Армията ни: Боеспособна – със стара техника и липса на бойци!

Крещяща е нуждата от модернизация, смята началникът на отбраната ген. Андрей Боцев
Обновена: 29 апр 2018 14:55 | 29 апр 2018 12:40,
272
Армията ни: Боеспособна – със стара техника и липса на бойци!
Снимка: архив "Булфото"

Армията ни е боеспособна, но има крещяща нужда от модернизация. Това обяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев в навечерието на Деня на храбростта.

"Ние разполагаме с остарели бойни платформи. Недостигът на личен състав е от около 5 700 човека. Стратегическата среда за сигурност от години е влошена и с годините продължава да се влошава", каза генералът пред БНТ.

Той съобщи, че по време на последното заседание на Консултативния съвет по националния сигурност при президента е било констатирано, че армията ни изпълнява задачите си с ограничения.

Още по темата

Генералът припомни, че в началото на 2018 година бе приет план за нарастване на процента от БВП. 2% от него ще отиват за армията до 2024 година и според ген. Боцев, ако планът се спазва, армията ще излезе от това състояние.

"Системното недофинансиране отдавна поставя пред изпитание националната сигурност. От тази година, след приемане на този план, знаете, че се отпуснаха около 113 милиона лева, от които се повишиха около 10% доходите на военнослужещите, което макар и не много е стъпка в правилната посока", каза началникът на отбраната.

Ген. Боцев съобщи, че е увеличен и приемът на курсанти във военните училища. Приета са промени в закона за войници и сержанти, завършили висши учебни заведения, да кандидатстват за обучение в Националния военен университет и след завършване едногодишен курс да им се присъжда звание лейтанат и да се влеят в редиците на офицерите.

Според ген. Боцев не само доходите, а и социалният пакет трябва да се подобри и се правят крачки напред.

"Много от младите хора все още имат и патриотични чувства. Имат някакви цели, искат да се представят", обясни той.

Ген. Боцев съобщи, че военният парад на 6 май тази година ще е по-внушителен. Причината е, че се навършват 140 години от създаването на Българската армия след Освобождението.

Освен традиционните блокове е предвидено да премине техниката, която притежаваме. На площада ще минат девет блока. За първи път в историята на военните паради в България ще мине и македонска рота.

По жълтите павета ще преминат гвардейският и на видовете въоръжени сили оркестрите, както и около 52 единици бойна техника.

Тази година на парада ще се представят и 14 въздухоплавателни средства. МИ17 ще носи националния флаг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никоя армия която не е убивала не е бое способна ...
184
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали е малка ? Примерно при нас за 7 милиона се води 30 000 . А на 7 милиона *** се падат по 50 000 .
183
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
проблема в армията е същия като и в държавата .. крадливите комунисти ...
182
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Армията ни е натовска - малка, невидима, неуловима. Армията е - някъде там. Секретно е.
181
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т 72 с каквото и да го модернизираш се си е печка за пържене на екипажа си
180
1
 
7
 
! Отговори
дрогиран преди 5 години
ба е на лице по време на воина боиците всеки ден тренират в фитнесите мускули и наученото го прилагат по дискотеки и старци
179
5
 
5
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 205 Как да напуснем НАТО бе ,ти акъл имаш ли ?
178
3
 
11
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
То па Русия като се напълни с ракети е цъфнала и вързала.
177
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за какво ни е тази армия кой ще нападаме?
176
3
 
22
 
! Отговори
бай х преди 5 години
от 1989 година до сега .....минаха 29 години ..от тях 14 години в нато ....и модернизация 0 - zeroсамо заплатки на дърти и дебели шапкари които и по 10 лицеви опори не могат да направят .... пълна трагедия
175
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да имаме силна армия българия трябва да напусне НАТО. В тези условия с наложени ултиматуми от алианса от кои държави да се купува въоръжение, бедна държава като българия не може да има силна армия. След напускане спокойно можем да продължиме ползването на руска техника , модернизирането и и закупуването на всички видове необходима техника на ниска цена за една силна армия. Къде са 8 милиона долара за западен танк , къде са 4 за руски или китайски и то по-добър.
174
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойни вертолети? Изтребители? Танкове? Артилерия? Системи за ПВО и радари? Противокорабни ракети с наземно базиране? Системи за РЕБ? Какво изобщо имаме ? Само джипове и товарни самолети все едно сме транспортна фирма и автокъща. Какво е направено за модернизацията на танковете?
173
0
 
16
 
! Отговори
Пилот преди 5 години
Не е проблема от НАТО, проблема е в нашия малък,но за сметка на това изключително алчен елит.Ако знаете колко оферти за МЦБ самолети и БМП-та са отхвърляни през годините, за това че няма комисионни, нямаше да обвинявате съюзниците.1-оферта за F-18E\D-16 нови супер хорнет и 12 употребявани хорнет за милиард долара.2-при ББ-1,оферта от Гермония за Тайфуни 16 броя на политическа цена.3 за ,,Абрамси"които изтегляха от Ирак,сега са в Гърция,4,5,6,и така нататък да не ги изброявям.
172
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За толкова години армията ни е закупила за сухопътните войски само и единствено разни джипове все едно сме някаква автокъща. Това е абсолютен срам и резил.16 броя - М1117; 52 броя - Хъмви; 4 броя - MRAP; 25 броя - Sand Cat; 900 броя -Мерцедес G-клас . Нито танкове, нито артилерия, нито нови БМПта. Относно ПВОто и ракетите няма смисъл да се пише изобщо.
171
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стане ли нещо никой няма да те пита дали си неутрален а ще се опита да извлече максимална полза. Запомнете че тази държава я има само защото е създадена след битка и много войни. Проблем е че няма кадърни и способни хора които да разбират от ново въоръжение и стратегия. Я така наречените демократчета (бивши тъмночервени комунисти) да каже какво ново въоръжение е закупено за армията от влизането ни в НАТО и какви бройки. В момента армията ни се крепи само и единствено на руска техника
170
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия на снимката са "кирове"(новобранци).Всичи погледи трябва да са в една посока.Строевата им подготовка е слаба.
169
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До gele-Какво е шапкар?
168
0
 
7
 
! Отговори
Айдук преди 5 години
До Анонимен-196 Съгласен съм,но е факт че и Швейцария модернизира армията си и има наборна военна служба,Нещо повече и уникално при тях е че след службата личното оръжие на войниците си остава за тях и са длъжни до го съхраняват и в цивилния си живот.Така на практика мобилизацията при война е най-бързата в света.
167
1
 
6
 
! Отговори
gele преди 5 години
Ама има ли армия, те повечето са шапкари.Та то полицията е повече от това де се вика армия. До кога заблуда и лъжи?
166
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще бъдем Швейцария на Балканите.Пълен неутралитет,през цялото време.Всички воюващи ще си носят парите в нашите банки.Хитро,а?