Архивите говорят: Жан Виденов и Виденовата зима

Вижте интересни кадри от един от най-горещите периоди
30 мар 2018 16:30, Красимир Ангелов
75

Премиерът Жан Виденов посреща беларуския си колега Михаил Чигир на летището в София. Снимка: Reuters

Политиците от прехода определено и до ден днешен събират много полярни мнения за дейността си. И сигурно няма как да бъде иначе, след като онези години бяха кръстопът за страната ни между Изтока и Запада.

Можеха ли последните близо 30 години да протекат по по-добър за страната начин, или всичко възможно бе направено?

Без да дава отговори, екипът на Dnes.bg реши да ви върне с архивни кадри отново през 90-те години на XX век, когато прохождаше българската демокрация.

Още по темата

Да ви припомним отново събитията, които хем всички помнят, хем вече са забравили основните детайли около тях. И най-основното - да ви срещнем отново с образите на знаковите хора и политици на последните 25 години, доста от които вече са извън голямата политика.

След като започнахме с бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Иван Костов, ще се върнем още няколко години назад – през средата на 90-те. Периодът, в който премиер бе Жан Виденов и в който се случиха най-значимите и големи протести в демократичната ни история.

Жан Виденов е министър-председател на България в периода от 25 януари 1995 – до началото на февруари 1997. От 1991 година до декември 1996 г. е лидер на БСП, където е сменен от Георги Първанов.

Подава оставка от заеманите постове в края на 1996 година след масови протести заради хиперинфлацията в страната. Кризата тогава остава в историята като "Виденова зима".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
34
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
За некадърника Виденов може да се напишат томове , а тук само един ред.Човека който навреди най много на България. Затова е най мразения от всички политици на прехода. Но за него ни вопъл ни стон, а най мразен от комунистите е Кастов. Може би за това че извади държавата от блатото на Виденов?
24
8
 
56
 
! Отговори
Динко преди 6 години
Виденов беше изкупителна жертва на процеси изцяло създадени и контролирани отвън!
23
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е главния герой-Костов!?
22
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 15 това ,че не евзелнего прави държавник. По негово време изчезнаха цели кораби с жито от митница Варна. Зърното бе от частните имоти на бедния северозапад.Целата продукция отида при Милошевич, както и в Русия. Виновни не се откриха . А че той бил с таратайка, да беше се обади. Щях да му отставя мойта, а *** да не ми пипа слънчогледа.Контрол на разграбването нямаше.Беше се разкрачил и на запад и в Москва на парад?
21
9
 
2
 
! Отговори
АВСТРАЛИЙСКА ЖРИЦА преди 6 години
До Niki13Ми така си беше. Долара беше най-коментираната тема. АЗ тогава носех от онези смешните якета и с вълнен пуловер. Бях невзрачен ония времена,но откакто дойдох край операта и моста Харбър Бридж със жартиери на краката си успях да се замогна и сега щракам пръсти и никой не може купи скъпия кашон който притежавампоЗдрави от сидни австралия
20
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 14 ДНЕС:Колко трябва да си неумен за да обвиняваш за всички злини по света един близо 90 годишен финансов шмекер ? Дейноста на Сорос е спорна и като посока и като степен на влияние. Прочее големия негов враг Орбан е негово чедо. Но, безпорно Сорос е нужния враг на диктаторите като Путин, както имагинерните *** са оправдание на еректално десфункциониращите "мъжкари".
19
33
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жан скапа България.Голям праз, че не бил корумпиран-още не можем да се оправим от управлението му.Аз живея на село и след 1991г селото живна.Имаше 4 механи, които петък и събота вечер бяха пълни, а и през седмицата имаше хора.Освен това и две дискотеки и над 10 кафенета.След Жан остана едно кафене в цялото село.Хората си изгубиха спестяванията и настана мизерия
18
5
 
10
 
! Отговори
Niki13 преди 6 години
До от сидниАав$тралия 8Айде стига промива мозъци, стига фалшиви новини , Костов само наследи борда, въведе го Софиянски а преговорите започнаха правителството на Жан Виденов - виж тук https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%BD_%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82
17
5
 
20
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Бях в началното училище по онова време и си спомням някои неща, особено обсадата на Парламента. Със сигурност Виденов не е толкова черен, колкото го виждаха хората тогава, със сигурност не е единственият виновник за кризата и хиперинфлацията. И все пак хората бяха прави да протестират, страната беше стигнала дъното и не се виждаше перспектива.
16
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз бях един от много които псувахме Виденов много и смятахме че той е виновен :(Интересно как истината винаги се крие у нас...тъжна работа.Но да е жив и здрав му пожелавам от все сърце
15
18
 
7
 
! Отговори
Унуфри преди 6 години
До ДНЕСДнес посещавам тоалетната по-често от обикновенно. Не виня за това Сорос и ЦРУ. Виновен съм си аз, защото вчера сготвих удивително вкусен боб с наденица на гърне и прекалих с консумацията. Неосъзнаващите собственото си поведение и неумни индивиди прехвърлят причините и последствията от случващото им се на абстрактни причини.
14
12
 
64
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Влезна в политиката с един варбург и апартамент в Пловдив и си излезна с тях,един от малкото свестни и интелигентни политици беше що -годе!
13
8
 
55
 
! Отговори
ДНЕС преди 6 години
От Дистанция на Времето - всички знаем че тази *революция* беше Успешен Проект на Сорос и ЦРУ . Украйна е Края на този Проект - вече хората прогледнаха . Както каза днес Социалния Министър Бисер Петков - Пенсии ще се плащат трудно до 2037 година , след това няма да ги има .
12
6
 
46
 
! Отговори
истина преди 6 години
Тогава Виденов, беше млад и го направиха Министър Председател, за да може другарите от ДС и СДС да ограбят всичко!
11
45
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В резултат на управлението на Виденов, минималната работна заплата стана 5 долара, голяма част от средната класа беше унищожена и вкарана в графата "бедни", социалистите забогатяха от невърнатите кредити, а развитието на България бе върнато 30 години назад. Като последица от управлението на Виденов, България все още е с най-ниската средна и минимална заплата в ЕС.
10
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виденов беше саботиран! От собствената си партия, и от западът, защото не искаше да се движи по начертания план! Имаше добри намерения, но не го оставиха! Това е истината! Той и затова после се отказа от политиката и се скри! Другите които се накрадоха бяха жадни за още и още и не се отказаха от кокала!
9
6
 
57
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Виденов беше единственият не-корумпиран от цялата шайка тогава.
8
3
 
29
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
Валутния борд стабилизира положението. Само че МВФ никога нямаше да подпише договор с комунистическа партия, а Русия беше тотално фалирала за да отпуска заеми на соц. страни. После Костов дойде, подписа с МВФ. После Царе, царедворци мутри и т.н.. Най забележителното на 90-те беше Пирамидите и Фараоните, песни и легенди се носеха за тях, а сутринта ставахме с радио Вива което започваше с курса на Долара. Това бяха най динамичните години
7
6
 
32
 
! Отговори
хм преди 6 години
Не зная как са стояли нещата догава ,но защо ли имам чуството ,че той е бил "изорен" на клада и тъй е останал още неразбран от историята .
6
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виденов имаше добри намерения, но ДС не го остави да ги осъществи.