Камериерка скочи на хотелиери: Правите ни бели робини от алчност!

В туризма заплатите ниски, към персонала - неуважение
Обновена: 5 апр 2018 11:28 | 5 апр 2018 11:27,
229


Емоционално писмо, адресирано до работодателите в хотелиерския бранш, изпрати 43-годишна жена - дългогодишна служителка в сферата на туризма. Тя върди, че познава практиките на хотелиерите от Бургаска област до болка, хиляди пъти е лъгана, вероятно и това лято отново ще бъде измамена, но няма друг шанс, защото това е единствената ѝ прехрана.
 
Жената пожелала да се обърне към тях по този начин и ги призовава да пазят човешкия ресурс, защото скоро нито ще има кой да им работи в хотелите, нито ще има и туристи, защото ще бъдат изгонени от некачествения персонал.

Камериерката се обърна към всички хотелиери с думите: "Алчни сте, превърнахте ни в бели робини".

"Написах това писмо, защото съм тотално разочарована от интервютата, на които съм ходила досега и в бъдеще, които ми предстоят. Когато се уговаряш в началото на сезона за работа предложенията са едни, а когато отидеш реалността е съвсем друга", категорична е жената.

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма вв няма да има изненадани от информацията, казана от камериерката.

"В родния туризъм заплатите са много ниски, има неуважение към персонала, някои дори не си получават парите въобще. Има липса на кадри и отново тази година туризмът ни ще е в криза", подчерта Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му чужденците, които идват да работят в България през лятото, спазват своя договор напълно, защото са с международни документи, но не така стои въпросът с българските работници.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" смята, че когато десетилетия се държиш с работниците си с неуважение, нормално е те да се насочват към други работни места.

"Не е нормално българският работник да се чувства като гастарбайтер в собствената си страна. Работодателите не предпочитат чужда работна ръка, но когато има дефицит на кадри - няма как. Трябва да има увеличение на заплатите", завърши Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
5
 
! Отговори
смях преди 6 години
Плюс това програмистите не взимат много. Ако това, което получават е много в България това е друга тема.
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен На интервю за работа , ако кажеш , че си програмист интервюто за теб приключва и работа няма , трябва да кажеш си инженер , софтуерен инженер , математик или физик .. Един колега го питали какво учиш - за програмист - изгонили го веднага
127
0
 
3
 
! Отговори
Пацо преди 6 години
Съгласен съм с коментарите за програмирането. В България масово младежите играят игрички, кланят се на бармани, охранители и др подобни професии. Влизат да учат в университета икономика, защото имало мн гаджета в тези специалности. Правете си изводите самиНе съм програмист по професия. Програмирането на микроконтролери ми е хоби. Та знам за какво говорят някои хора в коментарите си тук. Малко хора ги разбират.Имал съм случай да ми кажат: "Научи ме да програмирам". Удрям си главата в земята...
126
0
 
21
 
! Отговори
смях преди 6 години
Аз също съм програмист, но не споделям мнението на 133. Не може да има държава само от програмисти, както не може да има държава само от петролни шейхове. С други думи казано, не може само една прослойка от обществото да живее нормален живот независимо, че си вади по честен път парите. Човек трябва да уважава всеки труд.
125
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 129Това по никакъв начин не е аргумент. Във всяка професия повечето не стават. Не казвам, че са високи заплатите само на най-добрите програмисти. Факт е, че в ИТ сектора дори заплатите на най-ниско ниво са сравними или по-големи от средната заплата в останалите сектори. Познавам хора, които взимат 3000 лв. на позиция младши дивелопър и си клатят краката по цял ден. Програмистите сте като проститутките - повечето сте ***, но изкарвате сравнително добре, щото има кой да плаща.
124
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали ИТ сектора ви прави пенсиите , къде са ви спестенете пари от пенсии , на коя борса са , в коя банкова сметка са .. Чакате да вземете от младежите за да платите на старите. На 3000лв. чисто осигуровките и данъците са 650лв. за сметка на работника и още 650лв. за сметка на работодателя.. = 1300лв. Всеки месец от моите пари отиват за да ви храня , вас негодниците и изменниците които изпратихте децата си в чужбина да хранят чужди пенсионери.
123
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От дълги години имам работа по морските ни курорти(не съм работил по хотелите),и мога да кажа че горките камериерки го скъсват от бачкане.Ако са нужни 3 жени за една работа взимат 1!Също е и с кухненски персонал!Не смогват.Заплатите са много ниски и се бавят нарочно ако някой напусне заради условията -не му се плаща!Най-много работещи са от съседните бедни реони и не могат да си позволят да загубят даже една месечна заплата щото навсякаде са еднакви мошеници а зимата няма работа.
122
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
запада не пример за подражание , запада умира .. Лош материал научи се да мислиш , все със запада се оправдавате.. там било така , така защото ви грабят ,... Ако свикнеш да грабиш и да живееш на чужд гръб , ти няма да можеш нищо да правиш.. Какво казва Хан Аспарух във филма роби не взимаме роба не може да язди кон вместо теб , роба не трябва да оправя жена ти вместо теб.
121
0
 
