Армията ни: Боеспособна – със стара техника и липса на бойци!

Крещяща е нуждата от модернизация, смята началникът на отбраната ген. Андрей Боцев
Обновена: 29 апр 2018 14:55 | 29 апр 2018 12:40,
272
Армията ни: Боеспособна – със стара техника и липса на бойци!
Снимка: архив "Булфото"

Армията ни е боеспособна, но има крещяща нужда от модернизация. Това обяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев в навечерието на Деня на храбростта.

"Ние разполагаме с остарели бойни платформи. Недостигът на личен състав е от около 5 700 човека. Стратегическата среда за сигурност от години е влошена и с годините продължава да се влошава", каза генералът пред БНТ.

Той съобщи, че по време на последното заседание на Консултативния съвет по националния сигурност при президента е било констатирано, че армията ни изпълнява задачите си с ограничения.

Още по темата

Генералът припомни, че в началото на 2018 година бе приет план за нарастване на процента от БВП. 2% от него ще отиват за армията до 2024 година и според ген. Боцев, ако планът се спазва, армията ще излезе от това състояние.

"Системното недофинансиране отдавна поставя пред изпитание националната сигурност. От тази година, след приемане на този план, знаете, че се отпуснаха около 113 милиона лева, от които се повишиха около 10% доходите на военнослужещите, което макар и не много е стъпка в правилната посока", каза началникът на отбраната.

Ген. Боцев съобщи, че е увеличен и приемът на курсанти във военните училища. Приета са промени в закона за войници и сержанти, завършили висши учебни заведения, да кандидатстват за обучение в Националния военен университет и след завършване едногодишен курс да им се присъжда звание лейтанат и да се влеят в редиците на офицерите.

Според ген. Боцев не само доходите, а и социалният пакет трябва да се подобри и се правят крачки напред.

"Много от младите хора все още имат и патриотични чувства. Имат някакви цели, искат да се представят", обясни той.

Ген. Боцев съобщи, че военният парад на 6 май тази година ще е по-внушителен. Причината е, че се навършват 140 години от създаването на Българската армия след Освобождението.

Освен традиционните блокове е предвидено да премине техниката, която притежаваме. На площада ще минат девет блока. За първи път в историята на военните паради в България ще мине и македонска рота.

По жълтите павета ще преминат гвардейският и на видовете въоръжени сили оркестрите, както и около 52 единици бойна техника.

Тази година на парада ще се представят и 14 въздухоплавателни средства. МИ17 ще носи националния флаг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
4
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
До 98, Кои точно са скандирали и колко са на брой? Това представлява ли мажоритарното мнение на Руските граждани. Както казах, познавам много руснаци по различни начини и мога спокойно да кажа, че не са лоши хора - ТЕХНИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ЗЛОДЕИ - управляващите СЕКТАНТИ - не нормалните хора - тва е!
84
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Adolf EichmannКакво им обясняваш на тия промити мозъци?Лъжат ,че при комунизма било рай,а беше пълна мизерия.Ако бяха отворили границите поне 70-80 процента от българите щяха да избягат.
83
6
 
4
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
До 95. А колко хора помниш имаха автомобили по това време? Нови ли бяха? Колко време трябваше да се чака за нов автомобил и какъв точно? За това и градския транспорт беше евтин, тогава горивата бяха евтини - не само в България. Помня, че за 16 години живот в България по онова време, баща ми си позволи да ми купи едно Балканче за стотина лева и тва беше. Години след това, вече в Америка ми купи друго возило, чисто нов Форд Мустанг - виждашли разликата?
82
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както е тръгнало в армията ще останат само генерали и полковници. Тези получават незаслужени звания и заплати.
81
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите сами се самоунищожиха, защото са глупави. Сърбайте си сега попарата, която надробихте. До 20 години ще изчезнат всички българи. При Социализма бяхме 9 милиона, сега сме 5 милиона, от които 2 милиона са роми и турци.
80
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До есграонКолко направи?Аз направих две.Не са много,но ако всички имаха по две деца,сега нямаше да има демографска катастрофа.
79
1
 
2
 
! Отговори
защо преди 6 години
Имам фирма за превози. Колите са произведени преди 1987 г. и ми липсват шофьори. Заповядайте!!!п.с. Чета коментарите и се чудя, комунизма или Русия са виновни за дереджето на армията ни?!? Или и двете???
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво да правим деца ? За да са роби на Пеевски и Боко ли ? Хвърляй си семето на плочките в банята и това е.
77
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 108През комунизма не можеше да излезеш от селото,защото имаше софийско и пловдивско жителство.За чужбина пък да не говорим-стреляха по хората на границата.Иначе още тогава 50 процента от хората щяха да избягат.
76
0
 
3
 
! Отговори
есграон преди 6 години
До Анонимен 99даде Господ...напаравих !
75
0
 
3
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
До 94. Комунизъма е ДИКТАТУРА - Социализъма НЕ Е! Не говорим тук за Сталинизъм и за Болшевизъм. Хитлер мразеше евреите поради куп причини, но най-вече заради тяхното отроче Социализма който превърнаха в Комунизъм. Система на "уж равенство" пред простолюдието което живее на ръба на мизерията докато управляващите (евреи) живеят в лукс, но дефакто с общи пари на "народа"..... в това е утопията на Комунизма, за това и се провали - системана на Фюрера беше също откачена, но поради други причини
74
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойци може и да няма, но висши офицери със заплати и пенсии едновременно има.
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе от 1944 година България няма читава армия, въпреки и че тогава не е била много читава, щом са допуснали шумкари с каскети да вземат власта
72
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента армията е пълна пародия.Шкембелии и жени са войниците,които трябва да защитават България.И пенсионери по щабовете.Които вземат пенсия и заплата.
71
0
 
10
 
! Отговори
т.е. преди 6 години
небоеспособна.
70
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ама другарето не дават да имаме ф-16, сакат си бъгавите мигове, ако вземем ф-16 викат ще разсърдиме руснаците
69
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че техниката е остаряла не значи, че не е ефективна. Асад отрази 70% от американско-британско-френските ракетни атаки със съветско ПВО по-старо от нашето.
68
0
 
9
 
! Отговори
куката преди 6 години
К,ва армия, к,ви 5 кинта? Имаме 25000 военнослужещи, половината от тях нефела- чантаджии.Гърците имат 150 изтребителя F16, 400 000 руснаци притежават имоти в РъБъ!
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До есграонТи колко българчета направи?
66
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Adolf EichmannИ ти ако твърдиш ,че руснаците са съвестни хора значи въобще не ги познаваш !Точно тези " съвестни " руснаци скандираха на масови митинги -След Украйна идва ред на Полша !