В случай на война: Мобилизират мъже и жени от 18 до 55 години

Те трябва да имат подготовка и да са преминали военно обучение
Обновена: 22 апр 2018 12:37 | 21 апр 2018 19:04,
768
В случай на война: Мобилизират мъже и жени от 18 до 55 години
Снимка: visualhunt.com

Тлеещият конфликт в Босна и Херцеговина, а не разширяване на войната в Сирия е истинската заплаха за сигурността на България. Това обясниха български дипломати и военни експерти пред "24 часа".

Още по темата

Военните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия увеличиха тревогата, че се разпалва конфликт, който може да се пренесе в съседните страни и дори да стигне до България. Това е невъзможно, доста по-сигурно страната ни ще бъде засегната от нова война в Босна. Тя обаче ще е в по-далечно бъдеще, обясниха те.

Това е много по-възможен сценарий от протичащите в Сирия събития. И все пак актуален остава въпросът какво прави България в случай на война и кой би трябвало да се мобилизира, след като задължителната наборна казарма отпадна през 2007 г.

Обявяването на военно положение е уредено в Закона за отбрана и въоръжените сили на Република България. Това става с указ на президента или с решение на депутатите от Народното събрание. Гражданите се информират по всички средства за масово осведомяване.

Военно положение се обявява в два случая - ако има нападение срещу страната ни или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения. При внезапно въоръжено нападение пък не се чака обявяване на военно положение. Тогава незабавно се предприемат мерки.

В ситуация на война отбраната на страната и вътрешният ред преминават под ръководството на върховния главнокомандващ. За да подпомогне дейността му, президентът сформира Върховно главно командване, в което участват премиерът, всички министри, началникът на отбраната и др.

В случай на война ще бъдат мобилизирани всички мъже и жени от 18 до 55 години, които обаче са преминали военно обучение. Това са хората, служили в армията, изкаралите наборно или доброволно военно обучение. Задължително се мобилизират и редки специалисти като лекари.

В България има два вида резерв - доброволен и запас. За доброволния е определено да бъде от 3000 души и в него влизат хора, които сами са пожелали да минат курс на обучение за начална или специална военна подготовка.

То продължава един месец, след което се полагат изпити, клетва и тогава доброволците се зачисляват към резерва. Всяка година те минават на допълнителни курсове, а за усилията си получават веднъж в годината една месечна заплата в размер, отговарящ на специалността, която имат.

Подобно обучение преди месец завърши още една група в Плевен.

Въпреки че към доброволната военна служба интерес проявяват много хора, към момента в добровония резерв са заети едва 500 места. Причината да не може да се запълни бройката от 3000 души е, че повечето от желаещите са работещи, а за работодателите отсъствието им от работа се оказва проблем и не ги пускат. 

В момента броят на хората, които отговарят на условията за мобилизиране, е достатъчен за нуждите на страната, но след 5-6 години ще стават все повече тези, които не са служили, нямат военна подготовка или са над 55 години.

Тогава нуждата от запълване на доброволния резерв ще стане по-голяма. Затова сегашният министър на отбраната Красимир Каракачанов настоява да се въведе доброволна военна служба, която да се узакони.

За да мотивира младите хора да се запишат, министърът предложи те да се ползват с приоритет при кандидатстване за университет, както и за работа в МВР, Министерството на отбраната и в държавната администрация.

За да се избегне възможността работодатели да ограничават служителите си, които искат да служат доброволно, ако тази дейност се узакони, може да не им се дава възможност да ги уволняват.

Друг проект, който министерството подготвя, е създаване на Военновъздушно училище в Долна Митрополия. Очаква се проектът да бъде внесен за одобрение в Народното събрание. Зад него застават и президентът Румен Радев, и правителството. Проектът цели да създаде повече кадри за нуждите на бойната ни авиация, както и за гражданската. За функционирането на Военновъздушното училище ще са необходими малко над 5 млн. лв. на година.

Въпреки че страната ни е подготвена за военни действия, днешната война ще бъде много по-различна от тази, която сме виждали по филмите от Втората световна война, например, твърдят специалистите.

