Политолог: "Скрипал" е най-лошото за еврошефството ни!

"Очакват да сме по-западни от Запада, а няма как заради Русия"
123
Политолог: "Скрипал" е най-лошото за еврошефството ни!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Случаят "Скрипал" е най-лошото, което можеше да се случи на Българското европредседателство. Това коментира политологът Първан Симеонов пред БНР.

Още по темата

Той очаква българското правителство да продължи с балансираната политика по този случай.

"От нас се очаква да сме по-западни от Запада. А пък ние не можем да си го позволим съвсем, защото Русия има специфично място в българската народопсихология... Последните години и във вътрешната, и във външната политика България практикува успешно такъв стил на два гласа. Това безспорно е дефект. В последните няколко месеца и години може би България се опитва да превърне това в ефект. В случая "Скрипал" служебното лице, професионалният отговорник, външният министър Екатерина Захариева изрази солидарност, т.е. действа по устав. Политическото лице обаче, така да се каже втората камара на външната ни политика, "по-външният министър" Бойко Борисов каза – "Нека да балансираме". Предполагам, че това ще се опитат да продължат – такава една двойнствена по-мека позиция", коментира политологът.

Според него на практика Борисов се опитва в тази битка Запад – Изток да превърне България от западна страна в центристка страна и да си извоюва правото да държи отворените канали за комуникация към югоизток, североизток, а това е опасна игра. 

Симеонов каза още, че премиерът се опитва да си извоюва правото както е посредник с Турция, да бъде посредник и с Русия.

На днешния Съвет по сигурността към Министерския съвет Първанов очаква гъвкава позиция: "Сега и Борисов, и Радев като тоналност са абсолютно еднакви – те са балансьори. Въпреки че във вътрешен план се карат, във външен план те звучат еднакво".

Във вътрешнополитически план Симеонов смята, че коалицията е стабилна. По думите му колкото по-крехка е коалицията на "Обединени патриоти", толкова по-здрава е голямата коалиция. На Борисов му е по-лесно да менажира едни "насипни патриоти", отколкото да има срещу себе си монолитна позиция, смята експертът.

Първан Симеонов отбеляза още, че напрежението расте в глобален аспект: "Струва ми се, че никога глобален унищожителен конфликт не е бил толкова близо. Вярвам, че заради глобалната икономическа свързаност, заради огромния залог, Западът и Изтокът ще намерят пътища за деескалация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
9
 
48
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Правилната позиция за България е да бъде балансьор. И в случая Борисов го изигра много добре. Такива, които искат от нас да бъдем слепи слуги на запада са национални предатели!
31
4
 
49
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До не на лъжатаЗащото ще те пазят като член на НАТО щото ви оставиха без армия всички дето пляскат на Бойко днес - БСП,ДПС , НДСВ (където беше Борисов), ГЕРБ - където е днес.А Каракачанов лъже, че за да има армия трябва да има казарма! Не господине, задължение на Вас управляващите е да пазят държавата! Армията иска не деца, а обучени войници!
30
3
 
44
 
! Отговори
даааа преди 6 години
А аз очаквам да сме по Българи от Българите....
29
8
 
40
 
! Отговори
КИМ ЧЕН Български преди 6 години
Русия да си ни освобождава старите земи на прабългарите до Волга, цялата им Европейска част дотам си е наша!А Джендерасите да си ни освобождават целия континент до Виената, и това сие наше.Елините да си обират крушите и те!Имате 3 дни, иначе пускам междуконтиненталната балистична ракета, една на изток и една на запад!Писна ми да се подигравате с хубавата ни държава.Имперски изчадия, оставете България на мира!
28
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нас все ни пречи международното положение за да развием потенциала си
27
3
 
41
 
! Отговори
кои са по-опасни преди 6 години
платените полезни ***.и във властта или безплатните полезни ***.и от простолюдието на които столетие им е промиван мозъка ?!Аз мисля ,че платените са по-опасни понеже те диктуват какво ще се пише в учебниците по история ,какво ще се рекламира и какво ще се цензурира ! А безплатните полезни ***.и са лесна работа ,ако във властта се настанят истински българи ,които да се стремят бавно и постепенно да дезинфекцират мозъците на хората ,които са били обект на внушения !
26
7
 
50
 
! Отговори
не на лъжата преди 6 години
И сега като сме в ЕС да се подаваме на лъжите и провокации те ли?Англия излъга света и застраши всички ни защо трябва да ги подкрепяме та те дори и в Брюксел не вярват но са подложени на натиск и рекет от САЩ.
25
6
 
