Желяз извън ареста: Битката спечелена, остава голямата борба!

Мъжът, обвинен от САЩ, специално пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 12 апр 2018 09:39 | 12 апр 2018 07:00,
70


Желяз Андреев излезе на свобода с мярка "подписка" за 60 дни. Тя ще се изпълнява в София, където той живее и работи, а до три дни трябва да промени адресната си регистрация, защото в момента тя е в Добрич.

"Случи се така, че моето задържане беше през празниците, адвокатите ми не бяха допуснати за свиждане с мен. Имаше период от 48 часа, в които не знаех какво се случва навън", разказа Желяз.

Още по темата

"Това днес беше една малка битка, която беше спечелена", заяви мъжа по повод освобождаването си.

САЩ настояват за екстрадицията му заради водено дело за незаконна търговия със самолетни част със Сирия. Младият мъж е работил във фирмата, която е извършвала нелегалния износ от Съединените щати през България до Сирия.

Мъжът е работил в кол център, в отдел продажби. Задълженията му били елементарни – да провежда ежедневни телефонни разговори с клиентите и да им изпраща имейли с оферти. Не е подписвал документи, не е знаел за търговия с авиочасти с двойна употреба.

Всички обаче са категорични – той е бил най-ниското ниво в йерархията.

Какво обаче разказа в специално интервю за Bulgaria ON AIR часове, след като беше освободен, чуйте във видеото.

29-годишният мъж бе арестуван заради разследване във Флорида по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия.

Заради това прокуратурата във Флорида го обвинява и в измама към САЩ. В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Той е авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Затова се оказва е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

Като служител Желяз е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

За броени часове Желяз получи подкрепата на хиляди българи, които организират подписки в негова защита.

Близките му създадоха и група във Facebook, която организира протест в негова защита. Въпреки решението на съда да го освободи, утре протест ще има – пред Съдебната палата в Добрич и пред тази в София.

Хората, които подкрепят Желяз, ще протестират днес срещу евентуалната му екстрадиция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: Желяз АндреевЖеляз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека този случай послужи за обица на ухото на ***, които драпат да работят за американски компании-Макдоналдс, Майкрософт, Амазон, т.н. Дето даже задниците* си са готови да продадат за зелена карта... НА ТИ СЕГА 20 ГОДИНИ ЗАТВОР!!!
35
0
 
27
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Тоя тип въобще не е трябвало да бъде арестуван, ама нашите некадърници дори не са си направили труда да разберат в какво е обвинен. На базата на писмо от чужда държава се активира полиция, прокуратура!? Що за бутафорна държава е това?
34
3
 
32
 
! Отговори
Сигобара Сиготочи преди 6 години
От всичко изплюто по медиите разбрах, че Големите играчи са се признали за виновни, изпяли са всичко и са се съгласили да свидетелстват!!!, натопявайки работниците си. Така получават само по 1 до 2 години а сега чичко прокурор от САЩ иска да стане сенатор и му трябват жертви. Разбрах и друго, че български политици съвсем доброволно и без да ни питат са ни продали на САЩ и са ни превърнали в колония (даже не сме и щат). Бай Тошо поне искаше да сме Съветска република на СССР ...
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам чувството че болшинството от коментарите са писани от бавно развиващи се некадърници на държавна хранилка и с карта, докато дремят в някой опел.
32
2
 
9
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Хората съдят наред. Първо шефовете и после надолу по веригата. Пък в България от сръбското ембарго хората пачки направиха и станаха политици
31
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз дето съм домакиня и си стоя в къщи знам ,че има ембарго срещу Сирия,Иран,Ирак ,той взел да търгува с части за самолети ,изглежда ми на интелигентен,100% може да различи части за бойни самолети и за пътнически...сега олеле майко,за една заплата от 1800 лв да те арестуват в Американски затвор?Кол център рекламиран като отличен работодател,я да питате кой ги рекламира най-много...
30
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България всеки шеф обича да дава устни заповеди и никога писмени. Така да се каже "връзва си гащите" . Ако мога да дам съвет на по- младите, то е да не се опитвате да се харесате на шефа изпълнявайки всичко, което ви нареди. Грижите се за своята сигурност. Бушоните първи горят. По - добре вкъщи отколкото в затвора. Не се надявайте на толерантност. Те затова са се издигнали в кариерата. Защото толерантност им липсва.
29
4
 
22
 
! Отговори
Стига Слугинаж преди 6 години
САЩ как отказаха екстрадицията на турчина Гюлен,к-то дори не е техен гражданин,също и Гърция отказа на Турция за избягалите турски офицери?А тук-българин вБългария,утре Ердоганчо или Ким Чен ще поискат друг българин,че не им нещо харесвал,алинеи много,пак ли ще ни екстрадират по чужбините?
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До (32) За един прятел питам - Ако се докаже, че сириеца...зависи к'ви ги върши сириецът, как е омотал приятеля ти и как ще го натопи, когато му дойде времето!
27
4
 
18
 
! Отговори
За един прятел питам преди 6 години
Един приятел продава строителни материали на една строителна фирма, на която собственика е сириец. Ако се докаже, че сириеца е фен на Башара, дали ще го екстрадират и прияетеля ми?
26
1
 
8
 
! Отговори
Информбюро преди 6 години
Съвет към независимата съдебна власт - господа, изучавайте досиетата на Народния съд. Особено защитните пледоарии. Не че ще ви спасят, но може да смекчат присъдите - особено глобите. Не е все едно, наред с доживотна, глоба от 2 милиона вместо 4 милиона. Левове, евро, все тая.
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не се пише нищо за остналите четирима българи, които са шефове в същата фирма, в която Желязко е бил обикновен служител.Защо именно той е нарочен за показ от медиите, а останалите остават в сянка.Може би защото са верни на Вожда и са от ядрото активисти на ГЕРБ-младежи.
24
7
 
23
 
! Отговори
Яж филийки с мас преди 6 години
Ръст на икономиката с кол центрове. Браво ГЕРБ като Пакистан ски ц_иани.. Станахме
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам как това момче е попаднало между шамарите, но ако разчита на медийни кампании да го защитят, душа да му е яка. Тези които стоят зад него ще го "спържат", без да им мигне окото, ако нещата станат опасни за тях. А виждайки какво се случва, нещата стават застрашителни. Да вярва само на близките си.
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Желязо ясна и работата. Но за американците си виновен. Не я разбирам тази държава, някак си винаги изкривено тълкуват нещата. Шефовете са виновни факт. Те са и подписвали, но това момче защо? И да обръсне, че малко прилича на талибан.
21
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да осъдят задочно бай Тошо, щото навремето е снабдявал садам с оръжие, което след това попада в ръцете на терористи от ИД. Нищо че това е осъществено с дружното съдействие на САЩ. Даже имаше филм затова .
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България и тя трябва да е на съд, защото според хамериканската логика ние сме дали оръжие на хиляди тероиристи по света.
19
1
 
13
 
! Отговори
ДЪРВЕНЯЗ преди 6 години
СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ, КОГАТО РЕША ДА СЕ ПРАВЯ НА ТЪРГОВЕЦ, ЩЕ ОТВОРЯ КОЛ ЦЕНТЪР, ЕМ ГЪЗАРИЯ, ЕМ НИКВА ОТГОВОРНОСТ
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 20 Муахахахаха...значи всички работници в завода в Казънлък за Калашници трябва да са на съд, защото български калашници вече има в ръцете на терористи от Ислямска държава? Да ти имам логиката, папагалчо.
17
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям тарикат тоя Желяз. Сега се събират руските потгъзници да викат срещу САЩ.