Високите сметки за парно имат обяснение! Цени, наредби...

ОмбудсМая: Клиентите кредитират "Топлофикация" безлихвено!
34
Високите сметки за парно имат обяснение! Цени, наредби...
Снимка: архив, БулФото

С близо 60% средно по-високи сметки за парно имат софиянци за март 2018 г. в сравнение със същия месец на миналата година. Това е констатирано на срещата на омбудсмана Мая Манолова с изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД Сашо Чакалски.

Повод за нея са жалбите и сигналите до институцията за много високи сметки за отопление за март в сравнение с по-студените два предходни месеца, когато сметките са били значително по-ниски. Има случаи, в които увеличението е двойно.

Това се дължало основно на увеличението на цената на топлинната енергия с над 24%, (одобрена от КЕВР), въпреки гражданските протести от м. април 2017 г., и на разпоредбите  на Наредбата за топлоснабдяването. В същото време от "Топлофикация" считат, че няма проблеми с нормативната уредба, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Омбудсманът смята, че дружеството трябва да посочва проблемите, произтичащи от прилагането на Наредбата за топлоснабдяването и своевременно да сигнализира Министерството на енергетиката. Нужно е да проявява по-голяма активност, когато са ощетени гражданите, какъвто е случаят с прогнозните сметки. Доброто управление означава своевременно да се реагира на несправедливите практики, смята Манолова.

В случая с мартенските прогнозни сметки клиентите на топлофикационните дружества безлихвено ги кредитират, а изравнителните сметки ще бъдат готови през юли, а едва през август хората ще могат да си получат надвзетите суми, посочва тя.

На срещата омбудсманът поиска за пореден път от "Топлофикация София" ЕАД да информират по ясен и разбираем за хората начин как са формирани високите сметки. Освен това настоя във фактурите, на отделен ред, дружеството да посочва и количеството топлинна енергия за сградна инсталация и стойността й, каквото е и изискването на чл.30, ал.3, т.13 от Общите им условия, одобрени от КЕВР.

По повод високите сметки за м. март и решение на ВАС, с което се отменя формулата от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради-етажна собственост, омбудсманът изпрати писмо до министъра на енергетиката, в което за пореден път поиска да се проведе широка обществена дискусия с участието на компетентните държавни институции, в т.ч. и омбудсмана, както и граждански организации, за изменение и допълнение на Закона за енергетиката и на Наредбата за топлоснабдянатето, в защита правата и интересите на потребителите на топлинна енергия.

Мая Манолова подчерта, че изцяло споделя мотивите на съдебния акт, с който се отмени формулата за изчисление на сградната инсталация.

На срещата бе обсъден и фактът, че омбудсманът не е получила исканата от нея информация за какво "Топлофикация София" харчи юрисконсулските хонорари, заради които сметките на длъжниците набъбваха в пъти и в резултат, на което общественият защитник осъди дружеството на две инстанции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 5 години
До Анонимен-22: 1.Няма такава ТАКСА МОЩНОСТ !!! А това е топлоенергията , която излъчват вертикалните тръби! А ТЯ те топли ! 2. А сградната инсталация не е отменена! Остава да се променят формулите за нейното изчисление /до по реалното/ !
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво са са размрънкале софианците ? Тва а евроатлантическа ценост. Ша са греете с дрога нали протест правихте за дрогата. И ше прайте сека седмица гей параде
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наглеците от Топлофикация София трябваше отдавна да си го получат!!! България се надига заради управлението на Тиквара и Картофка. При бунтовете които рано или късно ще станат, Топлофикация трябва да се запали с работещите вътре. Един да не излезе!! После идва реда на Софийска вода, франсето да се обеси на дърво пред офиса им и ръководството. Трети са ЧЕЗ. Ограбването на българина придължава вече 29 години.Картофка щеше да бори корупцията в Топлофикация, нищо!Тя трябва са бъде метната от покрива
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
ТоплофиКсаЦия е едно легално престъпление, една архаична и ултимативна компания която е абсолютно недемократична и неетична...! Това е едно престъпно дружество което чрез завишени сметки, придобива жилищата и имуществото на жертвите си ! Като модел на 'услуга' е по-близко до колониална заробваща компания, отколкото модерна услуга с голяма общ. значимост...! Затова аз много скоро ще съм на бойлер.. БОЙКОТИРАЙТЕ 'ТоплофиКсаЦия' и добрите цени за удобното центр. отопление ще се завърнат...!
27
10
 
