Армията ни: Боеспособна – със стара техника и липса на бойци!

Крещяща е нуждата от модернизация, смята началникът на отбраната ген. Андрей Боцев
Обновена: 29 апр 2018 14:55 | 29 апр 2018 12:40,
272
Армията ни: Боеспособна – със стара техника и липса на бойци!
Снимка: архив "Булфото"

Армията ни е боеспособна, но има крещяща нужда от модернизация. Това обяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев в навечерието на Деня на храбростта.

"Ние разполагаме с остарели бойни платформи. Недостигът на личен състав е от около 5 700 човека. Стратегическата среда за сигурност от години е влошена и с годините продължава да се влошава", каза генералът пред БНТ.

Той съобщи, че по време на последното заседание на Консултативния съвет по националния сигурност при президента е било констатирано, че армията ни изпълнява задачите си с ограничения.

Още по темата

Генералът припомни, че в началото на 2018 година бе приет план за нарастване на процента от БВП. 2% от него ще отиват за армията до 2024 година и според ген. Боцев, ако планът се спазва, армията ще излезе от това състояние.

"Системното недофинансиране отдавна поставя пред изпитание националната сигурност. От тази година, след приемане на този план, знаете, че се отпуснаха около 113 милиона лева, от които се повишиха около 10% доходите на военнослужещите, което макар и не много е стъпка в правилната посока", каза началникът на отбраната.

Ген. Боцев съобщи, че е увеличен и приемът на курсанти във военните училища. Приета са промени в закона за войници и сержанти, завършили висши учебни заведения, да кандидатстват за обучение в Националния военен университет и след завършване едногодишен курс да им се присъжда звание лейтанат и да се влеят в редиците на офицерите.

Според ген. Боцев не само доходите, а и социалният пакет трябва да се подобри и се правят крачки напред.

"Много от младите хора все още имат и патриотични чувства. Имат някакви цели, искат да се представят", обясни той.

Ген. Боцев съобщи, че военният парад на 6 май тази година ще е по-внушителен. Причината е, че се навършват 140 години от създаването на Българската армия след Освобождението.

Освен традиционните блокове е предвидено да премине техниката, която притежаваме. На площада ще минат девет блока. За първи път в историята на военните паради в България ще мине и македонска рота.

По жълтите павета ще преминат гвардейският и на видовете въоръжени сили оркестрите, както и около 52 единици бойна техника.

Тази година на парада ще се представят и 14 въздухоплавателни средства. МИ17 ще носи националния флаг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
11
 
! Отговори
Просто мисля преди 5 години
Цялата ни държава има нужда от отсичане на корупцията, кражбите и далаверите. Тогава и армията, и образованието, и за мед. услуги ще има пари. Всичко опира до промяна на хората, които извършват тези далаверки и си присвоят средства за себе си, а народът се крета с мизерни пенсии, стари оръжия, липса на учители и лекари... Обичам страната ни и и много искам лошотията и греховете да се изкоренят. За това може да ни помогне само Бог! Приятна неделя и успешна нова седмица на всички!
164
1
 
5
 
! Отговори
Айдук преди 5 години
До Анонимен190-Ти едва ли ще се биеш,вероятно ще избягаш.Всичките ни съседи се въоръжават като луди,гърци,турци и сърби ,хърватите също, света е полудял.Ние искаме да сме в състояние да защитим страната си.,,Ако искаш мир,готви се за война"-римска сестенция.
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо пък македонска рота?
162
1
 
10
 
! Отговори
Пилот преди 5 години
Всички които хейтвате БА били ли сте войници?Бихте ли станали доброволци при евентуален конфликт да защитите родината си?Бихте ли отделили 100-200 лв.за да ги дарите за нова техника?Защото дядовците и прадядовците ви всичко това са го правили и за това България се е представяла толкова добре на бойните полета.А да хейтва може всеки.
161
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тая ярмия бе, с кого ще се бием дори и най-модерно оръжие да имаме ?!Излишен харч на пари
160
7
 
