Борисов води на Нинова с цели 10%, БСП скъсява разликата с ГЕРБ

Социолози: Левицата по-близо до ГЕРБ заради ерозия в имиджа на властта
Обновена: 30 мар 2018 06:38 | 29 мар 2018 19:30, Веселина Йорданова
200
Борисов води на Нинова с цели 10%, БСП скъсява разликата с ГЕРБ
Колаж: Dnes.bg

ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила с подкрепа от 23.1% от всички избиратели. Партията търпи лека ерозия в резултат от скандалите около ЧЕЗ и вътрешно-коалиционните сътресения, показват данни от регулярното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 15-24 март 2018 г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна.

Според социолозите вътрешнопартийните удари между "Патриотите“ рикошират в големия коалиционен партньор и нанасят допълнителни щети върху неговия имидж.

Външнополитическата активност на лидера на партията Бойко Борисов води до ръст от 3 на сто в неговия личен рейтинг – до 36%. През периода нарастват обаче и негативните мнения за управлението, което би представлявало риск най-вече в ситуация на мажоритарен избор, ако срещу кандидатите на управляващата партия се изправят силни опоненти, посочват анализаторите. Като следствие от вътрешнополитическите скандали има ръст от 4% в дела на критиците на кабинета.

Най-критични към правителството са както симпатизантите на БСП и ДПС от малките населени места, така и по-взискателните, с по-високи очаквания жители на големите градски центрове. Разликата между тях е, че левите избиратели не подкрепят и външната политика на правителството, докато градската средна класа е с категорична проевропейска ориентация.

Основната опозиционна сила БСП се възползва от текущите скандали, от разпалените от дебатите по Истанбулската конвенция обществени страхове, от националистическата реторика около посредническата роля на България в диалога между ЕС и Турция. В резултат с подкрепа от 20.5% левицата скъсява дистанцията с ГЕРБ, но не заради електорален ръст, а заради спада на основния политически опонент.

Лидерът на партията Корнелия Нинова, която има доверие 26.4%, също не успява да повиши личния си рейтинг. Като по-сериозен проблем пред партията се очертава обаче стратегическото разминаване между антиевропейската й реторика и първия тест за нейното електорално влияние – Европейските избори догодина. Ерозирайки успешно образа на Европа сред част от своите избиратели, тя намалява мобилизацията в ляво, в следствие на което изостава по-значително от ГЕРБ, отколкото при национален вот. Така рискът пред нея е да попадне в своего рода капан на собствените си ПР победи, изтъкват от "Алфа Рисърч".

Въпреки скандалите помежду им, Обединените патриоти успяват да се задържат на 5.2% електорална подкрепа. Красимир Каракачанов е с най-висок личен рейтинг (29.8%), следван от Валери Симеонов – 11.4% и Волен Сидеров – 6.4%. Отрицателните оценки и към тримата лидери нарастват, но позитивните не намаляват. В случая националистите се възползват от т.нар. ефект на негативната мобилизация – увеличаването на обществената нетърпимост към техни публични изяви води до консолидация на феновете им.

При ДПС, както и при Воля, съществени промени не се наблюдават. Движението със сигурност би имало парламентарно представителство (5.1%), докато "Воля" няма събира недостатъчна за това подкрепа от 2.0%.

Твърде ниска, вероятно дори наказателно ниска, остава подкрепата за фрагментираната извънпарламентарна десница. Всяка една от партиите събира между 0.6% -1.8%. От лидерите им с относително най-висока подкрепа се ползва Христо Иванов (9%). Заради категоричните проевропейски нагласи на избирателите им, Европейските избори са благоприятна възможност за пробив за тези партии. Въпросът е дали във формата и с лицата, с които ще се явят, те ще дадат шанс за представителство на своите потенциални избиратели, коментират социолозите.

Одобрението за Народното събрание (12%) и председателя му Цвета Караянчева (21%) бележи леко подобрение през първите три месеца от годината. Въпреки това парламентът продължава да търпи сериозна криза на обществено доверие.

Аналогична е ситуацията с отношението към правораздавателните и правоохранителни институции, чиято дейност е съпътствана от трайна критика: съд (9% положителни оценки срещу 56% отрицателни), главен прокурор (10% положителни оценки срещу 43% отрицателни). Поредицата от случаи на битови престъпления през последните месеци се отразява в отчетлив спад на одобрението за работата на полицията (от 27% на 20%) и силен ръст в неодобрението (от 30% до 41%), показват данните на социолозите.

