Политолог: "Скрипал" е най-лошото за еврошефството ни!

"Очакват да сме по-западни от Запада, а няма как заради Русия"
123
Политолог: "Скрипал" е най-лошото за еврошефството ни!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Случаят "Скрипал" е най-лошото, което можеше да се случи на Българското европредседателство. Това коментира политологът Първан Симеонов пред БНР.

Още по темата

Той очаква българското правителство да продължи с балансираната политика по този случай.

"От нас се очаква да сме по-западни от Запада. А пък ние не можем да си го позволим съвсем, защото Русия има специфично място в българската народопсихология... Последните години и във вътрешната, и във външната политика България практикува успешно такъв стил на два гласа. Това безспорно е дефект. В последните няколко месеца и години може би България се опитва да превърне това в ефект. В случая "Скрипал" служебното лице, професионалният отговорник, външният министър Екатерина Захариева изрази солидарност, т.е. действа по устав. Политическото лице обаче, така да се каже втората камара на външната ни политика, "по-външният министър" Бойко Борисов каза – "Нека да балансираме". Предполагам, че това ще се опитат да продължат – такава една двойнствена по-мека позиция", коментира политологът.

Според него на практика Борисов се опитва в тази битка Запад – Изток да превърне България от западна страна в центристка страна и да си извоюва правото да държи отворените канали за комуникация към югоизток, североизток, а това е опасна игра. 

Симеонов каза още, че премиерът се опитва да си извоюва правото както е посредник с Турция, да бъде посредник и с Русия.

На днешния Съвет по сигурността към Министерския съвет Първанов очаква гъвкава позиция: "Сега и Борисов, и Радев като тоналност са абсолютно еднакви – те са балансьори. Въпреки че във вътрешен план се карат, във външен план те звучат еднакво".

Във вътрешнополитически план Симеонов смята, че коалицията е стабилна. По думите му колкото по-крехка е коалицията на "Обединени патриоти", толкова по-здрава е голямата коалиция. На Борисов му е по-лесно да менажира едни "насипни патриоти", отколкото да има срещу себе си монолитна позиция, смята експертът.

Първан Симеонов отбеляза още, че напрежението расте в глобален аспект: "Струва ми се, че никога глобален унищожителен конфликт не е бил толкова близо. Вярвам, че заради глобалната икономическа свързаност, заради огромния залог, Западът и Изтокът ще намерят пътища за деескалация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
11
 
39
 
! Отговори
kkk преди 6 години
До ЖороНа 22 юни 1941 година по време на вероломното нападение на Хитлер над СССР руски самолети бомбардират Русе. Ама това май не го знаете! Тогава сме съюзници
91
3
 
49
 
! Отговори
Баймадан преди 6 години
ето ти веднага пример - Възраждане на костадин Костадинов. Само не ми пробутвай стандартното - нямат кадри. Цвъко и Лиляна за мен не са кадри, колко още трябва за да го разберете.
90
3
 
47
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Поне си намерихме оправдание за мижавото еврошефство-Скрипал,ха-ха.Ама истината е,че с него и без-все тая.Вярно,Баце искаше да блесне на евросцената ама не му се получи.И по-добре-****йму*ната колкото по-високо се качва,повече и се вижда грозния з*****!Искали да сме по-западни от Запада....Демек по-послушни!Полша,Чехия,Унгария,Словакия,Австрия-все западни,ама си гледат интереса!И Отношението към Русия е отделно нещо-от тая група Полша е проамериканска,докато останалите-умерени.
89
4
 
35
 
! Отговори
Байфидан преди 6 години
До кухина. И с кого да вървим напред? Ама дай реална алтернатива - партия, лидери, авторитети - а не просто общи, празни приказки и лозунги.
88
6
 
50
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
На ингилизи вяра аз лично нямам! Тия навремето бомбандираха София, това май го забравихте всички, но най вече го забравиха нашите сегашни управници! Ами Чърчил да припомня ли какво е казал? "В политиката няма вечни приятели и вечни врагове, има вечни интереси!"
87
4
 
39
 
! Отговори
ГАНДЖАТА преди 6 години
Мъск е отровил Скрипал, защото е искал да емигрира на Марс.
86
4
 
