Радев: Обръчът около бегълците се затяга, експерти - няма да ги хванат!

Трудно е да говорим за пробив в сигурността, обяснява специалист
Обновена: 5 апр 2018 13:52 | 5 апр 2018 09:20, Петя Славова
184
Радев: Обръчът около бегълците се затяга, експерти -  няма да ги хванат!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След бягството на двамата рецидивисти от Централния софийски затвор факт станаха и първите оставки. По разпореждане на премиера Борисов и след проверка на място, министърът на правосъдието Цецка Цачева поиска да напуснат временно преназначеният на длъжността главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началникът на затвора в София Петър Кръстев.

Още по темата

Оставките са приети от министъра, като длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция "Охрана" към правосъдното министерство.

"Трудно е да говорим за пробив в сигурността след като при последния си протест надзирателите изтъкнаха факта, че са малобройни и не могат по никакъв начин да обезпечат херметичността на затворите. Два пъти повече затворници с два пъти по-малко персонал. На практика така изглежда Софийският затвор", коментира в студиото на "България сутрин" бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

Най-тревожно е това, че редът в българските затвори се диктува от самите затворници. Налице е едно самоуправление. Показателен е фактът, че на престъпниците е позволено да вкарват най-различни техники, респективно с тях могат да влязат и всякакви предмети", коментира още той.

Пред Bulgaria ON AIR криминалният журналист Богдана Лазарова подчерта, че на практика система не съществува. А мерките, които са били взети срещу бягството на единия от рецидивистите Владимир Пелов преди година, са били крайно недостатъчни.

"Кой е вкарал въпросното оръжие? Надзирателите са единствените посредници между затворниците и външния свят", отсече тя.

Психологът Христо Монов обясни, че макар всички затворници да работят докато излежават присъдите си, те имат цялото време на света. И естествено го използват, за да кроят планове за бягство.

И тримата гости в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев заключиха, че Владимир Пелов и Радослав Колев няма да бъдат заловени. А този случай е поредното доказателство, че системата не работи.

Вътрешният министър Валентин Радев пък обяви, че търсенето на престъпниците продължава.

"Кръгът се затяга около тях и се надяваме, че не са успели да минат границата", заяви той пред Нова тв.

Радев развенча и историята с чистачката, която е гонила двамата затворници.

"Тя не знае какво се случва и е тичала по пътя, отивала е да види какво става, но всъщност ги е преследвал друг колега от социалната служба", обясни министърът.

"Случаят е драстичен. Двамата са много опасни и при това въоръжени", каза още Радев. Той не смята, че Цецка Цачева трябва подаде оставката си като министър на правосъдието, а че съдебната система има нужда от реформа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затворници винаги са бягали- казаха го сутринта по новините.От какво ни отвличат вниманието е по-важно.Или ако не ги беше видяла чистачката и за тези нямаше да разберем.
71
0
 
14
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Малиии и математика? Геометрията куца в задачата. Господин Радев, ако не сте сигурни дали са вътре в кръга, щото се надявате да не са минали границата - ерго, не сте сигурни - то защо смятате, че кръга се затяга? Да не би пък да се разширява? То геометрията си е сложна наука.
70
3
 
40
 
! Отговори
ГЕРБ = РАЗРУХА преди 6 години
Този случай показва само едно - пълна липса на държавност и пълната некадърност на ГЕРБ. В затворите вкарват пистолети с дронове, а бегълците ги преследва само чистачката... трагедия.
69
2
 