Специално за България тя ще бъде война на въздушни удари по определени точки, в която ще имаме основна задача да пазим обекти като АЕЦ "Козлодуй", големи инфраструктурни обекти, магистрали, структуроопределящи заводи и големи градове.

При евентуален военен конфликт, България като член на НАТО може да разчита и на допълнителна помощ от всички останали държави членки. Според чл. 5 от Вашингтонския договор, ако една страна - членка на НАТО, бъде нападната, всички други трябва да я подкрепят.

По тази причина от 12 май 2016 г. страната ни е под ракетния щит на НАТО. Сто процента от територията ни попадат в обхвата му.

Това стана, след като американците активираха противоракетна система в Румъния. Целта му е противодействие срещу евентуална заплаха с междуконтинентални балистични ракети (обсегът им на действие е над 5500 км. - б.р.).

За да бъде ефективна защитата, всичко е въпрос на секунди. НАТО използва мрежови сензори и приемници, които засичат изстрелването на ракетата и определят накъде е насочена. Те са разположени както в морето, така и на суша. Допълнително за прехващането на вражески ракети се използват и специално предназначени за това сателити. След което най-добрият възможен прехващач неутрализира вражеската заплаха още докато тя се намира във въздушното пространство.

Целта на тези ракети е отбранителна. Те не съдържат барут и взривно вещество, а електроника, за да бъдат точни и да унищожават други ракети. В допълнение на това България разполага и с две морски и с три въздушни бази, които, разбира се, преди са били много повече.

Въздушните бази се намират в Южна България - в Пловдив, в село Граф Игнатиево, където са изтребителите (те служат за въздушен бой, борят се с чуждите изтребители - б.р.), в Крумово, където е вертолетната база (те се използват с разузнавателна и транспортна цел - б.р.), и в Ямбол, където е щурмовата база (тези самолети летят ниско, тежковъоръжени са и работят в интерес на пехотата - б.р.).

Морските бази са две - във Варна и до Созопол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


768
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
549
28
 
4
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Предлагам всичко от 18 до 55 години да се мобилизира и с автоматите на освободителен поход към Крим да освободим украинския народ от путинския ботуш!
548
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички *** трябва да бъдат мобилизирани. Със *** и техните чугунени глави ще спират ракетите "Кинжал", които ще падат върху главите им.
547
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На българския народ му е омръзнало от васални политици, САЩ окупатори, НАТО бандити и български предатели. Мобилизират ли се българите политиците отиват в затвора , САЩ посланик се обявява за персона нон грата, Излизаме от НАТО и ЕС! Ставаме президентска република без 240 хрантутника !
546
1
 
38
 
! Отговори
В преди 6 години
Как ли пък няма да тръгна на война за тая клоунска държава хахахахахахахахахахахаххахахахахахахахахахаххаха....Бат Бойко да ходи на фронта,и вички негови подръжници.
545
15
 
3
 
! Отговори
Добре че е НАТО преди 6 години
И ракетния щит Да ни пазят от ракетите на Ким Свин, *** Кин и аятолахътДа живее България!
544
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯМА ДА ИМА ВОЙНА, БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ПОКОРЕТА И ЗАВЛАДЯНА ТЕРИТОРИЯ. В ЧЕТИРИ БАЗИ Е НАСТАНЕНА ОКУПАЦИОННАТА АМЕРИКАНСКА АРМИЯ, А МАРИОНЕТНОТО ПРАВИТЕЛСТВОИ ПОЛУЧАВА ЗАПОВЕДИ ОТ ГОСПОДАРИТЕ В БРЮКСЕЛ.
543
4
 