36
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Нинова е отровила Скрипал! Колко хитро!
85
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шорош...Абе, като Шорош вземе, че се гътне, кой ще е виновен, че не можете да се оправите в живота?Предлагам ви Уорън Бъфет, понеже съм ларж :)
84
6
 
34
 
! Отговори
до 83 преди 6 години
За какво да му плаща?Ти като си бил партиен секретар или подобен номенклатурчик, много ясно че ще рониш крокодилски сълзи за "онея вемена".
83
3
 
49
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Скрипал и какво следва?Стара максима е: Когато се проваляш отклони вниманието към друг. Нещо в Европа заскърца. Не стана така както го бяха замислили господата. Икономиката се срина, бедняците от изток я наводниха и започнаха да искат еднакъв жизнен стандарт. Целта беше привличане само на умовете и присвояване на природните им ресурси, но, не стана. И английските джентълмени решиха да се отделят. Но и с Brexit-a нещо не върви. Решението: Отклони вниманието. Създай проблем /фалшив/Скрипал
82
3
 
40
 
! Отговори
Кухина преди 6 години
в кухината на средния гербераст ако не ти харесват герберските безобразия, значи искаш да се върне комунизмът. Не, другари герберасти, не искаме миналото, въпреки че вашето управление го прави да изглежда все по-добро, искаме да вървим напред, а не да копаем тинята.
81
2
 
39
 
! Отговори
до Анонимен 81 преди 6 години
Шорош плаща ли ти?
80
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе бяхме 36ти, ме една кола не можеше да си купиш без да чакаш 10 години. Добре че имаше нова година че да разберем, че съществуват банани, портокали и подобни неща. Елементарна тоалетна хартия с връзки се купуваше, а ако нямш подходящи познанства, забрави да си подсигуриш елементарни неща. Всичко с подходящите хора ставаше.Много бъро ги забравихте тея мизерии нали, "про-руски" настоените? Ама ако стане на ваща, след няма и 1 седмица друго ще запеете!
79
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мндаааа, поредният, който не е могъл да превключи от планова икономика на пазарна. И понеже вече е извън трасето, си спомня носталгично за СИВ и смята, че щом той не може да си намери работа, значи ЕС го е сложил в трето качество. Еееееех, да се беше запазил СИВ, щеше вече ред за лада да ти е дошъл, а камарад?
78
5
 
43
 
! Отговори
факт преди 6 години
Англосаксонците винаги са били врагове на България,няма начин да ги подкрепим ...
77
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама разбира се. СИВ беше супер, всичко беше точно, само дето загубихме Студената война. Сигурно заради предателите Горбачов и Живков. В САЩ си ходя, когато си пожелая, в ЕС също. И е нормално да си за тях трето качество, троленето по форумите не е достойна дейност, че да те третират другояче.
76
8
 
40
 
! Отговори
до 75 Българин преди 6 години
Не, другарю, България беше 45 години подвластна на съветския режим, нищо повече.Ние с Руснаците сме твърде различни за да имаме нещо общо с тях.Я ми кажи за последните 10 години, освен рублите, дето с ти платили от пасольство, какво общо си имал с Русия - колко пъти ходи там на екскурзия? колко руски стоки си купи? казвам стоки, а не бензин? Къде са емигрирали приятелите / роднините ти?
75
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"аха, в Евразия ще си тежим на мястото... Колкото тежахме и в СИВ - 16-та република..."В СИВ бяхме на 36 место в света,в момента в ЕС сме на последно место -най бедната и корумпирана държава.В СИВ не сме били никога 16 република,в ЕС въобще не сме държава.В ЕС ни казват в очите ,че сме трето качество,а любимите ви господари от САЩ не ви дават да припарите до тях.Нещо успя ли да схванеш .Едва ли .По тъпо същество от соросоида няма
74
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
72,Първо, това си е американско-европейска инициатива.Второ, ако Зимбабве отзове руски дипломат, nobody cares.Трето, по някакво стечение на обстоятелствата, тези държави са основната част от т.нат "златен милиард". А ти се радвай, че Етиопия, примерно, е неутрална. То това ви остава.Нищо чудно скоро на руснаците да им се наложи да си вадят визи в Киев :)
73
4
 
45
 
! Отговори
Българин преди 6 години
България винаги е била и ще бъде с Русия. Не с Англия.