1
 
! Отговори
Harri преди 5 години
Аре стига глупости. Дойде време шопите да си плащат реалната цена на топлото.Топлото което до сега им го доплащаше цялата държава за да им е евтино.Справка цените за изкупуване на тока от когенерация. ВЕИ-тата ряпа да ядат....Още едно поскъпване със 100-150% и нещата ще влязат в нормални граници.На който шоп не му харесва, да минава на ***. Примерно от Перник.Отива с каруцата и товари няколко чувала...
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетох нещо за кредитиране на топлофикация.......ами ето една работеща идея: аз от март месец спирам с кредитирането, т.е. не си плащам сметките , докато не дойде изравнителната. И все имат да ми връщат пари. Така и цяло лято и топла вода не плащам. А щом играят к*у......ската ако сме живи от следващия сезон ще спирам да плащам още от януати....и те така.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фъндъковааааа,защо мълчиш?Топлофикация е на твое подчинение.По твое нареждане ли ни крадат?
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлофикация-държава в държавата.Съдът-рекетьорът посредник в полза на "Топлофикация.Осъждат те без да знаеш и без да си ползвал парно/И можеш да се оплачеш само на арменския поп.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Догодина ще имаме турски газ, който ще е безумно евтин. Тогава от топлофикация ще ни плащат, само и само да ползваме парно.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво стана с такса мощност, нали миналата седмица съдът постанови, че е незаконна... сега гледам пак са ми я сложил без да ползвам парно... Нещо Манолова се прави на луда по темата...
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те имат обяднение сметките, ама нито е от наредбите, нито от промяна в цените
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Призовавам Мая Манолова да работи за включването на радио-топломерите в субсидиите за енергийна ефективност. Ако всички имаме радио-топломери, всеки месец, сметката трябва да е актуална, а не прогнозна. И освен това НА ОТДЕЛЕН РЕД да пише сградната инсталация И колко са загубите (разликата между консумацията на хората, отоплението на общите площи и това което е отишло за подгряване). Писна ми да гадая колко по дяволите би могла да ни е истинската сметка, да внасям пари и после да ги връщат.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На бойко *** му трябват пари. Събира ддс! Бойко , знаеш ли мила какво ти мисля
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последно пидалският кевър е крайно време да бъде премахнат! Увеличили са цената не с 24 а с цели 60 процента. Чакам тока да видя и вече ще се взимат мерки!
17
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега от коментар 15:Малко е!Твой:Ханко Брат
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да си ядрен физик.!! Може Да си завършил дори и висша математика в математическата гимназия.!Дори и уравнения с логаритми да решаваш.!Никога няма да научиш формулата на дружествотоФормулата е по голяма и от тази на никотина!
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знам, че в цяла Европа и сигурно и по света. Това дружество на загуба е единствено. И съществува 28 години.А каква му е формулата / чул съм че е много сложна/ е тайна на фирмата.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 125 кв.зп дойде сметка за март 405 лева!!!! Утре съм на ходжа, да им чете "за здраве"!
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се че имат обяснение - казва се ГЕРБ!
12
1
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Струва ми се нелепо главния готвач на доста от законодателните каши отпреди няколко години ,сега да ми го лансират като единствен спасител.Някой хора са част от прооблемите сега се предлагат като решение.Като има наивници...