26
 
! Отговори
Борис Джоснъс преди 6 години
Във нормалните държави валят оставки при къде по никакви случай а тук ги карат насила да си ги подадат щото нищо кой знае какво не е станало..... а,министър.Цачева трябваше да е първа....
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос:От кога до кога Н.Радулов е бил главен секретар на МВР?Извинете,че нещо не помня!
67
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кръгът около тях се затягал, ама в същото време се надявали да не са минали границата?!Верно ли този мега мозък е министър в тая територия??? Закривай!
66
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То доката измислят теория ще избягат в Гърция и там ще смянат пола за да не ги търсят.
65
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Тетка Цецка и Тлъстият й шеф къде се скриха ?Да не би да са подали вече оставки и да не съм разбрал ?
64
15
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 60,"Бедни хора (надзиратели) пазят богати хора, и условията за корупция са налице. "Пелов не е богат, а УБИЕЦ! За да си купиш споменатите вещи не се иска да си милионер. Имаше един затвор в пловдивско мисля, който имаше мандра и произвеждаше млечни продукти. Аз питам - как някои началници на затвори могат да се организират и с това да подобрят заплащането и сигурността в затвора си а други не! И Цачева ли трябва да заповяда в всеки затвор мандра или началниците на затворите са автономни.
63
2
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
До Ха ха хаМного добре казано
62
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кога нормалният, средностатистически човек, без никакви нарушения и присъди. След обучения и курсове ще полуава отказ от КОС са притежава оръжие??? А рецидивисти с ужасни присъди ще си го ползват без проблеми В ЗАТВОРА. ГРЕШНИТЕ ХОРА МАЙ ПОДАВАТ ОСТАВКА!!!
61
5
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Свободата, Санчо, е сладко нещо. От сладкодумците властимеющи не я чакай с обещанията ще си останеш. Сладките неща те за себе си ги пазят. Я гледай за година власт само какви търбуси правят. Теб най-много с някое позагнило морковче да те залъжат.Свободата, Санчо, сам трябва да си я вземеш..
60
1
 
15
 
! Отговори
Еднозъб ром преди 6 години
Разследващите детективи в Днес "ръсят" версия след версия и умозаключават кой? Къде? Кога? В своя подкрепа масата от тях използват гадателските си умения и нюх, защото здравата мисъл липсва при тях!
59
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die Wahrheit: А Цачева трябва ли да знае на какъв хал са ни затворите? Или е министър само да получава заплата? Бедни хора (надзиратели) пазят богати хора, и условията за корупция са налице. Като няма и контрол, такива ще са и резултатите. Осъдени за тежки престъпления ще излизат след няколко години защото са участвали в художествената самодейност в затвора. А "майката на нацията" за нищо не носи отговорност. И Бойко - също.
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега са вече бодигарди на Цветан Василев в Белград..
57
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
надяваме се да не са минали граница... това като го каже министър... ОСТАВКА! ГЕРБ АУТ! КАЛИНКИ-ГИНКИ!
56
0
 
32
 
! Отговори
А+ преди 6 години
Много ми интересен този бисер ""Кръгът се затяга около тях и се надяваме, че не са успели да минат границата" на министъра!!!! на МВР !- Е ,как тъй ,хем кръга се затяга ,хем той не знае дали са минали границата или не ?Според мен ,това означава ,че те хич си хабре нямат къде са ,а само предположения -и следователно и въпроса ,а как знае ,че се затяга кръга ,като не знае дали са в България или не ?Не разбирам тази мисъл на министърА !Станаха за смях с чистачката ,та засега замазват нещата..
55
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Избягали със сиво Рено!? При една тревога и мобилизация на полицията в района едва ли могат да се отдалечат на повече от 2км! При такова бягство и подаден сигнал още на 1-вата минута би трябвало обръчът да затегне веднага и клиото да бъде намерено същия ден.Явно са наели гараж в близост до затвора защото и да сменят колата то клиото трябва да се намери!? Има и камери.Явно нямаме добра полиция.Също и такситата помагат в такъв случай.Според мен може и да са в някое мазе на 200м от затвора и чакат.
54
0
 
25
 
! Отговори
Хехехеееее преди 6 години
Затяга се,колкото около Галеви и други знайни и незнайни бегълци!
53
1
 
39
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Докато в Народното събрание има такива зад ници, който оправдават бягството с Алкатрас, Монте Кристо и т.н. ще затъваме все по-дълбоко в лай ната.