16
 
! Отговори
досадно е! преди 6 години
До Анонимен 117ИТ сектора ли ни прави пенсиите??? Завладяла ви е някаква грандомания, натрапчивост, болестно състояние. Вземете мерки.ПУСНЕТЕ СИ ОТДЕЛНА ТЕМА ЗА ИТ СЕКТОРА!Под всяка статия ни натрапвате едно и също, вече не се издържат вашите набези и внушения. Това е психологически натиск над хората, четящи Днес бг. Постигате ОБРАТЕН ефект. Отблъсквате!
120
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Програмистите взимат пари не защото търсенето е голямо , а защото от всеки не става. Лошия материал го Мързи той не е научен да мисли , мисленето му е закърняло , той е свикнал да копира шаблони и преписва, да заучава догми за невидимата ръка на пазара..
119
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стига,всяка професия е достойна за уважение!Мнозинството на запад нямат висше образование,но получават добро заплащане и условия,с които се живее нормално.Защо и в България не е така и не се заплаща достойно,това е въпроса,а не каква ти е професията.През 90-те имаше и вишисти,работещи на полето в Гърция.
118
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВиж, австралопитече. Икономика съм учил още в 9-и клас, магистратурата ми е по специалност, в която чехълче от твоя ментален калибър сигурно би се самоубило още във втория семестър. Не ми говори колко ви е трудна професията или реализацията. Много добре познавам вашия типаж - колко можете, колко струвате, колко сте учили и колко работите. Има добри програмисти, да. Но повечето не сте такива. Повечето сте ангажирани с най-елемнтарни форми на кодиране, научаеми за час от youtube.
117
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Програмирането ще стане задължително за да работиш и взимаш добри пари , тогава ще умрете , не се успокоявайте, че място под слънцето за лошия материал.
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пост 123 е към хакнатия "програмист" Анонимен 120
115
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПърво се научи да пишеш, неграмотен получовеко. Едва след това получаваш правото да наричаш другите "лош материал".В ИТ сектора заплатите не са високи, защото програмистите са най-умните, кадърните и знаещите на пазара на труда. Просто има огромно търсене и буквално взимат всеки, който е чел 2 месеца в интернет как да копира чужд код. Да си лекар в България изобщо не е лесно. Но лекарите не взимат 4000 лв. на третата година след дипломирането. Не взимат и 3, нито 2 хиляди.
114
0
 
13
 
! Отговори
:-))) преди 6 години
До АнонименОт много "програмиране" някой май, ти е хакнал чипа. И си заприличал на Мирча с краставицата.
113
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си програмист защото се учи трудно , боли глава докато свикнеш и се научиш. иска писане и мислене.А пък икономиката можеш да я четеш като роман за удоволствие.. За удоволствие пари не дават , дори на жигулата се налага да оправят стари баби , което не е удоволствие , За удоволствие си плащаш.. Пари дават за неща които не са удоволствие и четене любовен роман , пари дават защото е трудно и всеки не издържа и не става.
112
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добрия програмист на морето работи хакер - хаква електромерите на големите обекти.Успех !
111
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Признайте , че сте лош материал. Не искате да учите за програмисти , защото не ставате , мозъка вие лош и работи лошо.. Гледате лесното и мекото - икономика , социология , хуманитария.. А пари за лесно никъде по светът не дават.. Бягайте къде ви видят очите - в САЩ и Лондон - там ще станете роби на черните и ще ви хранят със супа от кравешки копита.. това не порменя факта , че сте лош материал къде и избягате пак сте роби.
110
0
 
13
 
! Отговори
)( преди 6 години
113 Сега е на мода програмистите - "куцо и кюрово" е станало програмисти -а друго можеш ли ти да правиш -например да белиш банани ? или само програмист можеш да бъдеш,макър и да се съмнявам ,че пишеш някакви голями и добри програми -просто си една частица от механизма на програмистите.-нула при програмистите ,а тук се правиш на единица с много нуди ,нали ?