,руският патриарх и съветникът на "Дума".Русия да се занимае със себе си и да престане ,да излива помия върху България,поне,заради това,че сме им дали азбука и първа,православна книжнина,на разбираем език.