Борисов води на Нинова с цели 10%, БСП скъсява разликата с ГЕРБ

Социолози: Левицата по-близо до ГЕРБ заради ерозия в имиджа на властта
Обновена: 30 мар 2018 06:38 | 29 мар 2018 19:30, Веселина Йорданова
200
Борисов води на Нинова с цели 10%, БСП скъсява разликата с ГЕРБ
Колаж: Dnes.bg

ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила с подкрепа от 23.1% от всички избиратели. Партията търпи лека ерозия в резултат от скандалите около ЧЕЗ и вътрешно-коалиционните сътресения, показват данни от регулярното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 15-24 март 2018 г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна.

Според социолозите вътрешнопартийните удари между "Патриотите“ рикошират в големия коалиционен партньор и нанасят допълнителни щети върху неговия имидж.

Външнополитическата активност на лидера на партията Бойко Борисов води до ръст от 3 на сто в неговия личен рейтинг – до 36%. През периода нарастват обаче и негативните мнения за управлението, което би представлявало риск най-вече в ситуация на мажоритарен избор, ако срещу кандидатите на управляващата партия се изправят силни опоненти, посочват анализаторите. Като следствие от вътрешнополитическите скандали има ръст от 4% в дела на критиците на кабинета.

Най-критични към правителството са както симпатизантите на БСП и ДПС от малките населени места, така и по-взискателните, с по-високи очаквания жители на големите градски центрове. Разликата между тях е, че левите избиратели не подкрепят и външната политика на правителството, докато градската средна класа е с категорична проевропейска ориентация.

Основната опозиционна сила БСП се възползва от текущите скандали, от разпалените от дебатите по Истанбулската конвенция обществени страхове, от националистическата реторика около посредническата роля на България в диалога между ЕС и Турция. В резултат с подкрепа от 20.5% левицата скъсява дистанцията с ГЕРБ, но не заради електорален ръст, а заради спада на основния политически опонент.

Лидерът на партията Корнелия Нинова, която има доверие 26.4%, също не успява да повиши личния си рейтинг. Като по-сериозен проблем пред партията се очертава обаче стратегическото разминаване между антиевропейската й реторика и първия тест за нейното електорално влияние – Европейските избори догодина. Ерозирайки успешно образа на Европа сред част от своите избиратели, тя намалява мобилизацията в ляво, в следствие на което изостава по-значително от ГЕРБ, отколкото при национален вот. Така рискът пред нея е да попадне в своего рода капан на собствените си ПР победи, изтъкват от "Алфа Рисърч".

Въпреки скандалите помежду им, Обединените патриоти успяват да се задържат на 5.2% електорална подкрепа. Красимир Каракачанов е с най-висок личен рейтинг (29.8%), следван от Валери Симеонов – 11.4% и Волен Сидеров – 6.4%. Отрицателните оценки и към тримата лидери нарастват, но позитивните не намаляват. В случая националистите се възползват от т.нар. ефект на негативната мобилизация – увеличаването на обществената нетърпимост към техни публични изяви води до консолидация на феновете им.

При ДПС, както и при Воля, съществени промени не се наблюдават. Движението със сигурност би имало парламентарно представителство (5.1%), докато "Воля" няма събира недостатъчна за това подкрепа от 2.0%.

Твърде ниска, вероятно дори наказателно ниска, остава подкрепата за фрагментираната извънпарламентарна десница. Всяка една от партиите събира между 0.6% -1.8%. От лидерите им с относително най-висока подкрепа се ползва Христо Иванов (9%). Заради категоричните проевропейски нагласи на избирателите им, Европейските избори са благоприятна възможност за пробив за тези партии. Въпросът е дали във формата и с лицата, с които ще се явят, те ще дадат шанс за представителство на своите потенциални избиратели, коментират социолозите.

Одобрението за Народното събрание (12%) и председателя му Цвета Караянчева (21%) бележи леко подобрение през първите три месеца от годината. Въпреки това парламентът продължава да търпи сериозна криза на обществено доверие.

Аналогична е ситуацията с отношението към правораздавателните и правоохранителни институции, чиято дейност е съпътствана от трайна критика: съд (9% положителни оценки срещу 56% отрицателни), главен прокурор (10% положителни оценки срещу 43% отрицателни). Поредицата от случаи на битови престъпления през последните месеци се отразява в отчетлив спад на одобрението за работата на полицията (от 27% на 20%) и силен ръст в неодобрението (от 30% до 41%), показват данните на социолозите.

Регулярното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч" е проведено е в периода 15-24 март 2018 г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
9
 
8
 
! Отговори
ТОЧЕН И ЯСЕН!!! преди 6 години
Какво е Русия в момента, ще ви отговоря в 2 изречения?2011г. има най-големия и мащабен протест в Русия, воден от прцедателят на най-голямата опизиционна партия, Борис Немцов!Днес Борис Немцов е мъртъв!Това е Русия в момента!!!
134
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ГЕйРБ нтяма честни хора, всичките са крадци и мошеници.Тях ги споява далаверата.Но има господ, и тяхното време ще дойде, както дойде на СДС и НДСВ .
133
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупавите *** така и не разбраха че тези които докараха Мадридският хитрецса същите които дърпат конците на Доган-Пеевски и Боко.Те свалиха Станишев и тройната коалиция защото не можеха да си разиграват коня на воля. Едва ли помните че Доган "посла" пътеката на Тиквата към власттаЕдва ли помните че Доган бутна правителството на Орешарски което дефакто беше на Станишев.А и да помните няма как да разберете какво се е случило ЗАЩОТО ....сте мнооооого ***!
132
4
 
