Радев: Обръчът около бегълците се затяга, експерти - няма да ги хванат!

Трудно е да говорим за пробив в сигурността, обяснява специалист
Обновена: 5 апр 2018 13:52 | 5 апр 2018 09:20, Петя Славова
184
Радев: Обръчът около бегълците се затяга, експерти -  няма да ги хванат!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След бягството на двамата рецидивисти от Централния софийски затвор факт станаха и първите оставки. По разпореждане на премиера Борисов и след проверка на място, министърът на правосъдието Цецка Цачева поиска да напуснат временно преназначеният на длъжността главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началникът на затвора в София Петър Кръстев.

Още по темата

Оставките са приети от министъра, като длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция "Охрана" към правосъдното министерство.

"Трудно е да говорим за пробив в сигурността след като при последния си протест надзирателите изтъкнаха факта, че са малобройни и не могат по никакъв начин да обезпечат херметичността на затворите. Два пъти повече затворници с два пъти по-малко персонал. На практика така изглежда Софийският затвор", коментира в студиото на "България сутрин" бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

Най-тревожно е това, че редът в българските затвори се диктува от самите затворници. Налице е едно самоуправление. Показателен е фактът, че на престъпниците е позволено да вкарват най-различни техники, респективно с тях могат да влязат и всякакви предмети", коментира още той.

Пред Bulgaria ON AIR криминалният журналист Богдана Лазарова подчерта, че на практика система не съществува. А мерките, които са били взети срещу бягството на единия от рецидивистите Владимир Пелов преди година, са били крайно недостатъчни.

"Кой е вкарал въпросното оръжие? Надзирателите са единствените посредници между затворниците и външния свят", отсече тя.

Психологът Христо Монов обясни, че макар всички затворници да работят докато излежават присъдите си, те имат цялото време на света. И естествено го използват, за да кроят планове за бягство.

И тримата гости в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев заключиха, че Владимир Пелов и Радослав Колев няма да бъдат заловени. А този случай е поредното доказателство, че системата не работи.

Вътрешният министър Валентин Радев пък обяви, че търсенето на престъпниците продължава.

"Кръгът се затяга около тях и се надяваме, че не са успели да минат границата", заяви той пред Нова тв.

Радев развенча и историята с чистачката, която е гонила двамата затворници.

"Тя не знае какво се случва и е тичала по пътя, отивала е да види какво става, но всъщност ги е преследвал друг колега от социалната служба", обясни министърът.

"Случаят е драстичен. Двамата са много опасни и при това въоръжени", каза още Радев. Той не смята, че Цецка Цачева трябва подаде оставката си като министър на правосъдието, а че съдебната система има нужда от реформа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
17
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Тези същите пазванти на затворите щяха да стачкуват!! За какво питам аз? За това, че позволяват режима в затвора да е като на пет звезден хотел. Цачева ли е позволила на затворниците да внесат телевизор, лаптоп и оръжие? Работата на Цачева е не да дебне затворниците и да определя правилата на затворите (пропусквателен режим и отношение към затворниците), а да назначава, контролира и уволнява началниците на затворите.
51
0
 
23
 
! Отговори
със сигурност преди 6 години
Всеки полицай по веригата си е получил солиден хонорар за планираното от всички бягство -какво като го уволнят
50
0
 
27
 
! Отговори
мак преди 6 години
Обръча се затяга, ама друг път. Може ли да знаеш от година, че планират бягство и да не си в състояние да го предотвратиш? Това е върховна некадърност по всички нива, воглаве с министри, нагли до несвяст. Допуснаха бягство, а сега се перчат, колко усилено работят по залавянето на ония двамата. Ще ги хванете, както хванахте галеви да речем. Заслужават бб да ги изрита, ама де тоз късмет.
49
2
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Как ще ги стигнем американците ?Че и задминем дори ?С Алкатраз дават ни пример -от там даже бягат, нали.
48
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че пероснала не достига е поредната тъпотия. Това е затвор. Сиреч трябва да има достатъчно препядствия, за да не могат да избягат затворниците. А тези искат до всеки затворник надзирател да сложат. Как тогава да имат по-високи заплати като има раздут щат?
47
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе оставете гербаджийските министри на мира.Кога са имали вина за нещо и най-вече премиерът Бойко Борисов,да се свети името му.То е ясно кои са виновниците и в този случай.Разбира се,че са Президентът Румен Радев,Корнелия Нинова и естествено Владимир Путин.
46
1
 
