Политолог: "Скрипал" е най-лошото за еврошефството ни!

"Очакват да сме по-западни от Запада, а няма как заради Русия"
123
Политолог: "Скрипал" е най-лошото за еврошефството ни!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Случаят "Скрипал" е най-лошото, което можеше да се случи на Българското европредседателство. Това коментира политологът Първан Симеонов пред БНР.

Още по темата

Той очаква българското правителство да продължи с балансираната политика по този случай.

"От нас се очаква да сме по-западни от Запада. А пък ние не можем да си го позволим съвсем, защото Русия има специфично място в българската народопсихология... Последните години и във вътрешната, и във външната политика България практикува успешно такъв стил на два гласа. Това безспорно е дефект. В последните няколко месеца и години може би България се опитва да превърне това в ефект. В случая "Скрипал" служебното лице, професионалният отговорник, външният министър Екатерина Захариева изрази солидарност, т.е. действа по устав. Политическото лице обаче, така да се каже втората камара на външната ни политика, "по-външният министър" Бойко Борисов каза – "Нека да балансираме". Предполагам, че това ще се опитат да продължат – такава една двойнствена по-мека позиция", коментира политологът.

Според него на практика Борисов се опитва в тази битка Запад – Изток да превърне България от западна страна в центристка страна и да си извоюва правото да държи отворените канали за комуникация към югоизток, североизток, а това е опасна игра. 

Симеонов каза още, че премиерът се опитва да си извоюва правото както е посредник с Турция, да бъде посредник и с Русия.

На днешния Съвет по сигурността към Министерския съвет Първанов очаква гъвкава позиция: "Сега и Борисов, и Радев като тоналност са абсолютно еднакви – те са балансьори. Въпреки че във вътрешен план се карат, във външен план те звучат еднакво".

Във вътрешнополитически план Симеонов смята, че коалицията е стабилна. По думите му колкото по-крехка е коалицията на "Обединени патриоти", толкова по-здрава е голямата коалиция. На Борисов му е по-лесно да менажира едни "насипни патриоти", отколкото да има срещу себе си монолитна позиция, смята експертът.

Първан Симеонов отбеляза още, че напрежението расте в глобален аспект: "Струва ми се, че никога глобален унищожителен конфликт не е бил толкова близо. Вярвам, че заради глобалната икономическа свързаност, заради огромния залог, Западът и Изтокът ще намерят пътища за деескалация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
15
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Pycия унижава и се подиграва с България от 4 години.От 4 години си правят гаргара с нас и ни си мълчим...Още от едно време ни унижаваха с фразата - "курица не птица, болгария не заграница"!До кога? Лъсна и лицето на сегашното правителство - правителство на фалша, подлостта и измамата!Правителство на националното унижение!
51
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накрая от ЕС казаха от вас друго неочакваме. Преведено означава: знаем, че сте троянският кон на Русия в ЕС.
50
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За англичаните Скрипал, а за българите Русофил е най-лошото нещо, защото и двете са руски Новичок за страните им !И двете действат нервнопаралитично !
49
9
 
43
 
! Отговори
Ужас !!! преди 6 години
Сега могат и да им спрат световното по футбол в Русия...Само се чудя тогава Боко как ще спасява руснаците...
48
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не говорим, че не помня Боцко да е заел ясна и твърда позиция за каквото и да е. Не външна политика, ами каквото и да е. Усети ли, че вятърът се усилва, веднага се крие в дупката си.
47
4
 
39
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Левски: Никому не се надявайте... Ако ние не сме способни да са освободим сами то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство - често неточно цитиран като който ни освободи, той ще ни пороби, оригиналният текст е написан от Захари Стоянов в книгата му Васил Левски (Дяконът). Черти из животът му (стр. 81)
46
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е да усвояваме еврофондове и да искаме Шенген - първа писта сме.Ако ни накарат да заемем някаква категорична позиция - веднага задна скорост.И на това някои му викат "мъдра и балансирана политика"
45
5
 
