За какъв хляб плащаме и ядем? 80% от качеството – неустановено!

Има и двоен стандарт на хранителните продукти на пазара
9 мар 2018 18:48,
36
За какъв хляб плащаме и ядем? 80% от качеството – неустановено!
Снимка: Pixabay

Освен двойния стандарт в предлагането на хранителни продукти у нас и в чужбина, който заблуждава потребителя, на родния пазар се продава хляб с незнаен произход.

Статистиката показва, че 8 от 10 хляба на практика са без установено качество и състав. Причината за това е, че от 1000 фурни в страната само 200 са се регистрирали доброволно като производители, каза Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Регистрирането им в Агенцията по храните не е задължително, което е вратичка те обикновено да се записват като търговски дружества само в общините, за да плащат патентно право, обясни тя и допълни, че при натравяне на човек, купил си храна, произведена от такава фирма, той трудно може да предяви претенции, пише "Монитор".

Кукушева припомни, че в останалите страни от ЕС регистрацията на производителите на хляб и храни е задължителна, като в някои от държавите с това се занимават браншовите асоциации. Според нея именно те са в състояние да се справят със сивия сектор в хлебопроизводството. По думите й обаче първо най-после трябва да се приеме Закона за храните и силно се надява това да стане до края на годината.

Сред предложенията й е и на учениците вместо евтини закуски, да се дават ваучери на стойността на закуските, за да могат да преценят какво да си купят.

На втория форум с участието на еврокомисаря за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андриукайтис вчера бе дискутиран и проблемът с двойния стандарт на храните, нашумял през последните няколко години най-вече в страните от Източна Европа.

"Има двоен стандарт и това бе доказано - каза председателят на земеделската комисия в Народното събрание Десислава Танева. - Потребителят трябва да има право на избор на продуктите, а храната продавана под една марка да има едно съдържание.

Така и големите компании, които държат големите пазари ще предложат и продукти с различно наименование, за да не се подвежда потребителят... да се чувства равнопоставен на единния европейски пазар" - добави Танева и предложи да има и единен европейски орган за контрол на двойните стандарти, който ще може по-лесно да се противопостави на влиянието на големите транснационални компании в хранителния сектор.

Еврокомисарят Витянис Андрюкайтис, който е и лекар, предложи да се помисли за замяната на захарта в детските храни с мед, който според, него като лекар е по-безвреден и има повече енергия, необходима за организма на подрастващите.

Относно вредните съставки в храните - консервантите, овкусителите и ароматизаторите, консумирани от европейците, той даде идея да се създаде официален портал, в който да има официални данни от изследвания, а не хората да се информират за качествата на храните от интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Газдов преди 6 години
Да. Има банани. Къде ти е проблемчето? В асфалта или в паветата? Има и др. плодове.Яж камъни от Белене.
34
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
при стаина температура на 3 ден мухлясва сладкият хляб наречен козунакизлезе вече по рафтовете в тьрг вериги на измислени цени
33
0
 
6
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Ама има банани нали. Нищо де сигурно 8 от 10 човека никога няма да опитат хляба дето едно време ядяхме.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искахте свободен пазар - имате го. Махнахте държавните регулации от всичко и сега се сърдите, че всеки е тарикат. Така става при дивия капитализъм. Преоблемът е, че в Бъргария е социалистически капитализъм, а в Китай е капиталистически социализъм.Защо се оплаквате? Всяка регулация ще доведе до ново изродяване на критериите и сега може да се наслаждавате на нещо скъпо но ***. Никой не ви пречи да си месите в къщи каквото си искате. Свободата на пазара трябва да има и визуализация.
31
0
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 6 години
Европейски стандарти...
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете да говорите за държавата.Държавата ,това е Бойко ,Доган, Пеевски и още няколко юнака.
29
3
 
10
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
от герб отдавна не ги интересува хляба и минаха само на суджуци!
28
0
 
4
 
! Отговори
един от северозапада преди 6 години
шъ смеля кукуруза и шъ ям мама-лига, мамалига, ех ти мамалига, хубава си като писана талига.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не контролира качеството на храните. Лабораториите които ежечасно трябва да вършат тази работа се занимават с други по "важни" дела. За обикновеният човек остава единствено да си произвежда сам както правя аз. Преди 10 години си продадох къщата в София която се намира до лъвов мост и с парите си купих къща в полите на стара планина. Отглеждам животни и птици. В последните 5 години си сея е пшеница. Разликата от моя хляб и този от магазина е огромна. В магазина продават дъвка не хляб!
26
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ядем ГМО и консерванти. Държавата не контролира качеството на храните.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе я попитайте тази кукушка колко хляба е произвела, че дава "компетентно" мнение!
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали искахте демокрация.Яжте я сега.Няма БДС.ГМОта Птичи грип,H2N1,и какви ли не *** от запада.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя ви се. Кой въобще купува хляб от магазините за в къщи. Чудя се даже как не са спрели да прозвеждат това ГМО вече.
22
0
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
До Анонимен 20Че как кой, що им ядете калпавия хляб, спрете да го купувате и ше се сетят.
21
1
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Яжте пражени картофи (печени, варени) вместо хляб!
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и кой има вина за това? шиб... държава
19
0
 
14
 
! Отговори
Споко преди 6 години
НЗОК си я източват шефовете-лекари и болни да сме и здрави да сме.Па на кой ли му пука какво имало в храните?! ПЕЧАЛБАТА ГОНЯТ!
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - бившите комунисти и настоящи зърнопроизводители изнасят всичката пшеница и прават брашно от познайте какво? ....???? и продават направения "хляб" за пари!!! ям от гръцките сухари, когато хептен ми се прияде хляб. замествам го с немски овесени ядки или елда от литва или полша! нема да дам стотинка за бг хляб!
17
0
 
23
 
! Отговори
F преди 6 години
До Анонимен 15Българската пшеница се изнася и се продава за стабилни пари в западните държави, а тук се внася евтина кофти пшеница, която за нищо не става. Затова бухат "подобрители". Купете си или си поръчайте по интернет, просто за пробата, пакет брашно от Италия или Франция и ще видите космическа разлика в крайния продукт, направен с него. Това нашето не е брашно.
16
4
 
8
 
! Отговори
не яжте хляб преди 6 години
пасете трева !