26
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ще ги хванат, ама за дедовия. Те нашите фуражки са специалисти по чупене на ***.
45
0
 
21
 
! Отговори
алабала преди 6 години
Освен телевизори телефони пистолети затворниците сигурно си вкарват и ***
44
1
 
46
 
! Отговори
Ха ха ха преди 6 години
"Кръгът се затяга около тях и се надяваме, че не са успели да минат границата", заяви той пред Нова тв." Кръгът се затяга би трябвало да означава че са сигурни че не са минали границата, в противен случай кръгът се разширява в рамките на земното кълбо, некадърници ръсят бисери
43
1
 
24
 
! Отговори
такива сте преди 6 години
Българина днес е крадлив и предател.ГЕРБ само подсилват видимите резултати.
42
1
 
30
 
! Отговори
Това е! преди 6 години
Вместо да се застреля, Радев тръгнал да ни обяснява, как полицията още отпреди една година е знаела за бягството.Е, разбрахме г-н Радев, че с ваша помощ избягаха!Но я се гръмни, че ни се присмива цял свят заради ВАШАТА алчност ненаситна.
41
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два пробива в охраната на летището, затворници бягат, бежанци свободно минават оградата, вицепремиерът има каналджийки в партията, ми че то си е за генерална оставка по направление сигурност. И то само за начало.
40
1
 
29
 
! Отговори
Цоко преди 6 години
Цачева,като е била уведомена още миналото лято,че Пелов подготвя бягството си,защо не е предприела действия,а сега иска оставки.Кога ще подаде нейната?С нищо не е полезна на държавата,но се натиска на този пост,защото за нищо не става.
39
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кучкарника на Днес е отворил врати и взе да смърди яко на ***! Да си платен нищописец не е леко,...постоянно трябва да измисляш как да "плюеш" за да заработиш мизерният надник, с който в края на работния ден да отидеш и да се напиеш като свинка. "Живот ли бе да го опишеш"!
38
2
 
28
 
! Отговори
pipo преди 6 години
Пълен смях, пълна пародия и може би трябва да гръмнат някой министър за да се опмнят тия управници, че за нищо не ги бива, освен да крадат. Така спокойно може да заемат мястото на избягалите!
37
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя титан на мисълта за една година толкова глупотевини изговори,че вече може цял роман да се напише за тях.Такъв за селски пъдар не става,те министър на вътрешните работи го направиха.Но това е шайката ГЕРБ.Важното е да си колкото се може по-гламъв и по-крадлив.
36
1
 
21
 
! Отговори
Нова питанка преди 6 години
Кой е убиецът на сестрите Белнейски?
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В държавата на Граф Монте Кристо и Влакът-беглец няма място за честни и нормални хора!
34
2
 
28
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Имаше едни френски комедиини филми -"ТАКСИ" и "Полицаите от СЕН ТРопе"- както и "Ало Ало"-- че Радев вече е главният комик с съдействието на второкласната актриса Цачева ( не я бъркайте с актьор) и "късометражният филм"- "Двама мъже и половина" (чистачката е половината) избягали с помощта на целият персонал надзиратели)- Комедията в МВР е толкова голяма - че дори когато кацнете в столицата - може да си минете незабелязано в летището- НО това не е само там ) На границата задържани 0 на изход 150)
33
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затяга се вятър. Щом бягството е добре организирано вече са извън страната. На практика БГ граници няма, лесно ще излязат откъдето си искат. Близко е до ума да са се снабдили и с фалшиви документи предварително.