Архивите говорят: Жан Виденов и Виденовата зима

Вижте интересни кадри от един от най-горещите периоди
30 мар 2018 16:30, Красимир Ангелов
75

Премиерът Жан Виденов посреща беларуския си колега Михаил Чигир на летището в София. Снимка: Reuters

Политиците от прехода определено и до ден днешен събират много полярни мнения за дейността си. И сигурно няма как да бъде иначе, след като онези години бяха кръстопът за страната ни между Изтока и Запада.

Можеха ли последните близо 30 години да протекат по по-добър за страната начин, или всичко възможно бе направено?

Без да дава отговори, екипът на Dnes.bg реши да ви върне с архивни кадри отново през 90-те години на XX век, когато прохождаше българската демокрация.

Още по темата

Да ви припомним отново събитията, които хем всички помнят, хем вече са забравили основните детайли около тях. И най-основното - да ви срещнем отново с образите на знаковите хора и политици на последните 25 години, доста от които вече са извън голямата политика.

След като започнахме с бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Иван Костов, ще се върнем още няколко години назад – през средата на 90-те. Периодът, в който премиер бе Жан Виденов и в който се случиха най-значимите и големи протести в демократичната ни история.

Жан Виденов е министър-председател на България в периода от 25 януари 1995 – до началото на февруари 1997. От 1991 година до декември 1996 г. е лидер на БСП, където е сменен от Георги Първанов.

Подава оставка от заеманите постове в края на 1996 година след масови протести заради хиперинфлацията в страната. Кризата тогава остава в историята като "Виденова зима".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Андрешко, какво знаеш ти за Пиночет и Салвадор Алиенде?Ти говорил ли си с чилийците да ти кажат?Знаеш ли че след Пиночет Чили излезе от ямата в която я беше вкарал Алиенде.Между другото Алиенде се самоубива когато войниците влизат в двореца.
44
1
 
26
 
! Отговори
Влади преди 6 години
Виденов може и да е бил честен, обаче хората около него, кръгът Орион, Лукановци, Премяновци и хиляди знайни и незнайни ченгета, бяха страшни лапачи. Направиха си масовата приватизация, облагодетелствала шепа субекти, топ Н. Банов, фалираха банките си, на които бяха назначени за банкери. Икономиката рухна, цените бяха космически. Нямаше какво да се яде - стоките бяха покрити, за да не се продават, понеже цените скачаха ежечасно. Цигарите също бяха недостижимо скъпи. Хладилниците - празни. Още???
43
10
 
19
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Пиночет изби около 3000 офицери верни на Алиенде и когато падна от власт го прибраха господарите му от Лондон,тези които сега се притесняват за шпионина Скрипал. Пиночет трябваше да бъде съден за гиноцида в своята държава,но международния съд само Радко Младич и Слободан Милошевич,а лакея генерал Пиночет го оставиха да умре от старост...Защо ли? Отговорете си сами защо аршина е двоен.
42
8
 
20
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
До#1 boko bo. Номерът не ни го спретна Русия. Този номер го спретнаха сегашните наши приятели и техните господари. Този номер не е нов. Те го приложиха за първи път срещу социалиста Салвадор Алиенде в Чили през 1973 година. Изтеглиха валутата от чилийските банки и предизвикаха криза на вътрешния пазар,по този начин предизвикаха паника и недоволство в народа. Слугата им Пиночет направи военен преврат,като обстрелваше президентския дворец със самолети,а после изби много хора превърженици на Алиенд
41
5
 
2
 
! Отговори
0т Cидней Авcтpaлия преди 6 години
Ти още ли не разбра първия коментар.е само мой, след него другите коментари ги пише бедния и мал-умен Гущер който оскотява в поднебесната сигания и е развил стокхоумския сумдром. Инъче тук в Сиднеи е късно и аз си лягам да спя. Беше ми забавно но утре ще се разходя около Сидней щом стана
40
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП направи Виденов премиер за покаже, че имат млади и кадърни членове, но се видя, че и младите са пълни нeкaдърници, както и сега.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че чистиш тази къща не значи че е твоя....Дай договора за покупка с името си и може и да ти повярваме.....
38
4
 
4
 
! Отговори
АВСТРАЛИЙСКА ЖРИЦА преди 6 години
До До СиднитоКлоши,заповядай на адреса ми 2 lennox St, Mosman, Sydney,всеки с IQ по високо от стайната температура може да отвори гугал на street view и да види улицата, дървото от ляво в далечината, дървото отдясно, гаража и всичко останало както е на снимката.А колата вече е с NSW номер....Чакам лично чугунените глави да дойдат на адреса и да ми обеснят колко било скъпо..хаха
37
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виденов е доказателството, че в политиката честни хора не виреят.
36
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за Тато да ни наполмят, и за немските ни царе,, пак ще изглеждат по-интелигентни и по-малко зло от Цар Тиква.
35
1
 
8
 
! Отговори
gfb преди 6 години
nqma na4in da nqma 4yjda namesa po wreme na widenow!! beshe izqden ot swoi i 4ujdi!
34
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът не е в това дали сме щяли да тръгнем с изтока или със запада. Проблемът е в това, че след падането на комунизма политическият елит заварна една държава пращяща по шевовете от собственост, която е искал от години да разграби за лична изгода.
33
2
 
23
 
! Отговори
Пирамиди-фараони преди 6 години
до 30Но за сметка на това, всички около него спретнаха най-големия грабеж в историята!!!
32
35
 
28
 
! Отговори
Помня преди 6 години
По негово време строях жилище и трябваше да си купя тоалетно гърне. За един месец от 30 000лв. стана 45 000лв.Магазините за бяла и черна техника и др. започнаха да продават само за долари и марки. Един долар 3 000 лв.Хора с по 40-50 000 Живкови лева си купиха по един фризер на старо. Изплаших се как ще се живее в бъдеще.Народа го измете с камъни, дойде Костов и икономиката тръгна като луда с ръст на БВП от 6.5 % Ей това беше забравения ЖАН Некадърник.
31
8
 
35
 
! Отговори
dk преди 6 години
още тогава не вярвах ,че за всичко е виновен виденовто се виждаше ,че поради неопитността и наивинитет бе излъган и от свои и от тарикатичестен и почтен ,но в политиката такива за съжаление нямат мястои вижте до ден днешен каксво стана и грабителството, лъжата корумпираност са основните цели на 10 те процента ,които управляват
30
2
 
4
 
! Отговори
До До Сиднито: преди 6 години
Хе-хе това е единчиен случай - дошли някакви откачалки да живеят в бантустан и ти направи извод за цяла Австралия, когато почнат да идват масово тогава ще ги призная.
29
7
 
45
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 6 години
каква ирония, Видемов и до днес си остава единствения некорумпиран социалист.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АВСТРАЛИЙСКА ЖРИЦАБухахахаааа...
27
8
 
44
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Единственият ,който не се обогати от властта ! Няма банки,сараи ,Спа хотели,охранителни фирми...
26
7
 
3
 
! Отговори
АВСТРАЛИЙСКА ЖРИЦА преди 6 години
До До Сиднито:клоши,ти не ги слушай тея заблудени. Тука имотите са евтини стига да имаш работа. Тия са искали имот със стотици декари. Земя в австралия много. И така клоши,виж къде аз живея в най-райското място на 4 км от операта вдясно от Харбър Бридж. Напиши в ютубата-,,пирамиди фараони тигре,, и ще видиш къщата ми,колата ми ,басейна ми