4
 
! Отговори
! преди 5 години
На 6 Май ще покажем че сме достоен член на НАТО. С тази армия трябва да се съобразява и смешкото Путин. Ако *** не се съобрази за 2 дни българската велика армия ще марширува на червения площад под прозореца на ***.
159
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До юзбашияНе си струва да се бием срещу шепа народ и педя земя!
158
1
 
7
 
! Отговори
dokato преди 5 години
Докато българските журнал. не вземат да получават запл. като Анахид Тачева и др. журналисти от онова време. Честни, добри, отговорни журналисти и професионалисти. И не говоря за тези които бягат по репортажите и се чудят как да задават въпроси на уръфляците политици, а говоря за дебелогъзите дет ми стоят в студията и само харчат по 20-30хил на месец. Разни ГалиМали Сашо и разни Георги Паритрошефци.Дотогава Армия няма да имате. Анадънмо.Ердоган ако беше тука разни Халваджияни щяха да са в затвр
157
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
първо трябва да се смени целия личен състав и после да мислят за превъоръжаване, прав е човека отдолу, с тия глупости като ранно пенсиониране, 20 заплати и един куп други глупости, през които изтичат напите пари, модерно въоръжение няма да имаме
156
0
 
7
 
! Отговори
казак алая преди 5 години
До Анонименсамо за еничари и легионери ни бива!!!!!!!!!!!
155
3
 
5
 
! Отговори
юзбашия преди 5 години
До АнонименЦял табор за педя земя и шепа пръст! ОСТАВИ!
154
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Българската армия трябва да се смени името на Българска жандармерия, защото БА не може да води реални съвременни бойни действия. Може да изпълнява само жандармерийски функции.
153
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 0+0=0ХВАЛИПРЪДЛЮВЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
152
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е как ще има модерна техника, то всичките пари отиват за привилегии на ***, не плащат осигуровки, че на всьичкото отговре се поенсионират на по 45-50 години, и на калпак по 20 заплати, към това като сложиш и един куп почивни бази, по 40-45 дена отпуска.................. какво очаквате да се случи
151
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това не е армия е жалка пародия на армия.Турция може да анексира това блато за няколко часа
150
5
 
18
 
! Отговори
osn преди 5 години
Основанието да съкратят предишната армия беше това , че тя ще стане ултра, хипер ,модерна с 3д таблети и космически технологии и дронове запо 2-3мрлд лева. Това приказваха и съкращаваха по 20-30 хил. души на годинабез текущите пенсионери. Все живо месо.Ама модернизация йок. Няма ги модерните технологии и съответно причината/основанието за съкращението.Няма ги свръхмодерните космически дронове. Няма ги.Викаха най-модерната армия ще бъдете и заплати ще получавате и съкращаваха и съкращаваха.
149
4
 
23
 
! Отговори
Анонимус преди 5 години
Драгите ни съседи Турция тестват далекобойни квазибалистични ракети в Черно море, сърбите имат тяхната ракета Шумадия, която може да удари всяка точка в България, Гърция също има крилати ракети. По времето на ,,царя,,и Свинаров, заради Сащ и Турция си нарязахме далекобойните ракети, които бяха за респект и възпиращ фактор за всяка съседна страна, нарязахме и стотици самолети, танкове, 4 подводници и т.н. за десетки милиарди , е какво да е желанието и самочувствието да си войник в България.
148
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се модернизират всички наши танкове Т-72 до стандарта Т-72б3 или Т-72б3м.
147
15
 
8
 
! Отговори
мухахах преди 5 години
Всичката руска техника да се изхвърли незабавно. И без това става само да плаши гаргите.
146
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато на парад започнат да минават колони с модернизирани танкове, а не само 3-4 оголени все едно са някакви учебни и разни джипове тогава може и да се каже че има някаква армия. Това в момента е посмешище. Тези Т-72 са като някакви голи охлюви. На бойното поле ще им хвърчат ламарините като на американските кенeфи Абрамс. Да направят спешна модернизация на всички танкове съвместно с Русия за да придобият някакви бойни възможности.