Армията ни: Боеспособна – със стара техника и липса на бойци!

Крещяща е нуждата от модернизация, смята началникът на отбраната ген. Андрей Боцев
Обновена: 29 апр 2018 14:55 | 29 апр 2018 12:40,
272
Армията ни: Боеспособна – със стара техника и липса на бойци!
Снимка: архив "Булфото"

Армията ни е боеспособна, но има крещяща нужда от модернизация. Това обяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев в навечерието на Деня на храбростта.

"Ние разполагаме с остарели бойни платформи. Недостигът на личен състав е от около 5 700 човека. Стратегическата среда за сигурност от години е влошена и с годините продължава да се влошава", каза генералът пред БНТ.

Той съобщи, че по време на последното заседание на Консултативния съвет по националния сигурност при президента е било констатирано, че армията ни изпълнява задачите си с ограничения.

Още по темата

Генералът припомни, че в началото на 2018 година бе приет план за нарастване на процента от БВП. 2% от него ще отиват за армията до 2024 година и според ген. Боцев, ако планът се спазва, армията ще излезе от това състояние.

"Системното недофинансиране отдавна поставя пред изпитание националната сигурност. От тази година, след приемане на този план, знаете, че се отпуснаха около 113 милиона лева, от които се повишиха около 10% доходите на военнослужещите, което макар и не много е стъпка в правилната посока", каза началникът на отбраната.

Ген. Боцев съобщи, че е увеличен и приемът на курсанти във военните училища. Приета са промени в закона за войници и сержанти, завършили висши учебни заведения, да кандидатстват за обучение в Националния военен университет и след завършване едногодишен курс да им се присъжда звание лейтанат и да се влеят в редиците на офицерите.

Според ген. Боцев не само доходите, а и социалният пакет трябва да се подобри и се правят крачки напред.

"Много от младите хора все още имат и патриотични чувства. Имат някакви цели, искат да се представят", обясни той.

Ген. Боцев съобщи, че военният парад на 6 май тази година ще е по-внушителен. Причината е, че се навършват 140 години от създаването на Българската армия след Освобождението.

Освен традиционните блокове е предвидено да премине техниката, която притежаваме. На площада ще минат девет блока. За първи път в историята на военните паради в България ще мине и македонска рота.

По жълтите павета ще преминат гвардейският и на видовете въоръжени сили оркестрите, както и около 52 единици бойна техника.

Тази година на парада ще се представят и 14 въздухоплавателни средства. МИ17 ще носи националния флаг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Боеспособна със стара техника и липса на бойци!"Това "Боеспособна никак не се връзва със "стара техника и липса на бойци". Да не сте изпуснали 'не' пред боеспособна? (Иначе в изречението няма нито смисъл, нито логика)
64
1
 
6
 
! Отговори
есграон преди 6 години
сами се прецакваме...отрицателния прираст е проблема заради който ще се превърнем в едно мултинационално място ,което може да бъде добро място за живеене поради неверятната география на България но все по-рядко населени от "българи" ,каквито имаме в голям дефицит ...никой не защищава или пък напада някой ако не иска да изиграе собствената си игра..така,че дали ще е НАТО или Червената армия е все едно ,проблема е единствено в нас...малко любов,малко секс,още по-малко българчета за БЪЛГАРИЯ ;)
63
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Социализма взимахме средно по 200 лв заплати. Билетчето за градския транспорт ми беше 0,06 лв. Т.е. с една заплата човек си купуваше 3330 билетчета. В момента билетчето струва 1,50 лв. Т.е. за да стигнем сега стандарта на живота при социализма, народът трябва да взима средно 5000 лв.
62
4
 
9
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Руснаците не са ни проблема - Руснаците са свестни хора, близки до нас като език, култура и разбирания - имам много приятели от тях и съм го разбрал отдавна - те ни уважават, НО техния елит и политици са за лагерите - ДО ЕДИН! Те се отнасят към собствения си народ както срещу комшиите си - като към роби и знаят да управляват само с точилката - кой доведе това? Доведоха го Марксисти/Болшевики от еврейски произход - за това Комунизма е утопия - защото не съществува и равенството е само на думи!
61
7
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До Анонимен75Бегай търси некви хапчета!Като излезем от ЕС и НАТО и ти върнат от чужбина тук 3 милиона безработни, ти ли ще ги храниш, бре мозък или Путин? Първата работа, която ще свършат е да изтрепят всички руски въъшкари като теб!
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Връзкари са и там като ннавсякъде.
59
8
 
