Армията ни: Боеспособна – със стара техника и липса на бойци!

Крещяща е нуждата от модернизация, смята началникът на отбраната ген. Андрей Боцев
Обновена: 29 апр 2018 14:55 | 29 апр 2018 12:40,
272
Армията ни: Боеспособна – със стара техника и липса на бойци!
Снимка: архив "Булфото"

Армията ни е боеспособна, но има крещяща нужда от модернизация. Това обяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев в навечерието на Деня на храбростта.

"Ние разполагаме с остарели бойни платформи. Недостигът на личен състав е от около 5 700 човека. Стратегическата среда за сигурност от години е влошена и с годините продължава да се влошава", каза генералът пред БНТ.

Той съобщи, че по време на последното заседание на Консултативния съвет по националния сигурност при президента е било констатирано, че армията ни изпълнява задачите си с ограничения.

Още по темата

Генералът припомни, че в началото на 2018 година бе приет план за нарастване на процента от БВП. 2% от него ще отиват за армията до 2024 година и според ген. Боцев, ако планът се спазва, армията ще излезе от това състояние.

"Системното недофинансиране отдавна поставя пред изпитание националната сигурност. От тази година, след приемане на този план, знаете, че се отпуснаха около 113 милиона лева, от които се повишиха около 10% доходите на военнослужещите, което макар и не много е стъпка в правилната посока", каза началникът на отбраната.

Ген. Боцев съобщи, че е увеличен и приемът на курсанти във военните училища. Приета са промени в закона за войници и сержанти, завършили висши учебни заведения, да кандидатстват за обучение в Националния военен университет и след завършване едногодишен курс да им се присъжда звание лейтанат и да се влеят в редиците на офицерите.

Според ген. Боцев не само доходите, а и социалният пакет трябва да се подобри и се правят крачки напред.

"Много от младите хора все още имат и патриотични чувства. Имат някакви цели, искат да се представят", обясни той.

Ген. Боцев съобщи, че военният парад на 6 май тази година ще е по-внушителен. Причината е, че се навършват 140 години от създаването на Българската армия след Освобождението.

Освен традиционните блокове е предвидено да премине техниката, която притежаваме. На площада ще минат девет блока. За първи път в историята на военните паради в България ще мине и македонска рота.

По жълтите павета ще преминат гвардейският и на видовете въоръжени сили оркестрите, както и около 52 единици бойна техника.

Тази година на парада ще се представят и 14 въздухоплавателни средства. МИ17 ще носи националния флаг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
10
 
! Отговори
Woof преди 6 години
Един въпрос към перманентните мрънкачи - в момента данък общ доход е 10%. Колко от вас са съгласни да плащат по 20% или 30% за да може армията да покрива вашите стандарти?
104
0
 
11
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Според мен единствения начин нещата да са по равномерни и по справедливи - и то с една единствена промяна с една дума - ДАНЪЦИ - данъчната система трябва да се реформира. Колкото повече изкарваш - толкова по голям процент отиват в държавата за социални каузи за по малко платежеспособните. Най-бедните без данък, за адски богатите 90% а защо не и повече? Това, за мен е справедливост :))
103
4
 
10
 
! Отговори
Антикапиталист преди 6 години
Човек за човека е вълка. Това е закона на капитализма. Богатият става по-богат, а бедният по-беден и това води до революции. Пак ви казвам, капитализмът произвежда навсякъде само войни, конфликти, бедност и мизерия. Не си мислете, че ще се измъкнете от капитализма, може временно да сте добре и да имате пари, но колелото на живота бързо се върти, днеска си горе, утре си долу и тогава друга песен ще запеете, повярвайте ми. Докато има капитализъм, ще има зло, капитализмът е зло в чист вид.
102
0
 
9
 
! Отговори
Шабан преди 6 години
Хасан и Осман от Столипиново ще водят парада!
101
0
 