36
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До обичам БългарияТочните думи на Левски са: "който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини в робство".А нямаше да го спаси Граф Игнатиев и да не го беше казал по следните две причини:- Щеше да се разкрие, че е двоен агент ХаджиИванчо Пенчович- Като е жив Левски може да не се наложи освобождаване на България и да няма келепир.
44
14
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щастлива съм ,че на снимката до българското знаме стои знамето на ЕС , а не руското знаме ! Благодаря ти Боже , доживяхме да видим и тези времена , свободни , демократични , без да ни пращат в Белене за един виц осмиващ Тодор Живков или братушките !
43
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трудно е за тези, които нямат принципи. Те се разкъсват между слугуването и огромната вероятност повече да не помиришат властта.Най-лесно е някой да ти казва, а ти да не мислиш.Но всяко нещо има граници.Ние не сме парцали да вярваме в нещо, което не е доказано, а примери много и нито един от тях не е бил нито в наша полза, нито за Русия.Било е в полза на западния империализъм, в частност -САЩ.
42
8
 
35
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
Ти не разбрали, че Левски не го е казал това?
41
13
 
45
 
! Отговори
съдба ,лош късмет преди 6 години
Руснака мамата си трака ! Направи така ,че да сме коне с капаци ! Избиха цялата интелигенция на България и оставиха само необразовани русофили ,които настаниха във властта ! Целият български народ беше принуден да обича "братушката" !В учебниците и вестниците се пишеха страхотни басни за добрите братушки , и след всяко поколение българите вече наистина вярваха ,че е така !
40
15
 
39
 
! Отговори
Марин преди 6 години
След като допуснахме Сидеров да управлява България демокрацията е в опасност. Той не е патриот, защото не защитава българските интереси, а защитава руските интереси, за което му се плаща, за да излезе страната ни от ЕС и НАТО.
39
12
 
40
 
! Отговори
обичам България преди 6 години
До АнонименИ аз се включвам към вас и мога да твърдя ,че българи родолюбци като нас е имали и преди комунизма ! Левски също е бил като нас и е увиснал на въжето не заради революционната си дейност ,а за думите си - Който ни освободи ,той ще ни пороби !Ако Левски не беше казал тези думи , граф Игнатиев можеше да го спаси от въжето понеже е имал силно влияние в средите на османските властимащи !та мисълта ми е ,че Русия започва да ни малтретира още преди да ни е освободила !
38
15
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снишаване му е цаката. Бурята ще отмине.
37
21
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До трудно ни есъгласна съм с тебе , но нека допълня нещо и леко да те коригирам . По-лошото е ,че вече сме болни на тема любов към братушката ! А най-лошото е ,че много добре знаем ,че братушката е виновен ,но въпреки това се стремим да го оневиним и да оправдаем действията му ! Това е резултатът от десетилетия и или столетие промиване на мозъците ни ! Добре ,че комунизмът падна ,та се появиха и българи като мене и тебе ! Вярвам ,че идните поколения ще мислят реално ,а не "от любов" към Рус
36
8
 
38
 
! Отговори
@ преди 6 години
На всичките социални партии на запад започна да им се вижда снасянето на пари от Москва през организации а те през офшорки.Мръсни пари за подривна манипулация. Както и лодките които през час акустурат в Италия са подпомагани от тия социални организации.Старата песен на нов глас.Полицията не може да направи нищо защото им казват расисти. Църквата е а ***. Капиталистите са империалисти. Познато ли ви е?
35
6
 
37
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До БКП = СМЪРТМного злобица и неудовлетвореност в теб, олум!
34
5
 
45
 
! Отговори
@ преди 6 години
Партия герб бе създадена да краде от евро фондовете и тя е продължение на бкп както и всички замаскирани партий в България от края на ссср. Затова и Европа се разпада заради такива комунистически държави в съюз с западняците. Не става престъпниците да са с нормалните хора и да ми крякат че запада им правил нещо.
33
11
 
44
 
! Отговори
трудно ни е преди 6 години
да повярваме ,че "братушката" е окупатор , руши съседни държави ,незаконно анексира чужди територии и др. ! Дори въобще не искаме да вярваме в тези " западни антируски пропаганди " ! Всичко това се дължи на близо столетното промиване на българските мозъци като ни се внушаваше ,че руснаците са най-добри ,най-хубави ,най-силни ,най-демократични и прочие и прочие !