Радев за частната охрана: Държавата абдикира от хората!

Според президента общественият ред е ангажимент на МВР
85
Радев за частната охрана: Държавата абдикира от хората!
Снимка: архив, БТА

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за частната охранителна дейност, които регламентират охраната на урбанизирани територии като вид частна охранителна дейност.

В мотивите си президентът изтъква, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на Конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху определени органи на публичната власт.

Още по темата

"Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, включително в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред“, посочва Румен Радев в обръщението си към Конституционния съд.

Конституцията натоварва с функции за осигуряването на общественото спокойствие и обществената безопасност изрично Министерския съвет и областния управител, а осигуряването на обществения ред е част от ръководенето и осъществяването на вътрешната политика на страната, напомня държавният глава.

Президентът посочва още, че в обновения ЗЧОД не е поставено изискване служителите, които се грижат за опазването на обществения ред, независимо от длъжността, която заемат, да са политически неутрални и да се ръководят единствено от закона.

"Министерството на вътрешните работи е строго йерархична структура с присъщата й субординация, отчетност и контрол. Поверяването на функции по опазване на обществения ред на частноправни субекти, спрямо които са неприложими посочените принципи, поражда риск при осъществяване на тази дейност", посочва още държавният глава в мотивите си.

Между аргументите на президента за сезирането на Конституционния съд са и липсата на специфични изисквания и конкретика относно патрулирането и комплекса специфични дейности, които ще бъдат прилагани за защита на имуществото и населението в урбанизираните територии.

Посочва се и ограничаването на конституционната защита, която получават гражданите под формата на отговорност на държавата за вредите, причинени от собствените ѝ органи и лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новият закон за Частната охр.дейност е изцяло лобистки! Защитава интересите на т.нар."колежи" по сигурност и охрана-които не произвеждат мутреещи се "колежани" срещу сркомна годишна такса от няколко хиляди лева!С две приказки-узаконяване и възкресяване на мутро-барока!
49
0
 
18
 
! Отговори
НЯМА ДЪРЖАВА преди 6 години
Като няма държава, има държава в държавата!Освен това времето ще осмисли нуждата от частна охрана на урбанизирана територия - просто след 10-15 години на всеки километър ще пъплят взодове от хищни *** братя и тогава някои квартали и метности, населени с по-заможни граждани ще се охраняват ЧАСТНО. Ама какво да се прави като всички вардят ЕЛЕКТОРАТА...
48
6
 
18
 
! Отговори
ДОБРЕ преди 6 години
Добре че Закона се забави - ГЕРБ го бяха приготвили да се гласува по времето на Плевнелиев . Браво на БСП - защитиха Цялостта на България .Браво Президенте - защитавай Народа .
47
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДАНС да мине на починение на Президента,както беше преди време.
46
2
 
26
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 6 години
В Интернет пише че България е на Първо място в Света по отношението на 1 Полицай отнесен към броя на Населението - на 100 българи се пада по 1 Полицай .Ако включим Армията , НСО , ДАНС ще се окаже че на всеки един Българин има един Българин Ченге .Това го нямаше по времето на Бай Тошо .
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз имам клаустрохобия към хора с униформи, полицията ми нарушава правата и наличието на полиция е чист расизъм и сексизъм моля веганите и БХК да вземат мерки.
44
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
президентче то държава няма а само една жалка територия със затихващи функции
43
22
 
13
 
! Отговори
Колев преди 6 години
Страхлив плъх! Анти-българин и българофоб! Предател на всичко българско! Срам и позор,че го избраха за този пост!
42
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мястото на Радев бих се отказал от охраната на НСО и бих възложил охраната на полицията - редно е системата за сигурност за политиците да е същата, каквато и за останалите граждани - полиция. Това ще е силен морален жест от страна на президента, а така е и в цяла Западна Европа. Тук политиците си създадоха за собствени нужди НСО - добре финансирано и задоволено с всичко. Не е нормално да имаме две държави - една перфектна за политиците и друга мизерна за останалите граждани.
41
13
 
36
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Както винаги реалистично изказване. Имаме си свестен президент.
40
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 37. Това, че проблема се констатира от някой някъде по форумите и че се констатира от президента са много различни неща. Бъди сигурен, че ония в управлението на държавата ги боли от констатациите на Радев. Много биха искали никой да не им мъти водата като отбелязва публично гафове и далавери. Президентът наистина няма много власт, но ако има авторитет, констатациите му имат особена тежест, което се случва с констатациите на Радев.
39
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Това президент ли е? Как ви плащат за копи-пейст не знам.
38
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закон за гарантиране правата на мутрите.
37
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е, с този закон държавата ни казва "който има пари да си осигури сам сигурността с частна охрана". Който няма пари, май.ната му. Тия във властта си създадоха лична гвардия - НСО, и оттук нататък не им пука за никого.
36
29
 
17
 
! Отговори
Това президент ли е? преди 6 години
Руският патриарх му се кара като учител на ученичка, а Радев се свил навел глава с клепнали уши и гледа страхливо надолу... Това президент на България ли е ?
35
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев само констатира това което всички го знаят.Неговата задача е да не се принизява до най-обикновен форумник ( защото това се нарича чист популизъм ), а да предлага решения, рационални решения - конкретни и осъществими, а не общи, отвлечени, кухи клишета !
34
1
 
19
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Какво държавата? Коя държава...то токова нещо няма от сума време, та да абдикира!Има територия, обитавана от търпеливи непукисти, алчни, крадливи политици и команчи, непризнаващи ни власт, ни закони!Скоро ще има частни милиции или просто униформени банди, които ще взимат рекет от домакинствата!
33
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той Румито само с жина си е съгласен и с нищо друго ни му съ сърдети !!!
32
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев, след саморазправата на КГБ ченгето в расо над тебе, твоята дейност де факто е сведена на нивото на омбудсман, но понеже България вече си има такъв, Президентството става напълно излишно.Като лобист на ВВС'то ти можеш да си откриеш частно бюро срещу руското посолство.
31
1
 
23
 
! Отговори
Кварталния на Обеля преди 6 години
Айде тъкмо вдигнахте заплатите на МВР-то сега пък не работило МВР-то