Радев за частната охрана: Държавата абдикира от хората!

Според президента общественият ред е ангажимент на МВР
85
Радев за частната охрана: Държавата абдикира от хората!
Снимка: архив, БТА

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за частната охранителна дейност, които регламентират охраната на урбанизирани територии като вид частна охранителна дейност.

В мотивите си президентът изтъква, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на Конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху определени органи на публичната власт.

Още по темата

"Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, включително в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред“, посочва Румен Радев в обръщението си към Конституционния съд.

Конституцията натоварва с функции за осигуряването на общественото спокойствие и обществената безопасност изрично Министерския съвет и областния управител, а осигуряването на обществения ред е част от ръководенето и осъществяването на вътрешната политика на страната, напомня държавният глава.

Президентът посочва още, че в обновения ЗЧОД не е поставено изискване служителите, които се грижат за опазването на обществения ред, независимо от длъжността, която заемат, да са политически неутрални и да се ръководят единствено от закона.

"Министерството на вътрешните работи е строго йерархична структура с присъщата й субординация, отчетност и контрол. Поверяването на функции по опазване на обществения ред на частноправни субекти, спрямо които са неприложими посочените принципи, поражда риск при осъществяване на тази дейност", посочва още държавният глава в мотивите си.

Между аргументите на президента за сезирането на Конституционния съд са и липсата на специфични изисквания и конкретика относно патрулирането и комплекса специфични дейности, които ще бъдат прилагани за защита на имуществото и населението в урбанизираните територии.

Посочва се и ограничаването на конституционната защита, която получават гражданите под формата на отговорност на държавата за вредите, причинени от собствените ѝ органи и лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
34
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Радев чак сега ли се показа? Пак ли стигна до изводите: Водата е мокра, огънят пари. Чак днес се показва, след като беше изпаднал в ступор пред КГБ попа-милиардер.Абсолютен резил - импийчмънт!
29
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ще ми открадне някой апаш и колко ще ми открадне една частна фирма за охрана дето трябва да и плащам всеки месец. По-добре да си купя патлак и да си отстрелвам апашите.
28
3
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Анонимен 14: Не е достатъчно само да искаш сигурност, ред, прокуратура и т.н. Много хора го искат, но не го получават. Достигаме до въпроса: "Какво да се прави".Между другото Чернишевски и другаря Л'енин са написали книги с такова заглавие. Ако ги прочетеш, може и да са ти от полза.
27
7
 
36
 
! Отговори
Е това е интересно преди 6 години
България има най-много полицаи в ЕС - 800 на 100 000 души,имат си 7 синдиката,дрешки без пари,нови заплатки,храна без пари,големи отпуски,ранно пенсиониране и т.н. интересно защо някой нарочно ги кара да не работят за да виреят частните силови групировки от де.бе.ли същества с ниски чела ли мистър ББ!?
26
14
 
36
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
Аз подкрепям изцяло президентът господин Радев.Вярвам му и не да опитва ,а да го направи,по войнишкиАман от меки китки,сбъркани политици,несъдещи съдии , ромски организации.На които не му харесва, границите са отворениТая държава се казва България,и е на българите ,и на тези които спазват нашите закони
25
17
 
9
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 6 години
"ДЪРЖАВАТА", Е ЗА ----СОЦИАЛНО, УМСТВЕНО И ФИЗИЧЕСКИ СЛАБИ!СИЛНИТЕ , УМНИТЕ И КАДЪРНИТЕ ---СЕ ОПРАВЯТ САМИ В ЖИВОТА !!НАРОДА ГО Е КАЗАЛ----"ВЪЛКА СИ ВЪРШИ РАБОТАТА САМ---ЗАТОВА МУ Е ДЕБЕЛ ВРАТА"!ИЗБИРАЙ САМ ...ОТ КОИ СИ.....!!
24
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свестен човек,ама глутницата не мисли като него.
23
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МВР--УМРЯ!Ти да не си пъдар бе брато,че много бързо намери решение?Айде,кажи ,че сме турци и покани Ердоган да ни решава проблемаИмаме чудесен президент,ама една птичка пролет не прави
22
4
 
9
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Разбрах, че при капитализъма мога да си крада колкото си поискам и за туй се завърнах още въпроси имаш ли ?
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 15Началниците ли да ти върнат соца...?
20
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички пълнят бюджета, с който издържаме МВР, но на най-бедните и забравени райони им налагат да плащат и на частни фирми! То не че не плащаме двойно за всичко, но това си е официална абдикация на държавата!
19
28
 
8
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Ами ти нали затова си там бре Радев- оправи го тоя проблем,не се офлянквай! Ако не го оправиш,питай твоите съпартийци Станишко и Ореха защо не са го оправили,докато бяха на власт и им искай оставка от всички постове,които заемат сега като наказание за немарливостта!
18
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17 и що не си седя в масква, ами се върна да ни дишаш въздуха?
17
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво само скимтите бе ,тоя човек иска да сме, помогнете му или поне не пречете .
16
9
 
12
 
! Отговори
МВР--УМРЯ! преди 6 години
ПО СЕЛАТА ---ХОРАТА СИ ПЛАЩАТ НА ЧАСТНИ ФИРМИ-ОХРАНИТЕЛИ ....И СА СИ ДОВОЛНИ!!!ВРЕМЕ Е ---И НИЕ В РАЙОНА ДА СИ ИЗБЕРЕМЕ ШЕРИФ-С ОХРАНИТЕЛИ ...И МВР-то , СТАВА ИЗЛИШНО!ВСИЧКО ОПИРА ДО-----ДОБРО ЗАПЛАЩАНЕ!!!
15
2
 
9
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Ако върнат соца защо да не отида аз ходих преди няколко години между другото три години съм живял в Москва изчезвай прогнилият капитализъм е навсякъде.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не искам оръжие,а сигурност и работеща ПрокуратуратаА не съм и плебес ,ако искам ще подам молба и ще имам оръжиеАко всеки вземе закона да си го прави сам ,ще настъпи хаус.Аз искам ЗАКОН,РЕД в моята РодинаЯсно?
13
12
 
22
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Държавата и без това е абдикирала. Преди изборите Бойко обещаваше за всяко село по полицай, но след това получи амнезия по темата. Нека поне частните охранители да свършат работата. Вече има села, в които се плаща на частни фирми за охрана, и се оказва, че хората са доволни.
12
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ха,ха,хаааааааа...Ленин по митингите си стискаше каскета да не му го откраднат трудещите се :)
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Процесът е двустранен и хората алдикирахме от територията и дори във прогнилия Запад вече ни се струва по-хубаво отколкото във бившите хубави добре уредени соц държави, където здравеопазването и почти всичко беше безплатно.