16
 
! Отговори
ПРИ ГЕРБ Е ТАКА преди 6 години
ДНЕС ЛЪСНА ОЩЕ ЕДИН МОШЕНИК ДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ, ЗА ЕДНА СЕДМИЦА СТАНАХА ДВАМА.И КАКВО СТАНА, ОСЪДИХА ЛИ ОНЗИ СЪС СУДЖУЦИТЕ? НЕ СА. НЯМА И ДА ГО ОСЪД0ЯТ.
131
4
 
14
 
! Отговори
НЕ СЪДЯТ КРАДЕЦА. преди 6 години
Другарят Борисов беше голям приятел с Цветан Василев, допи го обяви за банкер на годината и лично му връчи наградата. Другарят борисов нареди всички зържавни фирми, министерства, болници , топлофикации и пр. да си внесат парите в КТб, за да може да се съберат повече пари за открадване.
130
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 1989 насам много ТАРИКАТИ "ОБЯЗДВАХА" *** носейки се на "вълната' на АНТИ-бсп и АНТИ-комунизма.То не беше СДС, ДСБ, ДПС,ГРОБ, Патриоти и какви ли не други ***.И.Ама щом на *** така му харесва,лошо НЕМА.Искам само да уточня че в България няма жив комунист а също така и социалиств пълният смисъл на думата.Гламав народ сте и така ще си остане.Видя ли бълга*рак по света и ми се повдига.П.П. Ще ви кажа че Оня с "Шушана" в Куршавел е хипер-интелигент в сравнение редовият ***.
129
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-жа лъжа сама води БСП към разпад
128
2
 
14
 
! Отговори
ДЕДО ЙОЦО преди 6 години
ЩЕ ВОДИ......ИНАЧЕ НЯМА ЛЕБЕЦ ЗА СТЪКМИСТИКАТА !!!
127
0
 
10
 
! Отговори
До анонимен преди 6 години
Ама ти какво мислиш бе приятел, че някой цял живот ще ти отпуска помощи от еврофондове ли? Те са договорени до 2020, от там нататък за тези пари които са влезли би трябвало сами да продължим! Ама това е по логика на ЕС, те не знаят какво се случва тука с тези пари!
126
8
 
0
 
! Отговори
Азиатецът-Азис преди 6 години
Кога ще се отворим към държави като Пакистан, Индия...Какво да правим в тая Европа? Париж, Рим, Лондон....Мечтая да няма визи към тази цивилизация...БЪЛГАРИЯ В АЗИАТСКИЯ СЪЮЗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!БЪЛГАРИЯ, АЗИАТСКА ДЪРЖАВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
125
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващите избори Тиквата няма да иска да ги спечели и няма нищо да се фалшифицира, защото наистина спират еврофондовете и тогава ще му се види "стабилността" на тоя мутрафон!
124
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде бе оня Математиката,дай линк да видим тоя дълг от 35милиарда бе ЛЪЖЕЦ КОМУНЯРСКИ,давай линк г..до лъжлива
123
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спира на ....айде да не казвам на кого какво.Никакви фондове НЕ спират лъжльовци.
122
6
 
12
 
! Отговори
ШАНС преди 6 години
Единствения Шанс на България е да падне ГЕРБ . Тогава ще се върнат Инвестициите и Еврофондовете .Корупцията на ГЕРБ вече стана като Гражданската Война в Сирия - същото време трае и всеки граби и убива . Дано Нинова да продължи да мачка , след 1 година ще има нови по-добри Закони и по-лоши вкарани в Затвора .Българи Юнаци .
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а сега 140 години плащаме на просия и то не в баници А В ЕВРО МИЛИАРДИ ВСЯКА ГОДИНА ,АМА ТОВА Е ДОБРО НАЛИ ДРУГАРЮ,щом е за матушката ти,майната и викаш на България,абее пусто....неокастрено
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ква таз коалиция на фотоса! Ужаст!
119
2
 
9
 
! Отговори
до анонимен преди 6 години
Те Еврофондовете ги спират 2020г. искаш неискаш! Тогава ще видиш Борисов как бяга със 100км , ще видиш пъзльото как ще се изниже, защото държавата е в най-голямата си криза в историята, държим се в момента само на Еврофондове, цялата икономика е в батака!
118
2
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Азиатецът-Азис: Докога ще постваш серийно едно и също? Не ни хвали Азия, не и на нас. 500 години сме правили баници на турските аги, че и данък са вземали за това, че са си търкали зъбите докато ги ядат.
117
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я ДАЙ ЛИНК ЛЪЖЕЦО ДА ГИ ВИДИМ ТИЯ 35 МИЛИАРДА ДЪЛГ!!СРАМ НЯМАТЕ БЕ.............
116
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи Корнела няма никакъв шанс,ако тя стане премиер-ка /не дай Боже/и като им спрат еврофондовете за пореден път,тая ще дава две години по-високи пенсии и после ще излиза през задни входове както повелява комунярската традиция в последните 28 години.