45
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До Анонимен 25.Каква наглост - през първите ми 15 години руснаците ме учеха, че няма Бог, през останата част от живота ми, ме наричат безбожник!Плюя ви на лицемерието!
24
8
 
37
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Няма проблеми русофили! От днес нататък, ако има военен проблем с България очакванията ни са свързани да ни спасявате сами с голо дупе. Същзниците могат да чакат доказателства.
23
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До питам 23Не, на тебе и такива като тебе мястото им е в еуропската тоалетна, при джендърчетата, при безродниците и безверниците! Вече трето поколение не си знаят рода, традициите, не стъпват в черква, плюскат на корем само помощи и социални подаяния и не могат да работят! Не се образоват, развъждат криминални структури в предградията и кварталите, където даже полицията не смее да влезе!!! БЛАГОДАРЯ ОТ ТАКИВА АВГИЕВИ ОБОРИ!!! А дано да дойдат братушките и всичко ПАК да зачистят!
22
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Усещам тук се е включил Горно-Оряховският кондуктор с коментарите си против всичко руско. Не му обръщайте внимание, достатъчно глупав е за да не може да борави с фактология. Даже се учудвам , че се е научил да използва и кирилица.
21
17
 
43
 
! Отговори
питам преди 6 години
Кой луд ни прие в ЕС и в НАТО ?!Мястото ни е в пропадналата Евразия при "братушките" !
20
7
 
39
 
! Отговори
Олег преди 6 години
И като се има предвид колко са "добри" руснаците в електрониката и колко наистина са добри в гърменето - не една ракета в Горна Баня, ами доста ракети ще има и за Варна,Пловдив, София, Благоевград и Кюстендил. Те правят ***, ама ги правят по много и здрави. Ще пуснат 100-200 от тях 50% да стигнат до крайната цел - берекет версим! Иначе Каракачана ще ти казва как да се пазиш от Китайската станция, докато прелитат самолети.Днес руснаците заплашиха полу-официално и родината Ви по лични карти!
19
5
 
43
 
! Отговори
Хан Крум преди 6 години
Този ЕС трябва да се прекръсти на Български съюз и да започне да работи единствено и само за нас!Не стига, че сме най-старото население на континента, най-старата държава, че и азбука си имаме!Европата какво има - един двоен шпионин не можаха да опазят!През ден атентати, всички сме Шарли, добре дошли бежанци...Време е да си влезем във владение на собствения си континент и да не позволяваме на англо-саксонските самозванци да се разпореждат.Целият континент си е наш, точка по въпроса!
18
0
 
35
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Ти 20 лева на 1/3 виждал ли си ?
17
2
 
42
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До Анонимен 16Ама не се притеснявай. Руските самолети и ракети като запрелитат над оголеното ти българско небе на път за Косово, и на тях няма да им пука за тебе! Всичко ще е тип-топ.Щото за руснаците ще си НАТО-вец, а за НАТО ще си руснак! Ей така става на двата стола по средата - земя-земя над планината!
16
12
 
49
 
! Отговори
мозъчна промивка преди 6 години
От 1878 г. до падането на комунизма през 1998 г. мозъка на българите е промиван системно като му се внушават само позитиви към "братушките" ! Дори в учебниците по история не пишеха ,че Русия беше против съединението на България и че по заповед на Русия българските комунисти избиха над 30 000 невинни българи които са нямали нищо общо с фашисткия режим преди 1944г., а просто не са били русофили и затова са избити !Е питам как искате да мислим правилно след като мозъците ни са промивани ,промивани
15
12
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой се интересува нека попита и се порови в архивите и ще разбере колко българки са изнасилени през 1944г от червеноармейци и колко хора са били малтретирани и ограбени от тях- хиляди. И след това питайте и се интересувате как са се държали германците за 3 години в България- никакви престъпления и са си плащали всичко което са взимал от българските селяни на по високи цени от пазарните. Това са факти и има все още хора които помнят.
14
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лично мен ме брига мандраулата и за Скрипал, и за Русия, и за западните мародери. Винаги са го тургали на малките държави. Дано огън ги гори всички такива пишман империи!
13
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Скрипал"не ни засяга изобщо.ЕС също.Проблемът си е между великаБритания и Русия. Нали британците излязоха от ЕС.Защо търсят съчувствие и съпричастност? Случаят дори не е изяснен.Лицемери.