Военно обучение в 9-10 клас. Поне веднъж седмично!

Млади лекари се натискат за обучение като войници, по-лесно си намират работа в Германия
19 яну 2018 07:00, Елка Василева
85
Военно обучение в 9-10 клас. Поне веднъж седмично!
Снимка: архив, Булфото

Гимназистите да минават още от септември по 50 часа военно обучение в рамките на учебната година. Това са договорили министерствата на отбраната и на образованието. Планът за въвеждането на повече военно обучение се пишел от експерти на двете министерства, пише "24 часа".

В момента учениците от 9-и и 10-и клас преминават военно обучение, но само по 5 учебни часа в годината. Освен това тези часове са в рамките на часа на класния и реално учениците не придобивали почти никакви умения, твърдят военни.

Заради това часовете ще бъдат увеличени 10 пъти, освен това вече щели да се водят от специализирани преподаватели. В момента се пишели учебните програми за разширеното военно обучение.

Задължителното военно обучение в гимназия и въвеждането на доброволна казарма са записани в управленската програма на правителството. Засега обаче казармата се отлага поне за 2019 г., въпреки че вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че е договорил подкрепата на премиера Бойко Борисов и парламента за приемането ѝ.

За тази година в бюджета на Министерството на отбраната няма предвидени средства за въвеждане на казарма, обясниха оттам. Ясни били обаче принципите на доброволната служба.

Кандидатите да преминат през казарма ще получават заплата, но тя ще е доста по-ниска от тази на професионалните военни. Освен това те нямало да сключват договор. По желание след службата доброволците ще могат да се прехвърлят в професионалната армия. Надеждите на вицепремиера Каракачанов са такива войници да попълнят липсващите 5500 души в професионалната войска.

Експертите подчертаха, че идеите още са в начален етап от разработката им. Не е изяснено на този етап дали доброволната казарма ще продължава 6 или 9 месеца.

След като Красимир Каракачанов обяви намерението си обаче, срещу идеята му се обяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов. Той нарече доброволната казарма опасна импровизация. “Армиите, които въвеждат ограничена “наборна” служба, първо са осигурили добро заплащане, ефективна подготовка и модерно оръжие на професионалната си армия, а и младежите им не си търсят образование и работа главно в чужбина”, написа той във Facebook.

Паралелно със засиленото военно обучение в гимназията военните ще продължат да предлагат и доброволно военно обучение в центровете си в Плевен и Велико Търново.

В Плевен през бившето ШЗО за 2016 г. са минали на обучение два курса, единият от 45 души, а вторият от 60. Заради липса на пари през 2017 г. е имало само един курс, а за 2018 г. се планира да бъдат обучени 120 души.

На това военно обучение, което преминава за месец, може да се запише всеки българин, който е годен за военна служба и не е навършил 55 години. Обучението в Плевен е за хора със средно образование. Висшистите пък могат да преминат военно обучение във Велико Търново, където подготовката е двуседмична и се провежда във военния университет.

Интерес към тях имало главно от млади лекари, защото с военно обучение си намирали по-лесно работа в Германия, разказаха офицери.


85
Още по темата: армиявоенно обучение
Още от Общество
За 3,5 млн. лева: Резиденция на Тато си смени собственика
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А може ли, нещо полезно, да науча в тая гимназия ? А ? Сещате се, нали ? Нещо, дето ще сложи хляб на масата, защото колкото и литература и физиак да им цитирам, в магазина не дават за ядене ?
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кои ли пиян сержант ще ги води симеонов това го махни ако искаш да имаш армия а не пияници
77
0
 
3
 
! Отговори
Хахохоха преди 4 седмици
Армия, обучения пълен абсурд. Управляващите избиха рибата с простотия. Кой нормален млад човек ще остане в бг се питам ? И от кого ще се издържа армията ? От ония дето ще се пенсионират на 65? Неее, следва поредната вълна емигранти българи до последния читав човек.
76
1
 
3
 
! Отговори
шаш преди 4 седмици
Обърнете внимание на последното изречение в статията.Висшистите ще отиват на военно обучение за две седмици във В.Търново , зада могат по-лесно да си намерят работа в Германия.Ще обучаваме за чужбина , а ние тук пак на сухо.
75
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ревете ли мамини синчета/програмистчета...ревете знаем що за "мъже" сте
74
1
 
2
 
! Отговори
Krom преди 4 седмици
До Анонимен 73 - чак да ми пречи, едва ли. Не това е основно. Имах в предвид, че измества акцента. Прави ли ти впечатление, че в последните 10 години се търсят само и единствено оправдания, защо и предвидените по Бюджет за въоръжаване средства да не се дадат? Не може със смътни намеци за казарма и спомени за военното от Бай Тошово време да заместваш липсата си на позиция защо не се модернизира крайно недостатъчната ни отбрана. Това е. И леееко да плъзваш отговорността върху младите? Не е ОК.
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Krom

Идеята му за военно обучение веднъж седмично в училищата с какво ти пречи?Не е лоша идея и ще се научат как да се предпазват и как да оказват първа медицинска помощ,което ще им е от полза и в живота.
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
казарма ли да го Ухате!
71
0
 
