Старото се уволнява, зайците реват... И ето идва... Каракачанова казарма

Два батальона доброволни наборници, ще им плащат месечно по 600 лв.
29 яну 2018 07:10, Златко Желев
172
Старото се уволнява, зайците реват... И ето идва... Каракачанова казарма
Снимка: архив, Булфото

10 години след като в задължителната дотогава казарма влезе последният набор младежи и след това армията стана напълно професионална, днес идеята да се служи отново е в разцвет. Тя бе записана в програмата за управление на правителството по линия на партньорите патриоти и няма и 10 месеца по-късно вече е на финалната права и планът за осъществяването ѝ.

Ако, както твърди вицепремиерът Красимир Каракачанов, тя има подкрепата на премиера Бойко Борисов, то през 2019 г. вероятно отново ще имаме наборни войници. Засега доброволци, тъй като пълна военна повинност още не се обсъжда.

Два батальона, или около 1000 доброволни наборници, планират да съберат военните, ако бъде върната казармата. Това показвали предварителните разчети на Министерството на отбраната.

Още по темата

Засега не е правена сметка по колко време ще се служи, но плановете са новите войници да сложат кубинките за 6 или за 9 месеца. През това време наборниците ще трябва да получават заплати като на кадрови войници, което означава основното им възнаграждение да е минимум 608 лв. Толкова според шефа на отбраната ген. Андрей Боцев е началната заплата на професионален войник.

Двата доброволчески батальона ще са в Плевен и Сливен, предвиждат плановете на военните. Наборниците щели да бъдат ползвани както при овладяване на кризи като пожари, наводнения и пр., така и за попълване на доброволния резерв.

До 2020 г. резервистите трябва да бъдат поне 3000 души, а в момента има записани само 600, показват разчетите на военните, цитирани от "24 часа".

Два варианта са разработили в Министерството на отбраната пък за въвеждането на задължително военно обучение за гимназистите. Плановете са им вместо уроците да са само в девети и десети клас, на военно обучение да подлежат и 11-класниците.

Освен това часовете трябва да се увеличат значително от досегашните 5 часа като в някои от разчетите се говори и за 80 учебни часа на година. Планира се още въвеждането не само на теория, а и на практическо начално военно обучение като строева подготовка, физическа подготовка и обучение за работа с оръжие

За последното обаче имало правни пречки, тъй като според международните конвенции деца под 18-годишна възраст не могат да минават обучение за работа с оръжие.

За учениците, които са навършили 18 години обаче, ще има и стрелкови занятия през лятната ваканция.


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
5
 
! Отговори
Айде преди 1 година
Българите са най големите нещастници
147
1
 
1
 
! Отговори
МИииирррнооо ! преди 1 година
ПРИБЕРИ КОРЕМА, ИЗПЪЧИ ГЪРДИТЕ !
Леееко, леко а се не прекинеш, *** Блатна :D
146
0
 
0
 
! Отговори
Казармата е XYЙ, преди 1 година
Но има шатаци ! НА РОЯЦИ !
145
0
 
1
 
! Отговори
xaxa преди 1 година
тук съм за коментарите!!!
144
0
 
5
 
! Отговори
гнездото на орела преди 1 година
а на задната седалка гадже без пола
изполнявай "тунджа200" аз съм уволнен селекторат червен

аз съм български летец на боен делтаплан.
143
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква, армия к'ви пет лева, като половината младежи от 18 до 25 са тъпи джедъри.
142
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на Балканските войни царство България (3,5 мил население) е мобилизирало 800 хил. армия. Практически всеки 4-ти индивид е бил на фронта. Хората са играели хора и са се радвали за това, че са зачислени за войници. Това са били нашите дядовци и прадядовци. Идеалът за тях е бил над всичко.
141
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайдеее... 1970 г. мина отддавна, не помните ли? Военно обучение за децата... браво, бе!
140
3
 
9
 
! Отговори
Аааааааа преди 1 година
В Сирия не се биха висшисти а прости станали от простотия военни ,НО ТАМ ОЦЕЛЯВАТ ПРОСТИТЕ НЕ ВИСШИСТИТЕ . ТУКА БЕЖАНЦИ ПРИЕМАМЕ ВСЯКАКВИ , НО НЕДАЙ СИ БОЖЕ ТУКА СТАНЕ НЕЩО И С НАШАТА ВОЕННА ПОДГОТОВКА ,ЕДИНСТВЕНИЯ НИ ШАНС Е ДА БЯГАМЕ , НО КОЙ ЩЕ НИ ПРИЕМЕ ???? Е КАТО НЯМА КЪДЕ ДА БЯГАМЕ ЕДИНСТВЕНИЯ НИ ШАНС ПОНЕ ДА МОЖЕМ Д СЕ ЗАЩИТИМ С ПОМОЩТА С КОЛКОТО И ДА Е МИЗЕРНА ВПЕННА ПОДГОТОВКА
139
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прост, по-прост, много прост, пожарникар, милиционер, ВОЕНЕН!
138
14
 
16
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година
Наборната служба създаваше ръководни кадри, не само обучени, но и проверени на практика. Става дума за мл. сержантите - командири на отделение и ст. школниците - командири на взвод. Дефицитът ДНЕС на КАДЪРНИ ръководители от всякакво ниво е причината за появата на КАЛИНКИ навсякъде.
137
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария явно не е подписвала ''международните конвенции'' защото там децата над 7 г. възраст се поощряват да се упражняват в стрелба с огнестрелно оръжие.
136
1
 
17
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Каракачанов да даде личен пример и да бъде старшина.Нищо няма да стане от тези планове.
135
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 132. Амбриажи има навсякъде- в САЩ, Русия, България, Кирибати.
А че, Русия и Турция, са диви, азиатски държави с население изоставащо в еволюцията с 500 години си е факт.
134
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казармата - кроманьонски мерки на откачена мутра!
133
5
 
10
 
! Отговори
инж. преди 1 година
Доброволната казарма би трябвало да е наследница на Опълченците взели участие при Освобождението на България от турско иго.Как е създадено българското опълчение?Кой го обучава,храни,облича,въоръжава ...
132
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шкембе мутра - отговорна за мутризирането на държавата!
131
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Кой ти е цивилизованият свя?На джендърите ,третополовите ли или на гей парадите . Ти на това цивилизация ли му казваш ?
130
1
 
15
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Обичта не се измерва в пари, ама знаеш ли кое се измерва в пари ? Ипотеката, сметките и храната на децата ми се измерва страни. Каква страна ще защитавам, Ко не мога едно семейство да изхранва ?
129
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 127 .... Брат, сериозно ли ?