11
 
! Отговори
Боеспособна армия? преди 6 години
Това някакъв майта ли е?!
100
3
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Боеспособна армия България имаше до 1990 г. Сега останаха само теляците и кашаварите !
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Adolf EichmannЗатова ти казах,че има капитализъм и капитализъм.Няма идеален вариант.
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 127. И също така прави хората да си режат главите един на друг за пари - в това е проблема, трябва да има ограничения които в капитализма няма, защото според тях, ако има, това няма да е "демократично" слагам го в кавички защото е по демократично за едни (които имат пари) от колкото за други които нямат - вълча система на "яж или бъди изяден" - и Абрама е *** като гладиатор за това ти давам примера има папагал за 200000 паунда при положение че такива пари спасяват човешки живот -друга тема
97
0
 
16
 
! Отговори
0+0=0 преди 6 години
Каквато държавата, такава и армията!
96
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Армията ни: Боеспособна със стара техника и липса на бойци!"ХАХАХАХАХАХХААХХААХХААХХАХХХХАААААААААААААА................
95
0
 
9
 
! Отговори
не знаех преди 6 години
ОХОО ,АМА НИЕ И АРМИЯ ЛИ СЕМЕ ИМАЛИ !1
94
1
 
11
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
На капиталистите им пука само за едно - пари и нищо друго. Отиваш болен на лекар в Америка - "имаш ли застраховка" те пита защото ако нямаш няма да те лекувам така без пари освен ако не си платиш! В Англия е уж безплатно - но само на хартия - за безплатно ще те осакатят и натъпчат с отрови, искаш ли добри грижи - частна застраховка (демек с пари) се оправяш. Системата трябва да е наистина социална а не само на хартия и да позволява и насърчава към лично развитие и прогрес, но не и на всяка цена.
93
1
 
15
 
! Отговори
Антикапиталист преди 6 години
Капитализмът е зло. Има един елит от 10 - 15 %, които са супер богати и останалото са мравки. Едвам свързват двата края. Обиколил съм много страни в целия свят. Няма капиталистическа страна, в която да е добре. Трябва да се търси нова система, защото капитализмът произвежда войни, бедност и мизерия.
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Adolf EichmannОстави го ти Абрамович.Капитализмът дава възможност на всеки да има добър стандарт на живот ако не го мързи да се образова и работи.
91
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Adolf EichmannОт капитализъм до капитализъм има огромна разлика.но ти се дава възможност ако си образован,предприемчив и работлив да напреднеш.А при комунизма имаше стабилност на ниво мизерия-всички бяха еднакво бедни.
90
0
 
7
 
! Отговори
:) преди 6 години
Ето вчера, макар и само за ден Армията ни се увеличи с 22-*** човека. Отбора на ЦСКА беше на стрелкови учения в Пловдив :)
89
1
 
10
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Капиталистическата система на оцеляване на "силните" е прекалено нечовешка и създава огромна разлика в класите която не може да се изравни с векове и поколения. Роман Абрамович е 10 милиона пъти по богат от мен а мислите ли че е 10 милиона пъти по умен или работлив? В това е проблема - истината е в баланса, НО НИКОЙ все още не го е постигнал - всички клонят към капитализма, към алчността и богатството - а Социализма е система която на хартия трябва да премахне тези отвратителни човешки качества.
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Социализма бяхме 9 милиона. Сега при демокрацията сме 5 милиона, 2 милиона са роми и турците и 2 милиона пенсионери.
87
1
 
6
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
До 118. За мен Социализма е не лоша идея, но почти невъзможна за приложение по честен или нормален начин - хората не могат да приемат това "равенство" защото все още сме "варвари" - за това те форсираха Социализма превръщайки го в диктатура или Комунизъм - а хората не понасят диктатурата - пак провал. Социализма трябва да е флексабилен позволявайки на хората да изкарат повече с труд и възнаграждавайки умните и прозорливите което така и не се случи - капитализма също е с много косури...
86
0
 
3
 
! Отговори
много сте старомодни преди 6 години
Не ни е нужна много числена армия ,от нея полза няма ! Нужни са ни много ракети поне до 10 000 км. ! Точно тези ракети решават развоя на войната ! Една ракета може да унищожи стотици или хиляди войници ,може да унищожи цял град ! Имаш ли такива ракети всичките ти врагове се съобразяват с тебе !