8
 
! Отговори
Krom преди 4 седмици
Този е векът на малките но свръх подготвени военни единици. Това е доктрина на асиметрия. Както винаги, тук сме сто години след маймуните. Хора, днешните армии се правят с много пари. Шкембе Воевода предлага да обучим пушечно месо. За две години в 22120 Марица като кашик в "онези години" разбрах разликата между скатаване и яка служба. Това предложение е "нищо, но с патос". Първо да видим поне едно ново оръжие в армията, после да сънува обща повинност.
70
2
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 седмици
Когато аз съм служил - ти си си играл с котките под масата- за матросите нямаше нищо освен казарма в най суровият и вид !!
69
5
 
0
 
! Отговори
aaa преди 4 седмици
До Ф.С.В.

И после един месец компенсациийки изън отпуската задето сте се правили един час ненужно на войници.
68
2
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 седмици
(продължавам)- А двигателите ревът с 700 градуса температура в колекторите-Кърмата е разцепила във водата 50 метра коридор - Не знаем боен турски кораб ли ще потапяме - Знаем че сме близко до най страшното- Но всеки мълчи стиснал устни- и ние на 19 г млади момчета- изпълнявящи военният си дълг-- Това беше ВМФ флотът- Това бе реалността- Паднеш ли от палубата- едва ли някой ще те намери в мрака -- Двигателите ревът турбините свирят и оръдията чакат - за да запеят своята смъртоностна песен
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 64

Повечето от тези момчета знаем от кой етнос ще бъдат. Затова пиша три години - повечето от тях ще трябва първо да се научат да четат, да пишат, да извършват елементарни математически действия. Няма да е зле и един кратък цикъл лекции по история и география да чуят, за да им стане ясно що е това България. След това ще получат професия и последната година ще придобиват трудови навици. Това ще е казармата за тях, едва ли някой очаква точно те да станат воини.
66
3
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 седмици
Да ви кажа и аз нещо- Флагмански кораб (111- ракетна фрегата) под. 25690 Созопол- В 03 00 сутринта- мрак, бряг няма- пръски от вълни по палубата- мълчание и концентрация на екипажа- (60 човека) Всички звена са прихванали целта (кораб минал границата)- рев на двигатели (3 двигатела по 3000 коня) Фрегатата плава с 41 възла- Бойна готовност- 4 ракети с потенциал само една да потопи огромен кораб)- Оръдия в готовност- ПК системи радари всеки си знае задачата- оаква се само заповед в шлемофоните!
65
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не знам другите министри как са,нищо не пишат какво вършат,но Каракачанов е добър министър.Като изключим някои изцепки на Валери,патриотите се справят добре.
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До На няколко етапа
Много лесно ги слагаш тези три години.То и през соца не е бил толкова дълъг периода,но за останалото си прав(а).
63
2
 
18
 
! Отговори
aaa преди 4 седмици
Като човек минал през казармата мога да кажа - по-голяма загуба на време не може да съществува. Ще ги научат на мързел и скатаване, защото там това работят. Нито ще могат да "боравят с оръжие" с два-три изстреляни патрона, нито ще имат добра физическа подготовка от ежедневното напиване, което ги чака. Задължителното спортуване ще свърши много по-добра работа. Тук ще се превъртят поредните милиони "народна пара".
62
8
 
4
 
! Отговори
На няколко етапа преди 4 седмици
Да, в средното училище трябва да има такова обучение - това е шансът на момичетата да се научат да оказва първа помощ при злополука, а също и как да действат организирано в бедствени ситуации. Също и да имат елементарни познания за оръжията и как да се предпазват при химическа, биологична, ядрена и друга атака.
Момчетата със средно образование трябва да преминат поне 6-месечен курс за военна подготовка, а които нямат средно - три години Строителни войски, това сме го коментирали и друг път.
61
13
 
7
 
! Отговори
И да се пените, преди 4 седмици
и да не се пените,
нещо трябва да се направи.
Недопустимо е да израсне поколение от мъже-мухльовци.
Казармата в стария й вид може да е остаряла, но задължително трябва да се вземат мерки най-напред за физическата кондиция на момчетата - или са льохмани с кашкавалени мускули, или си губят времето във фитнеса и се тъпчат с боклуци, за да направят мускулатура по изкуствен начин.
Освен физическа подготовка, да се научат да действат в извънредни ситуации и да боравят с оръжие, ако се наложи.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Добре, аз ще стоя в окопа и ти ще ми докараш дрон, с нещо? да ме пука? И какво е това "НЕЩО"?"

На теб като ти кажат "дрон", ти си мислиш, че това са онези летящи квадрикоптерчета, които децата управляват с дистанционно в парковете.
Тц, не! Прочети малко за:
MQ-1 Predator
Global Hawk
MQ-9 Reaper
MQ-8C Fire Scout
И други подобни.
А питаш с какво НЕЩО ще те пука дрона ли? С каквото му сложат! С всичко може! И лютеница може да ти хвърля!