15
 
! Отговори
айде стига преди 6 години
Ще посрещнем с хляб и сол поредния "освободител",ще се потопорчат разни тарикатски ухилени политици,и ще задрънкат за "дружба от векове за векове",това поне си го знаем!Така че стига сте треперили и мрънкали,никой няма да ви праща по окопите!Баси шубелиите,баси чудото!
542
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни трябва армия имаме Азис и веско Маринов. Ще пуснем техни песни и враговете ще изчезнат.
541
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да мобилизират Плевнелиев и Соломон Паси, Методи Андреев, Александър Йорданов и Антон Тодоров. Искам да ги пратят директно на фронта.
540
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно Каракачанов има фантазии да стане генерал.С тази неграмотност в случай на войта най-много да се самоунищожим ако впрегнем всички граждани да се бият.
539
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересна е формулировката:"..необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения."Та не си спомням да са питали пряко народа, за международните съглашения. При това положение, не мисля, че хората ще се вземат на сериозно, да воюват. Въобще не коментирам в кой лагер и срещу кого. Жалка работа, на не умния елит, докара нещата до тук. Но това ще е само временно. Нещата ще се променят.
538
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В случай на война не ми дреме за тази държава. Махам се и бягам пък квото стане с държавата.
537
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯМА НИЩО ПО МРЪСНО И ДОЛНО ОТ КАПИТАЛИЗМА!ФАКТ ВЕЧЕ 29 ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ!
536
7
 
33
 
! Отговори
ДО 619 преди 6 години
ЩО Е ТО УКРАИНЕЦ?РУСКИ ПРЕДАТЕЛИ НАСЕЛЯВАЩИ ПОКРАИНИНИТЕ НА РУСИЯ.САМОТО ИМЕ УКРАИНА ОЗНАЧАВА ПОКРАЙНИНИ .ЗАЩО 80%ОТ ТАКА НАРЕЧЕНОТО УКРАИНСКО НАСЕЛЕНИЕ ГОВОРИ ЧИСТ РУСКИ ЕЗИК(БЪЛГАРСКИ ДИАЛЕКТ)?????РАСА УКРАИНЕЦ НЕ СЪЩЕСТВУВА!КАЖИ КАК УКРАИНСКИТЕ ФАШИСТИ ЗАПАЛИХА ЖИВИ ХОРАТА В ОДЕССА????И КАК ИЗБИВАХА ЖЕНИ ЗА ОРГАНИ И ГИ ЗАРАВЯХА В ОБЩИ ГРОБОВЕ ИМА МИЛИОНИ ДОКАЗАНИ СЛУЧАИ.БАНДЕРОВЦИТЕ СА МРЪСНИ ФАШИСТИ!ПОДКРЕПЯНИ ОТ ФАШИСТКА ЕВРОПА И ТЕРОРИСТИЧНАТА СТРАНА САЩ!!!!
535
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен620 Само че,след БСП и компания,страната остава,като след глобален тайфун,в изолация,със спрени есфондове ,глад и студ,за обикновения,болен и изтерзан българин.Комунистите от БСП грабиха България от 1944 до днес.Те са най-богатите хора в страната.
534
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен603 Добре,стар иглупав.
533
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Назрява Време са разплата, много търпяхме!!
532
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 610,618 Горкият,като гледам,какви думи използваш,речникът ти е пълен с обиди и тъпотии.А и нервата те стяга,внимавай,може да получиш някой инсулт,или да изпуснеш простатата.Русия е агресор,който превърна Източна Украйна в пепелища,изби там над 3000 невинни,подкрепя диктатори,защото самата тя е диктатура,в борбата си за световно господство,срещу запада.Такива,като тебе,за масовия убиуц Путин,са дребни,нищо не значещи мушици,а ти го защитавай,колкото си искаш.
531
2
 
26
 
! Отговори
До 610 преди 6 години
Кого плашиш бе гъзльо?? Хайде, отиди и арестувай човека, знаеш ли колко ще го последват? На българина му е дошло до гуша и повече, от тъпотиите на Монокнижника и Шайката. Той добре разбира омразата към него, независимо, че се прави на смелчага а не е. Не може да смажеш и унижаваш един мирен народ, да го крадеш и лъжеш десетилетия и да искаш този народ да те защитава, да води война и ти пази дебелия и крадлив ***! Явно Монокнижника разчита на безкрайното търпение и ни подценява.
530
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 681Та вие българите сте си от третият пол и няма нужада "да се пишете".