Регулярното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч" е проведено е в периода 15-24 март 2018 г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
1
 
! Отговори
Платените преди 6 години
Платените червени социолози ще пишат каквото им кажат.Винаги прогнозите им се провалят и обяснението е -- видите ли в последните 3-4 дни БСП с необмислени действия бламирали вота.Така, че не ни ги пробутвайте тези на нас !!!Герб може и да спада и не е чудно това, но питам кой ще гласува за БСП -- ами електората им постепенно отива в небитието. А улавите хора в България стават все по-малко. Това не е Русия.8
154
2
 
2
 
! Отговори
Joko преди 6 години
"И едните и другите са маскари...(Ал.К.), но критики от жена в критиеската ми идват малко множко !
153
3
 
4
 
! Отговори
ама ха преди 6 години
Много важно кой комунист кого водел!Изобщо нямам намерение да се терзая и притеснявам!И след 50 години боко ще ви управлява!Вие си го избирате,вие му се радвайте!
152
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Партията търпи лека ерозия в резултат от скандалите около ЧЕЗ"Ми разбира се че е лека! Каква да е? На българина не знам вече какво трябва да му направиш че да реагира! Влязли сме в една деградираща ситуация в която ако не ти харесва ГЕРБ си "комунист/сталинист, агент на ДС, и на Северна Корея! Толкова ли затъпяхте че се радикализирахте така! Мразя и БСП, но това не ме прави заслепен слуга на ЕС и и извратените им ценности! Ние сме или единият край, или другият. Радикално! Много *** народ
151
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА РЕЙТИНГЪТ НА ПРЕЗИДЕНТА, ДЕТО Е 60 % защо го премълчавате? НА КОЙ ??? Кое е това животно бе
150
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕХ, мъка, мъка по тези партийни секретари и сладки времена - живуркахме под "крилцето" на майката Партия - ЗА НИЩО НЕ СТАВАТЕ - КОГА ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ. Между другото тук бъка от червени слугинажи, нали ??? Сладурчетата ми те - айде не се косете, ще мине.........
149
21
 
5
 
! Отговори
Кико преди 6 години
Който мрази Бойко е сдуханяк и реално мрази себе си.
148
17
 
12
 
! Отговори
баба пена преди 6 години
Нема шанс БСПто да имат толкова много проценти, дори цялото ромско население да мобилизират.
147
7
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Хайде бре , баш Бойко Борисов да води с 10%?Водеше на времето , но сега след тия поразии които направи трябва да е паднал в дерето на политиката!Той е душманин на народа си , *** бил , лош матрял и т.н. Мани го Боеко!
146
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов е на един суджук разстояние....
145
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Води води с десет процента роми е напред.
144
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 157Борисов и Цецка са колкото комунисти толкова и всички възможни земни творения които за едните 5 лева ще ти целуват краката.През соца такива като Тиквата можеха да бъдат най-много пожарникар или СЛУГАна някой партиен секретар.Убеден съм че ти жив комунист не си виждал.Сериозни и ОТГОВОРНИ хора а не мишки като Боко, Цоко и т.нНе случайно на Цоко наща му е бил шАфьор(разсилен).И Цоко щеше да е такъв ама сега "стандартите" са други.И магаре може да е премиер (ФКТ!).
143
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давам обществена поръчка за тунел, трябва да се сменят лампите на тунела трябва да се монтират 105 лампи които струват по 80лв парчето, трябва да се демонтира старата конструкция която е от желязо и тежи 90 тона, може да си продадете желязото в надин парите естествено са за вас.ОТПУСКАМЕ ЗА ПРОЕКТА 390 000ЛВ , който е съгласен да подава ДОКУМЕНТИ. НА ГЕРБ. Ком, БСП. КОМ. Патриоти. Ком
142
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А РЕЙТИНГЪТ НА ПРЕЗИДЕНТА, ДЕТО Е 60 % защо го премълчавате?
141
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МИ БОРИСОВ Е КОМУНИСТ И Е ОЩЕ ЖИВ.ЦЕЦКА СЪЩО.
140
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
води круши - води там кдето яко плаща на велможите по места ,при братята дето дерибействат над бг народа и не ги закача щот гласуват за него
139
5
 
26
 
! Отговори
До Кънчо преди 6 години
Последните избиратели на ГЕРБ останаха Пенсионерските Клубове .Тези които цитираш Измряха Отдавана .Погледни само Фейсбука на Борисов - пълно е с пенсионерки .Комунистите умряха преди десетилетия .
138
22
 
7
 
! Отговори
Кънчо преди 6 години
Не ми пука от вашите стъкмустики. Повечето хора не ги интересуват нагласени скандали като ЧЕЗ и други подобни. Да БКП водят пред ГЕРБ, като направиш анкетата в пенсионерските клубове. И сред тези, които не ядат асфалт, а обичат да карат трошките си из нивите. Айде няма нужда тука някакви платени *** с по 10 никнейма да възхваляват бсп, натискайте минусите и да имате с това поне един успех в живота!
137
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък на тези, от бйе-сйе-пйе, им растат крилца с бяла перушина!
136
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Процентите са едно, но чашата преля! И ако политиците не го разбират, народът ще им го покаже! Който помни как си отиде Костов, ще разбере как в тишината зрее буря.

Спонсорирани публикации