9
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Тези които защитават Русия (и по точно политиката им) и Комунизма са луди. Комунизма е ДИКТАТУРА господа! Няма свобода на движение, няма свобода на слово - има мижави минимални доходи и без право на собствен бизнес - тоест ставаш ратай на управляващия елит. Няма избор на пазара защото пазар няма! Позволяваш си почивка от една седмица на море ако имаш връзки само в някоя станция по служебен път. И тогава много хора гладуваха ако нямаха достъп до така наречената "зимнина" през зимата - помните ли?
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога България ще стане развита държава е повече от ясно - това ще стане когато всички фанатични привърженици на тоталитарния режим и русия склопят очи, и спрат да работят срещу развитието на държават ни в полза на някакви носталгични настрения и руските интереси. До тогава ще продъжаваме да се въртим в кръг.
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средният българин преди 1944 в България - с лупа да го дириш! Като сега! Работещи бедни! Селяните, такъв е основният народ, орат с волове нивите! Няма електричество в селата, няма доктори. Масово се учи до 7 клас. Е и банани вероятно не е имало...Такива ми ви работи. Един процент - цъфтящи. Десетина процента средна класа. Останалото - кучета го яли! Пропаст!
56
2
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До патриотХехе патриот който се кланя на чужда държава:)))).Не си патриот ами по скоро патрон.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъвто главнокмандващия, такава и армията !
54
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее Русия!
53
3
 
4
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
в продължение от по долното - не е важно чий ботуш е стъпил на гърлото ти а кой те освобождава от тиранията :)) Руснаците са имали чисто политически интереси в района и за това са дошли, но после не са успели да наложат своето тук заради хора като Стамбулов който убиват и в последствие задвижват техния план на партизани и тн.
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа ни храни, НАТО ни брани! Положението е намбър 6! По-добре никога не сме били! Спете спокойно, деца!Що се оплаквате ?
51
5
 
4
 
! Отговори
До 75 преди 6 години
Нали вече бяхме в съюз с руснаците бе, фалирахме 3 пъти и нацията ни се *** до неузнаваемост. Защо мислиш, че сега ще е различно?!! И защо като се каже "развития свят" никой не си мисли за русия и сателитите й? Много са добре там, наплаво върха!
50
8
 
7
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Има една много голяма заблуда сред Българите които си мислят, че ако не беше Русия сме щели още да сме турска република. Вие даже знаете ли защо Руснаците ни освобождават? Мисля не! Не е от любов и състрадание. По това време Османската империя е във вражда с Русия и с Англия. Кой освобождава Гърците знаете ли? Не са Руснаците. Руснаците се намесват за да не ни освободят тези които освобождават Гърците и да станат силни на Балканите ;) Турците са били обречени и в двата случая.
49
1
 
6
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 6 години
5700свободни места -глупости на търкалета. Отиваш ,подаваш документи и разбираш че не търсят военни ..но все пак си вземат държавната субсидия която никак не е малка без разходи.Закриване на тази ненужна армия ...
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каква искате да е армията, то цялото командване си е още от Тошово време, е погледнете го президента, дето беше главнокомандващ ВВС, погледнете го какъв е циркаджия, отишъл в щаба и ървата му работа е да ковне некоя щабна вувузела :) хвали се с 1400 часа полет :) та такъв нальот даже и в кризсна Гърция правят за 4-5 години, а нашия с над 25 години служба, абе циркаджии, армията ни беше унищожена през 1944 година, щото руснаците нямаха интерес от силна българска армия
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войната е мир...Милитаризация...Повишаване на средствата за отбрана...45 години имахме добра армия, а една войничка не спретнахме... После унищожихме армията. После продадохме на скраб техниката. Без война, заради мира.Чета историята на войните и не съм оптимист за мира. За живота на синовете ни.
46
0
 
6
 
! Отговори
Da ama NE преди 6 години
Заглавието прави асоциация с Лафа - Таратор без кисело млеко и краставица - Гола Вода .